RSS

Vad kom först, hönan eller ägget?

09 Maj

Delar detta videoklipp från creation.com. Översättning följer nedan.

 

Vad kom först, hönan eller ägget? De flesta evolutionister tror att två icke-höns parade sig och att den nya zygotens DNA innehöll de mutationer som frambringade den första egentliga hönan.

Till evolutionisternas förtret ger vetenskapliga upptäckter inom genetik inte stöd för deras påstående. Genetikern Dr Lee Spetner skrev: ”Inte en enda mutation har observerats som lägger till ens en gnutta information till genomet.”

Enligt Bibeln kom hönorna först. Gud skapade ett ”funktionellt komplett” Universum. Adam och Eva skapades som vuxna människor, färdigutrustade med förmågan att kommunicera med Gud och varandra.

 

En liten kommentar till citatet av Dr Lee Spetner:
Det beror förstås vad man godkänner som ett tillägg av information. Det finns ett slags mutationer som kan göra koden längre, men dessa tillför inte något nytt till genomet. Vad evolutionsläran behöver är inte fler kopior eller nya uttryck av redan befintlig kod. Den behöver förklara uppkomsten av helt nya sekvenser som kodar för helt nya egenskaper, t ex sådana som krävs för att en höna ska födas ur ett ägg som lagts av icke-höns.

Annons
 

9 svar till “Vad kom först, hönan eller ägget?

 1. Nonfiction

  9 maj, 2013 at 23:26

  Johannes,

  Om jag förstått det hela rätt så accepterar du själv att en slags ”urhund” har givit upphov till allt ifrån rävar, jackaler, newfoundlandshundar, chiwawor och vargar genom helt naturliga processer. Så vari ligger då problemet med höne-liknande fågel att ge upphov till en höna genom exakt samma processer? Vi kan alltså formulera om gåtan: vad kom först: räven eller rävungen? Hur kan två icke-rävar ge upphov till en räv?

   
  • Mattias "ödmjukhet" Larsson

   10 maj, 2013 at 09:41

   Nonfiction, vi har ju tyvärr redan blivit ställda schackmatt av Ray Comfort när det gäller hundens evolution (notera att den här kanalen faktiskt använder Ray Comforts argument som en legitim refutering av evolution):

   Här har vi lite hund-evolution från AronRa som kontrast:

   För övrigt befinner jag mig just nu på Gotland med familjen, och noterar i förbigående hur snedvriden verklighetsuppfattning som måste krävas för att någon ska tro att dessa formationer av siluriska korallrev är formade under en syndaflod för ca 4500 år sedan, åtföljd av några tusen år av erosion.

   Jag tar också verkligen chansen att ordentligt indoktrinera min dotter med en rejäl dos evolution, med hjälp av de illustrativa fossil och mäktiga kalklager som finns bokstavligen överallt. Det går verkligen som på räls – hon har redan lärt sig marschera i takt, och snart räknar jag med att vi kan gå vidare med att diskutera vilka människor som är icke önskvärda, och hur man kan hantera sådana problem.

    
   • Nonfiction

    10 maj, 2013 at 10:14

    Ja, bananmannen och hans argument är tunga att bemöta. 😉

     
    • jon

     10 maj, 2013 at 10:32

     Appropå bananmannen. Har inte de flesta av de frukter, grönsaker och andra odlingsväxter vi i dag äter genomgått förädling via människohand? Vet att en mängd olika grönsaker/frukter inte var speciellt lämpliga att äta i sitt ursprungliga format. Banan är ett exempel men Majs morot äpple som exempel är inte speciellt aptitliga i sitt vilda tillstånd.

      
 2. MrArboc

  10 maj, 2013 at 07:37

  Enligt The Almighty Google är Lee Spetner fysiker (och kreationist) – inte genetiker.

  Sedan väntar jag ju givetvis fortfarande på din definition på ”information”. Misstänker att jag får vänta förgäves.

   
 3. Patrik

  10 maj, 2013 at 08:51

  Johannes, enligt dina definitioner är det omöjligt att skapa någon ny information. Eftersom du inte godtar att bokstäver ersätts med andra, inte heller att bokstäver försvinner. Och nu skriver du att även mutationer som gör koden längre inte tillför någon ny information.

  Kan du förklara (teoretiskt) vad du skulle godta som ”skapande av ny information”?

   
 4. jon

  10 maj, 2013 at 09:38

  Det går just nu ett program på kunskapskanalen som kan sprida lite ljus i hur gener sprids och nya gener/information kommer in i genomet.

  http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/article59486.svt?autostart=true

   
 5. kris08

  10 maj, 2013 at 11:27

  Som vanligt imponerad av din research, Johannes! Vilket strålande föredöme för dina elever…

  Din hobby-genetiker ansluter sig tydligen till en gammal Talmud-baserad tro att alla djur härstammar från 365 ”beasts” och 365 fåglar.
  De ska ha utvecklats genom mikroevolution i form av Lamarck-liknande arv av egenskaper.

  Matar man hönan med för mycket fiskmjöl så kanske man en dag får fram en havsörn?

   
 6. Sebastian I

  24 juni, 2013 at 18:31

  Hönan eller ägget – en klassisk tentafråga! 🙂

  Jag har träffat Spetner. En välrenommerad biofysiker som i mina ögon är lite för skeptisk till evolutionsmekanismernas potential… Jag minns inte hur Spetner definierar information, men om han jämställer det med funktion så har han fel i det du citerar. Genduplikationer och punktmutationer kan var för sig ge upphov till nya (förbättrade) funktioner hos organismer – jag har sett det i min egen forskning (t.ex. uppkomst av resistens mot giftiga kemikalier). Så vad menar du med att Gud har skapat ett ”funktionellt komplett” universum? Och var står detta i Bibeln?

  Jag tror iofs att de gamla israeliterna tenderade att tänka mer på funktion än på materia när de tänkte på skapelse. Men det var knappast genfunktioner! Snarare andlig funktion – skapelsens funktion i förhärligande av dess skapare och i att vara beboelig för människor…

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: