RSS

Budord 4: ”Tänk på sabbatsdagen”

30 Sep

Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Sex dagar skall du arbeta och sköta alla dina sysslor, men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, varken du eller din son eller din dotter, din slav eller din slavinna, din boskap eller invandraren i dina städer. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt vad de rymmer, men på den sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och gjort den till en helig dag. – 2 Mos 20:8-11

Sabbaten är ett monument över Skapelsen! Denna koppling nämns specifikt här i Andra mosebok och påminner oss samtidigt om att detta inte är något nytt bud. Det är ju faktiskt det allra äldsta och kan med rätta kallas det allra heligaste av de tio budordet. Sabbatsbudet innehåller nämligen ”Guds sigill”, eftersom det är det enda budet som både innehåller Laggivarens namn (”Jag är” – den självexisterande) och titel: Skaparen! Och det är ju just detta som utgör skillnaden mellan den sanna Guden och alla falska gudar. Det finns bara en som är Skaparen.

Sabbaten är dessutom ett minne från en perfekt värld – den som fanns innan syndafallet! Tillsammans med äktenskapet är den det enda som mänskligheten har fått med sig därifrån. Alla de andra budorden lades till efter syndafallet, då relationen med Skaparen förstördes. En gång i veckan kallas vi nu att särskilt ägna oss åt återuppbyggandet av den brustna relationen, för att en gång få möta honom igen ansikte mot ansikte när han har gjort allting nytt.

Det finns mycket jag skulle vilja säga om Sabbaten, men det blir fler chanser till det.
Jag vill bara passa på att nämna ett par saker:

 1. Det finns inte en enda text i Bibeln som säger att Sabbaten har flyttats från den sjunde dagen (lördag) till den första (söndag).
 2. Det finns inte heller någon text som säger att budet inte gäller lägre, eller att vi ska sluta fira Sabbat.

Och varför skulle det göra det?
Vad skulle vara anledningen att göra sig av med detta monument över Skapelsen?

Annons
 
17 kommentarer

Publicerat av på 30 september, 2012 i Bilden av Gud, De tio budorden, Skapelsen

 

Etiketter:

17 svar till “Budord 4: ”Tänk på sabbatsdagen”

 1. Theodor

  12 oktober, 2012 at 19:41

  Om det första kan jag hålla med.
  Inte om det andra dock!
  SabbatsBUDET har Gud endast gett till folket Israel. Är man alltså jude och tror sig hålla detta bud då FÅR man så klart göra det.
  SabbatsBUDET är väl det enda av budorden som inte återupprepas i NT, så långt jag vet.

  Sen kan jag tycka att det kan vara bra med att använda sabbaten till annat än vardagliga sysslor för att återhämta sig från arbetsveckan, men som BUDord kan det väl knappast gälla.

  Att många kristna har tyckt att sabbaten förts över till söndagen är nonsens. Gud har inte nämnt ett endaste ord om det. Man firade Herrens måltid på första veckodagen som romarna nämnde efter solguden.
  Samtidigt var det oenigheten mellan judarna och utbrytarna som följde Vägen som på senare tid då det kom med allt fler hedningar i församlingen som de kristna började fira söndagen, som en markering MOT judendomen alltså. Kristna var heller inte välkomna längre i synagogerna förresten.

  Att sabbatsdagen inte är kvar även för kristna anser jag själv som tråkigt om inte tragiskt. Sabbatsdagen har ju en enorm typologisk betydelse och talar alltjämt om den slutliga viloperioden, naär Jesus ska regera som Messias. Det finns mer att säga så klart, men det här får väl duga 🙂

   
  • Timo

   13 oktober, 2012 at 19:26

   Sabbaten för mig är vila i Kristus, det vill säga vad Jesus har gjort för mig, när han dog på korset. I Uppenbarelseboken hänvisas till Guds Bud i Upp 12: 17. Jag tror att det är 10 Guds Bud som finns i andra Moseboken, samt sammanfattningen som är det dubbla kärleksbudet som också finns i Gamla Testamentet. Jesus säger att inte en prick av lagen skall ändras, före himmel och jord förgår.

    
  • Putte Spiik

   10 maj, 2017 at 07:50

   En enkel fråga bara Theodor: Vem av Adam och Eva var israel? Sabbaten instiftades ju redan vid skapelsen vad jag kan förstå. Eller har jag missat något?

    
 2. Johannes Axelsson

  12 oktober, 2012 at 21:59

  Jag skulle vilja säga att sabbatsbudet är det budord som återupprepas flest gånger i nya testamentet (om det nu är viktigt att saker upprepas i nya testamentet för att det fortfarande ska gälla). 😉 Ett exempel:

  Kvinnorna som hade kommit från Galileen tillsammans med Jesus följde med och såg graven och hur hans kropp lades där. När de hade återvänt hem gjorde de i ordning välluktande kryddor och oljor, och sabbaten tillbringade de efter lagens bud i stillhet. – Luk 23:55-56

  Särskilt Lukas, den ende NT-författaren som själv inte var jude, är den som särskilt poängterar att både Jesus och Paulus brukade firade Sabbat. Samma ord (etho ”som var hans vana”) finns med i både Luk 4:16 och Apg 17:2.

  En vanlig invändning om att Jesus firade Sabbat brukar vara att då gällde ju fortfarande det gamla förbundet. Men om sabbatsbudet ändå inte skulle gälla efter hans död, varför tog då Jesus så stora risker i att demonstrativt rensa bort fariséernas belastande människobud från just detta bud?

  Paulus, som hade mycket skarp kritik mot att vissa ville få nyomvända hedningar att omskära sig (se t ex Galaterbrevet) riktade aldrig någon liknande kritik gällande Sabbaten (bara mot ”sabbater” som var alla de högtider som det stod om i tilläggslagarna).

  Det är sällan någon kristen ifrågasätter att de övriga nio budorden skulle ha upphört att gälla efter Jesus död på korset. Av samma anledning kan vi anta att alla buden gällde långt innan det ens fanns några judar. Varför skulle då just sabbatsbudet ha slutat gälla eller vara begränsat till en viss folkgrupp? Sabbaten gavs ju redan till Adam, och borde alltså gälla alla hans ättlingar.

  Gud har gett oss Sabbaten av en anledning. Han bad oss att särskilt tänka på den. En tanke om detta som jag fick skickad till mig nyligen: ”Eden hade ett träd som Adam & Eva inte fick äta från, ett prov på lojalitet. Jag kan tänka mig att de ändå undrade varför de inte fick äta av just det trädet, det ser ju likadant ut som de andra träden. Sabbaten fyller samma funktion. Varför skall vi fira just den sjunde dagen, alla dagar ser ju likadana ut?” Tänk om sabbatsbudet också är ett prov på vår lojalitet! Den onde vet att ”om vi bryter mot ett bud har vi brutit mot alla” (Jak 2:10). Det vore typiskt honom att rikta in sig på något som inte är av uppenbar vikt i sina försök att leda människor bort från gemenskapen med Gud. Vad vi inte upptäcker så lätt är att han faktiskt riktat in sig på lagens hjärta – det bud som innehåller Guds namn och titel – det som pekar på laggivaren som Skaparen.

  Jag vill därför uppmana alla Jesus efterföljare att uppriktigt be Gud om vägledning i frågan om den sjunde dagen.

   
 3. Theodor

  12 oktober, 2012 at 22:33

  Vi behöver nog förstå att allt skedde i ett judiskt sammanhang. Jesus reagerar också som Jude. Det gör dock inte OSS till judar!
  Tydligast blir skillnaden i 1 Kor 10:32 där P. skiljer på judar, hedningar och guds församling. judar och guds församling är dock inte samma sak! Därför går vi heller inte in under Israels förbund!
  Församlingen står inte under någon judisk lag, endast under Kristi lag, kärlekens lag.

   
  • Johannes Axelsson

   13 oktober, 2012 at 17:07

   De första kristna församlingarna samlades i synagogor och bestod av både judar och greker. Jag tycker inte att 1 Kor 10:32 gör skillnad mellan dessa grupper. (Det finns en del texter som säger att vi måste bemöta grupperna på olika sätt eftersom de kommer från olika kulturella sammanhang och skulle ha svårt att förstå och ta till sig evangeliet annars.) Att greker och andra ”hedningar” skulle inkluderas på samma sätt som judarna tycker jag går som en röd tråd genom hela Apostlagärningarna och övriga evangeliet. Paulus kämpade särskilt för detta budskap:

   Det är ingen skillnad på jude och grek; alla har samme herre, och han ger av sin rikedom åt alla som åkallar honom. – Rom 10:12

   Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. – Gal 3:28

   Då är ingen grek eller jude, omskuren eller oomskuren, barbar, skyt, slav eller fri. Nej, Kristus blir allt och i alla. – Kol 3:11

   Jag ser det alltså inte heller som att förbundet med Israel som folk finns kvar längre, men förbundet har förnyats med Jesus efterföljare (varav en del förstås var judar). Den judiska nationen korsfäste Jesus, stenade Stefanos, förföljde hans efterföljare (inte bara i sitt eget land utan i alla städer dit evangeliet kom) – det var tydligt att de hade ställt sig utanför förbundet. Jerusalem förstördes sedan 70 e Kr som en följd av att de hade brutit kontraktet.

   Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom. Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn. – Joh 1:11-12

   Läs gärna liknelsen om vingården i både Matt 21:33-46 och Luk 20:9-19. Jesus liknelse handlade om slutet på förbundet med judiska nationen. Likt David när Natan berättade sin liknelse uttalade de judiska ledarna sitt eget folks dom med orden ”Han lönar ont med ont och tar död på dem, och vingården ar­ren­de­rar han ut till and­ra som ger ho­nom hans del av skörden i rätt tid.” Sedan blev de förskräckta när de insåg vad liknelsen handlade om var: ”Det får aldrig ske!”

   Det är den kristna församlingen som har tagit över vingården. Förbundet förnyades med alla som tog del av Jesus genom nattvarden (passande nog med vindruvans saft). Allt detta var till och med förutspått i Daniels 70-veckors-profetia:

   Han skall stadfästa förbundet med de många under en vecka, och mitt i veckan skall han avskaffa slaktoffer och matoffer. – Dan 9:27

   ”Sjuttio veckor är bestämda över ditt folk och över din heliga stad”. De sjuttio veckorna (7 gånger 70 år = 490 år) slutade ungefär Stefanos stenades. Från och med då började evangeliet predikas till hedningarna.

    
 4. Tord Svanberg

  12 oktober, 2012 at 22:49

  Hörde en predikan en gång som sa bl.a. ungefär så här… är du frälst har du sabbat varje dag….?….

   
  • Johannes Axelsson

   13 oktober, 2012 at 17:15

   Den tanken gillar jag! Men den förändrar ju inte att Gud har särskilt välsignat och avskilt den sjunde dagen för ett särskilt syfte. Då kan vi säga att för en kristen är det Sabbat i dubbel bemärkelse var sjunde dag. 😀

    
 5. Theodor

  12 oktober, 2012 at 22:51

  Var finner du förresten att Adam får ett sabbatsBUD?
  Det faktum att vi har den helige Ande inneboende hos gör att vi ständigt få vara uppkopplade till Gud. För det behövs ingen särskild dag längre.
  ” Den ene sätter en dag högre än en annan, den andre håller alla dagar för lika. Var och en bör vara fullt övertygad i sitt sinne. 6 Den som lägger vikt vid en viss dag gör det för Herren, och den som äter gör det för Herren. Han tackar ju Gud. Den som låter bli att äta gör det för Herren, och även han tackar Gud” Att tacka Gud och leva med honom i kärlek till honom och andra är det det handlar om i livet, inte att hålla speciella bud…. Det är snarare det ”köttet” har behag i.

   
  • Johannes Axelsson

   13 oktober, 2012 at 17:28

   Ja, genom Anden kan vi ständigt vara uppkopplade till Gud, men det kunde man även före pingstdagen. Man kunde det till och med innan Floden (Enok som ”vandrade med Herren”). Syftet med Sabbaten är och var aldrig att vara den enda dagen då vi är med Gud, utan en dag då vi särskilt får vara med Gud.

   Den citerade texten handlar om alla de högtidsdagar som många judar fortfarande firade av tradition. Visst är det en viss skillnad mellan det som stod skrivet på papyrus och låg bredvid förbundsarken och det som var skrivit med Guds eget finger och placerat i förbundsarken? Varför skulle alla andra budord föras över i det nya (förnyade) förbundet med alla kristna, men inte just sabbatsbudet?

   Ang. Adam: Bör inte Gud ha berättat för Adam hur han hade skapat världen på sju dagar?

    
 6. Christian K.

  13 oktober, 2012 at 18:06

  Finns det någon annan text folk använder för att mena att Sabbatsbudet upphävts? Varför har inte de andra 9 buden upphävts isf?

   
  • Timo

   13 oktober, 2012 at 19:29

   Det finns ingen text i bibeln som visar på att sabbatsbudet är upphävt

    
 7. theodor

  13 oktober, 2012 at 23:00

  Du hittar alltså inget sabbatsbud än det som gavs till Israel!! Det var ju också det jag sa! Utifrån det kan man därför inte påstå att detta bud helt plötsligt ska gälla kristna, för vi har inte blivit judar. Svårare än så är det faktiskt inte! 😀 Du får så klart fira sabbat, det FÅR alla göra, men et BUD nej det finner jag ingen orsak till. Iom att du 7edagsadventist lär det vara svårt att smälta…. Vi får väl acceptera att vi förstår detta olika då 🙂

  Naturligtvis har enstaka männskor under det gamla förbundet upplevt en speciell gemenskap med Gud, men Guds Ande kom till församlingen på pingstdagen på ett alldeles speciellt sätt som var utlovat och som gällde som ersättning för Jesu närvaro samt som handpenning för vårt eviga arv. Som sagt enstaka exempel kan inte detta faktum om intet. Din tolkning av Rom 14 delar jag alltså heller inte. Du får tycka annorlunda men du har inte gett några riktiga argument, bara att du tycker så…. Att tycka så är dock inte övertygande för andra som tycker annorlunda. 😉

  Du är helt klart anhängare av ersättningsteologin, det är inte jag. Utifrån löften som Gud gett till folket Israel gäller under den här tiden – församlingstiden – att det ligger en slöja över judarnas ansikte ”till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in.” Rm 11:26 Det betyder att församlingens tid då är över och hon rycks bort. Inte förrän det tillfället har antikrist möjlighet att träda fram, (2 Tess 2:7,8). Församlinge håller tillbaka antikristens makt att träda fram genom lovsång, bön och förbön, som dock upphör när församlingen inte längre finns på jorden och den sista fasen börjar och det är DÅ den sista veckan av de 70 årsveckor börjar (efter att församlingens tid infogats, något som först blev uppenbarat till Paulus och innan INTE var känt). Oj det blev mycket här. Här har vi helt klart en totalt annorlunda bild av hur framtiden kommer gestalta sig. Jag tror självklart att löftet som Gabriel gav till Maria kommer att bli verklighet och att Jesus som Messias kommer att sitta på Davids tron! Var? Jo i Jerusalem så klart. Det är där den stod innan. Läs Sak 14 hur detta ska gå till! Problemet met ersättningsteologerna att de är tvungna att förandliga ändlöst många profetior som står i profeterna som alla handlar om att Israels folk ska återvända till sitt land och ska bli världens viktigaste nation när Jesus väl satt sin fot på oljeberget…. Perioden som DÅ bryter fram är Israels sabbatsro, då de äntligen ska bli fria från alla sina fiender! DÅ ska inte folken lära sig kriget längre och svärden ska smidas till plogbillar och folken ska årligen dra upp till Jerusalem och fira lövhyddohögtiden… Så tror JAG att det kommer att bli. Den som ska avskaffa det dagliga offret är då inte Jesus för det står att han dör utan att det finns någon orsak i honom efter den 69e veckan, INTE på hälften av den 70e veckan alltså! Läs noga!! Det är antikristen som först ska sluta förbund med Israel som doch efter halva årsveckan ska visa vad han går för och ska strida mot judarna och övervinna dem och när det är som värst då återvänder Jesus till jorden och dödar antikrist… Så är min bild på det…. men vi verkar stå långt ifrån varandra även här….

   
  • Johannes Axelsson

   14 oktober, 2012 at 00:10

   Tack! Jag har länge velat höra mer om denna syn på eskatologin och Israels roll i det hela, men jag har aldrig mött någon som kan. Du får gärna förklara mer, eller hänvisa till någon litteratur (helst internetsida) som förklarar det på ett bra sätt. Jag visste inte ens att min syn hade ett namn (ersättningsteologin), fast jag känner igen att jag hört det förut. 😀 Finns det ett motsvarande namn för det du tror på?

   I detta ingår alltså det som brukar kallas ”det hemliga bortryckandet”, eller hur?

    
 8. theodor

  14 oktober, 2012 at 00:26

  Jo fast här pratade vill väl om sabbatsdagen?
  Men om du ändå vill ha ett bra tips, skaffa dig då denna bok!
  http://www.timoteus-forlag.com/z_new/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=12

   
 9. Johnny Lilja

  14 oktober, 2012 at 12:26

  Det är väl ganska mycket tjafs om vad som gäller och inte. När man tar upp något obehagligt i GT så får man oftast svaret att GT gäller inte. Jesus ändrade på det, samtidigt som man friskt hänvisar till GT, när det passar. Så frågan är då varför de kristna har alla dessa regler i sin bok om de inte gäller?

   
 10. BjorkBloggen

  14 oktober, 2012 at 14:49

  http://bjorkbloggen.wordpress.com/2012/10/14/should-we-celebrate-sabbath-on-saturday-or-sunday-or-not-at-all/

  Jag skrev en bloggartikel men jag valde engelska eftersom jag vanligtvis kommer i kontakt med engelsktalande vad gäller detta ämne.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: