RSS

Paulus – elektronen som bytte riktning

29 Maj

För att förstå det här bör du först läsa inlägget Gör som elektronerna – gå mot strömmen!

Elektronen Saul (aka Paulus) hade länge känt sig dragen till korset (+). Han hade känt av spänningen (U), men vägrade envist att ge efter för den. Han ansträngde sig istället allt hårdare i sina försök att stoppa den kraftiga ström (I) av elektroner som enligt honom gick åt helt fel håll. Saul satte upp alla möjliga motstånd i deras väg. Men plötsligt en dag, på väg till Damaskus, fick han en elektromagnetisk upplevelse:

”Saul, Saul, varför förföljer du mig? Du gör dig bara illa när du kämpar emot” (Apg 26:14)

Med andra ord: Sluta plåga dig själv med att göra motstånd mot Gud. Du känner ju själv spänningen som drar dig mot korset, och du har sett den starka strömmen av andra som känner samma spänning. Ja, du har ju aktivt försökt stoppa dem. Du vet vilken riktning som är rätt. Saul, det är dags för dig att ge upp och vända om!

Den dagen bytte Saul riktning. Den store Ledaren kortslöt allt motstånd som Saul hade byggt upp.
Resistance is futile! 😉

 

 

Läs gärna Apostlagärningarna kapitel 26, där Paulus (f d Saul) själv berättar om sin omvändelse inför kung Agrippa och ståthållaren Festus. I like the part when… kungen erkänner att han själv känner spänningen: ”Det går fort för dig att få mig till kristen.”

Annons
 
 

Etiketter: , , , ,

19 svar till “Paulus – elektronen som bytte riktning

 1. Erik Lundin

  30 maj, 2012 at 11:26

  Vad är det som får dig att tro att jag plågas av min avsaknad av gudstro?

   
  • Johannes Axelsson

   30 maj, 2012 at 12:10

   Jag sa att Paulus plågades. Hur det är med dig vet jag inget om. (Stycket som följer efter ”med andra ord” är min omskrivning av vad Jesus sa till Paulus, men det är förstås mycket möjligt att det finns fler som känner sig träffade av det.)

   Paulus trodde på Gud (var jude av den allra striktaste inriktningen) men förnekade att Jesus från Nasaret skulle vara Messias (Kristus) och att han hade uppstått. Han kämpade på och förföljde ihärdigt de kristna mot bättre vetande.

   Jag vet inte vem/vilka som känner sig plågade eller inte, men jag tror att alla människor mer eller mindre känner av spänningen. Jag kan tänka mig att det är därför så många ateister hänger här på bloggen. Inför andra (och er själva) tycker ni att allt som står i Bibeln är helt knäppt, men samtidigt kan ni inte släppa tanken: Tänk om alltihop är sant! Tänk om Gud finns ändå! Den där obehagliga känslan är Guds Ande som drar i er och vädjar till både förnuft och känslor. Gud vill att ni ska förstå. Han vill att alla vi elektroner ska vända om och följa korset (+).

    
   • Erik Lundin

    30 maj, 2012 at 21:35

    Den enda obehagliga känslan jag har är de kalla kårar jag får av religiösas vetenskapsfientlighet.

     
   • Nonfiction

    31 maj, 2012 at 22:53

    Johannes,

    Anledningen till att så många ateister ”hänger” här på din blogg är nog snarare det faktum att du formulerar stora mängder vetenskapsfientligt nonsens samtidigt som du presenterar oprövbara och ofalsifierbara utsagor om osynliga väsen om obstridbar fakta. Vi är nog ganska många här som är rent ut sagt förbluffade över dina inlägg jag undrar personligen huruvida det överhuvudtaget är lämpligt att du har ansvar för unga människors NO-undervisningen med den (minst sagt) förvirrade syn du har på vad som faktiskt är kunskap. Och om jag har förstått det hela rätt så undersöker nu även skolinspektionen hur du faktiskt sköter ditt arbete.

     
 2. Mattias

  30 maj, 2012 at 11:40

  Jag skulle tro att de flesta agonstiker, ateister mflr känner detsamma för din kristna gud som du Johannes känner inför Tor, Dionysus mflr dvs förmodligen ingenting.

   
  • Johannes Axelsson

   30 maj, 2012 at 12:30

   Det tror jag inte. Jag känner ingen spänning/dragning till dessa gudar – varken positivt eller negativt. Gör du? Om det fanns ett internetforum för dem som på fullt allvar tror på t ex asagudar skulle jag inte känna mig särskilt intresserad av att såga det eller visa hur orimligt det är. Det skapar inget känslomässigt engagemang, ingen inre konflikt som måste lösas, ingen spänning.

    
   • Erik Lundin

    30 maj, 2012 at 12:36

    Johannes, jag tror Mattias poäng var att du som kristen vet precis hur det är att vara icke-troende, därför att du är själv en ateist i förhållande till alla gudar du skulle kunna tro på. Vi går bara en gud längre än dig.

     
   • Janolof

    30 maj, 2012 at 14:01

    Är du säker på att ett asa-forum skulle vara lika ointressant om de hade samma inflytande på samhällsdebatten som de kristna har? Om de asatroende skulle driva skolor där de vill ge sin egen version av skapelsen och ge hårt vinklade versioner av kristendomen?

     
   • Dan

    30 maj, 2012 at 14:07

    Antag att en lärare, som på fullt allvar trodde på asagudar, skulle berätta för barn om Tor och hans hammare som en seriös förklaring till hur åska uppkommer. Skulle det fortfarande vara ointressant?

     
   • Mattias

    30 maj, 2012 at 14:09

    Vad du tror på hemma på kammaren bryr jag mig naturligtvis inte om så länge det inte skadar någon. Jag är övertygad om att du skulle reagera om någon lärare som till synes saknade inblick i bibeln samt helt okritiskt raljerade runt med ej underbyggda och vilda påståenden menade på att han absolut hade som skyldighet att under religionslektionerna visa på den andra versionen av den kristna Jesus där han i själv verket var en shapeshiftande reptil och att världen i själva verket var skapad av och styrdes av reptiler. Läraren citerar friskt från bloggar på nätet som även de utan direkt kunskap kring bibeln samstämmer att reptiljesus är den sanna Jesus från bibeln. Jag är säker på att du skulle höja på ögonbrynen utan att för den skull känna någon som helst dragning till att tro på reptiljesus.

     
   • Nonfiction

    31 maj, 2012 at 22:56

    Inte heller skapar kristendomen någon ”inre konflikt som måste lösas”. Vad skulle det vara?

     
 3. Peter Lundin (@3ntangled)

  30 maj, 2012 at 19:19

  Johannes,

  På frågan om Tor och Dionysos svarar du:
  ”Jag känner ingen spänning/dragning till dessa gudar – varken positivt eller negativt. Gör du?”

  När det gäller kristenheten säger du:
  ”Den där obehagliga känslan är Guds Ande som drar i er och vädjar till både förnuft och känslor. Gud vill att ni ska förstå. Han vill att alla vi elektroner ska vända om och följa korset (+).”

  Ganska arrogant va? Du påstår med säkerhet att din gud finns, att alla känner dragning till denne.

  Varför skulle just din livsåskådning vara rätt för alla andra? Det är knappast så att vi kan bevisa eller inte bevisa att Tor finns, lika lite som den kristna guden.

   
  • Funderaren

   31 maj, 2012 at 15:22

   ”När det gäller kristenheten säger du:
   ”Den där obehagliga känslan är Guds Ande som drar i er och vädjar till både förnuft och känslor. Gud vill att ni ska förstå. Han vill att alla vi elektroner ska vända om och följa korset (+).”

   Ganska arrogant va? Du påstår med säkerhet att din gud finns, att alla känner dragning till denne.”

   Jag tycker det verkar som att din reaktion bekräftar det som du precis citerat 🙂

    
 4. myrklafsaren

  30 maj, 2012 at 23:02

  Johannes.
  Din arikel andas desperation, alla försök till att svida om vidskepligheten i vetenskapens kläder tycks misslyckas, i princip all världens forskare skrattar gott åt era pseudovetenskapliga påhitt och alla svåra ord som ni kreationister älskar att stapla på varandra, för att imponera på vanligt folk.
  Vi är nog inte riktigt så korkade som ni tror.

   
 5. nanowire

  31 maj, 2012 at 08:29

  Du kan skoja om och förneka reptiljesus hur mycket du vill Mattias men både du och jag vet att du innerst inne i din reptilhjärna känner hans dragningskraft. En dag, mycket snart, kommer paradigmskiftet när den kristna konspirationen som vi matats med i tusentals år kommer att avslöjas.

  Reptiljesus är ljuset och sanningen!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: