RSS

Bibeltexter som säger att Jorden är rund

23 Apr

Det står ingenstans i Bibeln att Jorden skulle vara platt. Istället finns det några olika texter som på ett eller annat sätt säger att Jorden är rund.

Förstår ni inte, hör ni inte? Har det inte sagts er från begynnelsen, har ni inte vetat det sedan jordens grund blev lagd? Han tronar ovan jordens rund, de som bor på den är som myror. Han breder ut himlen som en duk, spänner upp den som ett tält att bo i. – Jes 40:21-22

Notera att syftet med texten inte är att berätta om hur världen är beskaffad. I så fall hade vi kunnat vänta oss en mer utförlig beskrivning på den punkten. Texten handlar istället om Gud, och detta med att Jorden är rund nämns som i förbifarten – som om det är en självklarhet som inte behöver förklaras närmare. Att Jorden är rund har man ju faktiskt kunnat se i alla tider. Till exempel har man kunnat se det vid månförmörkelser (skuggan som Jorden kastar på Månen) och genom att det första man såg på ett annalkande skepp var masterna (medan skrovet ännu doldes bakom horisonten). Vid havet kunde man till och med se att horisonten är välvd, precis som det står i en av Bibelns allra äldsta böcker:

En välvd horisont har han satt över vattnen, där ljuset gränsar mot mörkret.
Job 26:10

Några verser tidigare kan vi förresten läsa att Jorden hänger fritt i rymden – alltså på samma vis som Solen och Månen.

Han spänner ut himlen i norr över det tomma, han hänger upp jorden på intet.
– Job 26:7

Mitt favoritexempel är dock Jesus egna ord då han talar om sin återkomst:

Om någon den dagen är uppe på taket och har sina tillhörigheter i huset, skall han inte gå ner och hämta dem. På samma sätt skall den som är ute på åkern inte vända tillbaka hem … Jag säger er: Den natten skall två ligga i samma säng. Den ene skall tas med och den andre skall lämnas kvar. – Luk 17:31, 34

Jag tror jag ska låta bli att förklara på vilket sätt denna text säger att Jorden är rund, och ge mina läsare chans att klura på den en stund. Jag vet att det blir så mycket roligare för den som kommer på det själv. 😀

Celestia earth2

Annons
 

33 svar till “Bibeltexter som säger att Jorden är rund

 1. jon

  24 april, 2013 at 15:22

  Tittar vi i folkbibeln, som verkar vara mer populär bland bibeltrogna säger Jes 40:21-22:
  21 Vet ni inte det, har ni inte hört det?
  Har inte detta förkunnats för er från begynnelsen?
  Har ni inte förstått det alltifrån jordens grundläggning?
  22 För honom som tronar över världen
  är dess inbyggare som gräshoppor. Han breder ut himlen som ett flor,
  spänner ut den som ett tält att bo inunder.

  Hmm… inte så mycket om rund jord…

  I Job 26 om vi i stället vänder oss till bibel 2000 så står det:
  10Runt havet har han dragit en gräns

  där ljus och mörker möts.

  I Job 26:7 kan vi i bibel 2000 läsa
  7Gudaboningen har han rest över öde rymder,

  jorden har han hängt över tomma intet.

  Tittar vi i 1917 års översättning så står det lite annorlunda.

  Frågan är om det är bibelns författare som vetat att jorden är rund eller om det är en översättningsteknikalitet?? Lite intressant är dock att du vänder dig till den översättning som verkar för stunden ge bäst stöd för din tes.

   
  • ljohank

   24 april, 2013 at 15:32

   Kolla gära Faktoiders sida om ”Jorden är platt”: http://www.faktoider.nu/platt.html

    
   • Johannes Axelsson

    24 april, 2013 at 22:36

    Jon, som både Sake och ljohank vittnar om längre ner är det inte alls konstigt att Bibelns författare kände till Jordens klotrunda form.

    Ifall du menar att översättarna till Folkbibeln har velat tolka det på ett visst sätt så får du ju hålla med om att detsamma lika gärna kan gälla för Bibel 2000. Om översättarna själva tror att Bibelns författare inte kan ha känt till att Jorden är rund så kan det hända att de översätter så att det inte framgår. (Bibel 2000 är världskänd för sin bibelkritiska hållning – särskilt i sina kommentarer.)

    När det gäller texten i Jesaja var det dock – som du själv påpekade – Bibel 2000 som hade översatt med ”rund” medan detta inte framgick i Folkbibeln. När man ställs inför olika översättningar och undrar vilken som stämmer kan man göra två saker:

    1. Gå till grundtexten. Den kan man slå upp med hjälp av exempelvis http://www.blueletterbible.com (slå upp versen och klicka sedan på C som i concordance).

    2. Jämför en mängd av olika översättningar. Det kan man göra med hjälp av exempelvis http://www.biblegateway.com (slå upp en vers i en engelsk översättning och klicka sedan på länken ”Isaiah 40:22 in all English translations” (t ex).

    Alla översättningar är bra och grundar sig på den hebreiska eller grekiska grundtexten (såvida de inte är parafraser). Om många översättningar har valt att översätta på ett visst sätt kan man känna sig säker på att det finns stöd för den översättningen. Det kan översättas på olika sätt. Därför är det bra att konsultera flera, och det är helt okej att välja en översättning som man tycker passar, för det är iaf alltid möjligt att översätta som de har gjort.

     
    • jon

     24 april, 2013 at 22:56

     Huruvida kunskapen om jorden form var känd för författarna framgår inte av texterna Det är något som man får tolka själv. Om detta var en relativt spridd kunskap så blir inlägget lite märkligt. Vad blir det för speciellt att det står något i bibeln som ”alla” reda känner till??? Som påpekats i kommentarerna så avhandlar inte texterna jordens form utan helt andra saker. Så visst, nån cirkelform tänkte man sig men om man avser ett runt klot får vi själv tolka.

     Sen har vi bekymret att vi inte med säkerhet vet hur ord och uttryck användes då bibeln skrevs. Som du angav i ditt förra inlägg så kan ”bildliga” uttryck mena något helt annat än vad som faktiskt står.

     Och om man står på valfri plats i Israel (eller nån annan plats för den delen) och snurrar ett varv så visst, världen finns där RUNTomkring.

      
     • Johannes Axelsson

      24 april, 2013 at 23:01

      Det är inte konstigt att Bibelns författare kände till att Jorden är rund. Vad som däremot är konstigt är att många inte verkar känna till att Bibelns författare kände till det. Att detta är det inlägg på bloggen som hittills haft flest facebook-delningar säger ju något. Det är spektakulärt fastän det inte borde vara det. Antagligen beror det på att så många ateister och andra i okunskap har hävdat att Bibeln talar om en platt jord.

      Och du har ännu inte förstått texten i Luk 17 ser jag. Säg bara till om du vill ha en ledtråd.

       
      • jon

       24 april, 2013 at 23:10

       Nu har jag inte lusläst bibeln men jag antar att den inte tar närmare upp jordens form. Känns inte som om det vore det viktigaste budskapet för författarna. Att bibeln kopplas ihop med platt jord antar jag har mer med katolska kyrkans hållning (?) under medeltiden.

       Ok, ge mig en ledtråd.

        
       • Johannes Axelsson

        25 april, 2013 at 00:12

        Du har alldeles rätt i att huvudbudskapet i Bibeln inte är att berätta om Jordens form. Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men det finns ju faktiskt saker som ännu viktigare än naturvetenskap. 😀

        Okej, den här ledtråden blir antagligen onödigt lätt för dig men jag kom inte på någon annan just nu:

        Om någon den dagen är uppe på taket och har sina tillhörigheter i huset, skall han inte gå ner och hämta dem. På samma sätt skall den som är ute på åkern inte vända tillbaka hem … Jag säger er: Den natten skall två ligga i samma säng. Den ene skall tas med och den andre skall lämnas kvar.

         
        • Attih

         26 april, 2013 at 11:29

         Intressant notering! Har inte reflekterat över den texten på det sättet tidigare.

          
        • jon

         26 april, 2013 at 13:27

         Tror jag förstår vad du menar men måste säga att det är väldigt långsökt. Man kan utan vidare tolka det på flera olika sätt.

          
  • Attih

   24 april, 2013 at 18:39

   Tittar man i den hebreiska texten för Jes 40:21-22 står det på det stället ”chûg” vilket direkt översatt betyder ”cirkel”. Så nog finns det belägg för en rund form alltid. Samma sak gäller Jobs bok där ordet ”chûg” återigen används. Självklart bör man jämföra och se vilken svensk översättning som stämmer bäst överens med grundtexten 🙂 Ibland går Bibel 2000 bet, och då kanske Folkbibeln har översatt bättre (och vice versa). Vill man vara säker skall man gå till grundtexten och jämföra med en hebreisk ordbok.

    
   • Thomas Schwartz

    24 april, 2013 at 19:37

    Och gramatik då? Kunskap om ordstäv och bildspråk som användes när de olika texterna skrevs?

     
   • Mattias "ödmjukhet" Larsson

    24 april, 2013 at 19:49

    En pannkaka är en cirkelrund form, men ändå platt. Jorden är en sfär (eller en sfäroid om man vill vara petig), inte en cirkel.

     
   • jon

    24 april, 2013 at 19:50

    Frågan är om man tänkte sig jorden som en rund boll eller som en rund skiva. Här verkar ju bibeln inte ge så mycket svar på den frågan.

     
    • Johannes Axelsson

     24 april, 2013 at 22:06

     Jon, då förstod du alltså inte texten i Luk 17. 😉

     Läs den gärna igen och se om du kommer på hur den säger att Jorden är rund. Säg till om du önskar en ledtråd.

      
     • jon

      24 april, 2013 at 22:58

      Nej, helt klart tolkar du något annat i texten. Väntar med spänning på din förklaring

       
 2. kris08

  24 april, 2013 at 15:57

  ”Notera att syftet med texten inte är att berätta om hur världen är beskaffad. I så fall hade vi kunnat vänta oss en mer utförlig beskrivning på den punkten.”

  Precis, ungefär som med ”skapelsen” då…?

   
  • Johannes Axelsson

   24 april, 2013 at 22:03

   Nej, för enligt skapelseberättelsen själv är dess syfte att berätta om hur och i vilken ordning Gud skapade allt.

    
   • kris08

    24 april, 2013 at 22:47

    Nej, syftet är bara att påstå ATT Gud skapat allt. Hur det sedan skulle gått till har man uppenbarligen inte en aning om.

     
 3. Sake

  24 april, 2013 at 20:30

  Mycket skrik och lite gris!
  Så, man kan tolka bibeln som att där står att jorden är rund. OK för mig. Men det känns lite ”so what?” Eratosthenes bestämde jordens omkrets till 98,5% av det korrekta värdet 200 f.kr.

   
  • Johannes Axelsson

   24 april, 2013 at 22:01

   För en gångs skull är vi nog överens om något, Sake. 🙂

   Det är knappast en sensation att Bibeln beskriver en rund jord, eftersom det har varit känt mycket länge (även före Eratosthenes). Det finns mycket kunskap som genom historien har upptäckts, glömts bort och sedan återupptäckts. Jag under hur mycket som gick förlorat i den där biblioteksbranden i Alexandria.

   Eftersom det inte alls är så konstigt skrev jag bara helt torrt som rubrik: ”Bibeltexter som säger att Jorden är rund” och inte ”Wow! Kolla här! Det står i Bibeln att jorden är rund.” Fast för många kan det förstås vara en överraskning om de trodde Bibeln beskrev en platt Jord.

    
 4. Erik O. (@ephron9)

  24 april, 2013 at 21:53

  Aha, du menar SÅ, det var ju klurigt… fast jag vet inte om det var så Jesus menade. Den som lever får se.

   
 5. Kozmaticus

  25 april, 2013 at 19:58

  Ledtråden gjorde det ganska lätt att lista ut vad du menade. Antagligen att om det är natt och dag samtidigt, kan vi inte ha en platt jord. Var det rätt?

   
  • kris08

   26 april, 2013 at 11:45

   Va? En naturligare tolkning är ju att återkomsten kan ske när som helst, antingen på dagen eller natten.

    
   • kozmaticus

    26 april, 2013 at 20:48

    Inte nödvändigtvis. Eftersom det är återkomsten dem talar om och dem använder bestämd form på vilken dag, tycker jag det är naturligare att tolka att det är natt och dag vid samma tid. 🙂 Men tror inte heller att syftet med texten skulle vara att förklara en rund jord

     
    • Sake

     26 april, 2013 at 22:36

     De, Kozmaticus.

     De!, inte dem, i detta sammanhang.

     Subjekt versus objekt.

     Jag ber om ursäkt för denna min analretentiva personlighet….

      
     • Kozmaticus

      27 april, 2013 at 08:58

      Det är lugnt 🙂 Jag kan blanda ihop de/dem när jag inte tänker mig för. Fast jag vet ju egentligen skillnaden på subjekt och ackusativobjekt. Ska försöka att inte blanda ihop dem igen. Ber om ursäkt 🙂

       
     • Mattias "ödmjukhet" Larsson

      27 april, 2013 at 21:45

      Du har ju guldläge för ett bra mellannamn där, Sake!

       
      • Sake

       28 april, 2013 at 00:04

       år det subjekt eller objekt du tänker på, Mattias?

        
       • Mattias "ödmjukhet" Larsson

        28 april, 2013 at 07:59

        Det var nog ett adjektiv….

         
        • Sake

         28 april, 2013 at 08:15

         Hmmm.. det fanns ju bara ett adjektiv i inlägget!

          
 6. Glenn Sundqvist

  28 oktober, 2013 at 15:46

  Tjoho, mycket mer i bibeln talar för en platt jord.

  Dan 4:10-11
  [7]Där jag låg på min bädd såg jag ett träd mitt på jorden, och det var mycket högt. [11] [8]Trädet växte sig stort och väldigt och nådde ända upp till himlen, så att det syntes till världens ände.

  Jes 40:22
  Han tronar ovan jordens rund,
  de som bor på den är som myror.
  Han breder ut himlen som en duk,
  spänner upp den som ett tält att bo i.

  5 Mos 28:49
  Herren skall sända ett folk mot dig långt bortifrån jordens ände, och det skall slå ner på dig som en örn, ett folk vars språk du inte förstår,

  5 Mos 28:64
  Herren skall skingra dig bland alla folken, från jordens ena ände till den andra. Där skall du tjäna andra gudar, som varken du eller dina fäder har känt till, gudar av trä och sten.

  Job 28:24
  Hans blick når till jordens ände,
  allt under himlen ser han.

  Job 37:3
  Han låter det rulla över hela himlen,
  och hans blixtar når ända till jordens hörn.

  Job 38:13
  när den skall gripa om jordens hörn
  och skaka bort de onda?

  Ps 97:4
  Hans blixtar lyser upp hela världen,
  jorden ser dem och skälver.

  Ps 59:13
  [14]Förgör dem i din vrede, förgör dem i grund!
  Då skall alla inse att Gud härskar i Jakob,
  ja, till jordens yttersta gräns.

  Ps 61:2
  [3]Från jordens ände ropar jag till dig
  i min förtvivlan.
  Rädda mig upp på en klippa
  och ge mig trygghet!

  Ps 65:8
  [9]De som bor vid jordens ändar står häpna
  inför dina mäktiga gärningar,
  öster och väster fyller du med jubel.

  Ords 8:29
  när han satte en gräns för havet
  och vattnet stannade där han befallt,
  när han lade jordens grundvalar,

  Jes 11:12
  Han skall höja ett fälttecken för folken,
  förena de skingrade av Israel
  och samla de kringspridda av Juda
  från jordens fyra hörn.

  Jes 41:9
  du som jag hämtade från jordens ände,
  kallade från dess bortersta hörn –
  till dig sade jag: Du är min tjänare,
  jag har utvalt dig, jag förskjuter dig inte.

  Jes 43:6
  Till norden säger jag: Ge mig dem!
  och till södern: Släpp dem!
  För hem mina söner från fjärran
  och mina döttrar från jordens ände,

  Hes 7:2
  Människa! Så säger Herren Gud till Israels land:
  Slutet har kommit, slutet har kommit
  för jordens fyra hörn.

  Matt 12:42
  Söderns drottning skall uppstå vid domen tillsammans med detta släkte och bli dess dom. Ty hon kom från jordens yttersta gräns för att lyssna till Salomos vishet, men här finns något som är förmer än Salomo.

  Matt 4:8
  Nu tog djävulen honom med sig upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet

  Matt 24:30
  Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och då skall alla jordens stammar höja klagorop, och man skall få se Människosonen komma på himlens moln med makt och stor härlighet.

  Apost 1:8
  Men ni skall få kraft när den heliga anden kommer över er, och ni skall vittna om mig i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”

  Apost 13:47
  Ty så har Herren befallt oss:
  Jag har gjort dig till ett ljus för hedningarna,
  för att du skall bli till frälsning intill jordens yttersta gräns.”

  Upp 7:1
  Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla fast jordens fyra vindar, för att ingen vind skulle blåsa över jorden eller havet eller mot något träd.

   
 7. Mikael

  3 maj, 2014 at 18:12

  Precis som Glenn säger så finns det en mängd antydningar i bibeln på att jorden är platt och cirkulär, precis som en pannkaka.

  Isaiah 40:22 – ”It is he who sits above the circle of the earth”

  eller ”Earth takes shape like clay under a seal.”

  Clay under a seal har en platt och cirkulär form. Det är inte förvånansvärt att folk på den tiden trodde detta då jorden från ens egna perspektiv ser platt och cirkulär ut. Folk måste släppa idén om att texten i bibeln är skriven av en allsmäktig varelse då det är extremt uppenbart att den inte är det. Jag vet inte själv varför jag lägger mig i denna diskussion då den borde ha varit färdig diskuterad sen en mängd år tillbaka. Tro på vad ni vill, men bredda ert sunt förnuft och lev inte ett liv i naivitet.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: