RSS

Är Satan som en ouppfostrad pitbullterrier som Gud har släppt lös?

19 Apr

I en kommentar av signaturen Sake liknas Satan vid en vildsint pitbullterrier som Gud inte har tagit ansvar för. Kommentaren kan läsas i sin helhet här under mitt inlägg Om Gud visste vad Lucifer skulle göra, varför skapade han honom?

Johannes, din berättelse hänger inte hop – logiskt. Liknelser är ju populära ibland troende,
jag väljer därför att åskådliggöra min kritik mot berättelsens logik genom en sådan.

Sake. Jag uppskattar att du har läst mitt resonemang och att du verkar ha gjort en uppriktig ansträngning att förstå det. Jag ska försöka förklara de punkter som du upplever som ologiska.

En man skaffar sig en pitbullterrier som valp. Den har en utomordentligt fin stamtavla och är väldigt söt.
Men mannen låter hunden uppfostra sig själv, dvs exercera fri vilja.

Här ser jag att du har missförstått vad som menas med fri vilja. Det innebär inte frihet att göra precis som du vill. Det innebär helt enkelt att du inte är en robot. Den fria viljan är en egenskap hos oss som Gud uppenbarligen värderar oändligt högt – så högt att han låter sig själv och hela sin skapelse genomlida den mest fruktansvärda kris, hellre än att tumma det minsta på den principen. Slopa den fria viljan? Det finns inte på kartan!

Det finns en baksida med den fria viljan: Ett par mänskliga föräldrar kan uppfostra sina barn på allra bästa tänkbara sätt, men ändå få erfara att barnen en dag vänder dem ryggen. Föräldern Gud uppfostrade Lucifer på allra bästa tänkbara sätt. Precis som i all uppfostran innebär det att föräldern sätter gränser, och det tror jag verkligen att Gud har gjort och fortfarande gör när det gäller Satan. Se till exempel vad Gud sa om Job. ”Nåväl, jag ger honom i din hand. Men du måste skona hans liv.” (Job 2:6).

Hunden växer upp till att bli rejält elak och stridför, något som omgivningen bittert får erfara, med ihjälbitna hundar, svårt skadade barn och vuxna, då mannen låter hunden springa helt lös i omgivningen.

Din beskrivning av Satans raseri och våldsamma framfart stämmer faktiskt överens med Bibeln (se t ex Upp 12:12 och 1 Pet 5:8), men däremot stämmer det som sagt inte att Gud har släppt honom helt lös. Det finns gränser. Dessa gränser ifrågasätts ständigt av Satan, som envist förhandlar om större svängrum och frihet att få bevisa sina poänger. Han kräver att få släppas helt lös, men Gud håller hårt i kopplet. Det kommer han att göra ända tills Upp 20:7 går i uppfyllelse: ”När de tusen åren har gått skall Satan släppas lös ur sitt fängelse.” Rädda sig den som kan! (Joel 2:32)

I detta läget, eller troligen redan vid första anmälda incident, skulle samhället utkrävt juridiskt ansvar av mannen. Dels för att han, som varandes hundens ägare är ansvarig för vad hunden gör (men detta är inte intressant för liknelsen), dvs oavsett uppsåt så finns där ett ansvar. Men, något mer intressant är att han genom att släppa hunden vind för våg i samhället TROTS ATT HAN VISSTE att hunden var elak och aggressiv, skulle kunna fällas till ansvar för de skador som hunden tillfogat andra med ett underliggande likgiltighetsuppsåt som grund.

Det är väldigt intressant att du säger detta, eftersom du omedvetet refererar till en lag som Gud själv gav genom Mose. Där är det inte pitbull som används som exempel, utan en annan typ av bull.

Om en oxe stångar ihjäl en man eller en kvinna, skall oxen stenas, och dess kött får inte ätas, men ägaren skall gå fri. Men om oxen brukar stångas och ägaren vet om det men ändå inte vaktar den, och om oxen dödar en man eller en kvinna, då skall oxen stenas och dess ägare skall också mista livet. – 2 Mos 21:28-29

Visst var det en klok lag som verkligen utkrävde ansvar av ägaren? Så, hur är det då med Gud? Borde vi utkräva samma ansvar av honom i fallet Satan? I så fall borde både Satan (djuret) och Gud (ägaren) båda avtjäna dödstraffet. Gud har redan gjort det (check!), och Satan kommer att få göra det då tiden hunnit ikapp Upp 20:10 (check!).

Jag tror nog att de flesta kan hålla med om att Satan förtjänar det. Men jag tycker inte att hans skapare förtjänade att dö, och det är av den enkla anledningen att jag inte tycker att Gud kunde ha hanterat situationen på ett klokare och bättre sätt än han gjorde. Låt mig utveckla…

Enligt din logik motsvarar likgiltighetsuppsåtet istället en akt av kärlek mot människan.
Detta hade aldrig hållit som en försvarsstrategi i svensk domstol.
Du menar dessutom att mannen i förväg har full kännedom om att hans hund kommer att skada människor, vilka människor som kommer att skadas och hur, men trots detta undlåter att kontrollera hunden, vilket jag anser borde bedömas som att mannen uppsåtligen låtit dessa människor lida skada.

Det är nu vi måste ta ett kliv ur din liknelse och inse att det finns en avgörande skillnad mellan Satan och en pitbullterrier. Han är inte ett ”oskyldigt” djur som drivs av sina instinkter och impulser. Han är inte ett offer för omständigheterna. Istället är han en intelligent varelse som kalkylerat och utstuderat döljer sin karaktär och sina avsikter i invecklade bedrägerier. (Vissa har han till och med bedragit så pass att han lyckats dölja sin existens!) Han har ljugit och kamoflerat sig ända sedan den här världen skapades. För att inte Eva skulle känna igen sin fiende ”klädde han ut sig” till en oskyldig och klok liten orm, som sa: ”Ni kommer visst inte att dö. Men Gud vet att den dag ni äter av frukten öppnas era ögon, och ni blir som gudar med kunskap om gott och ont.” (1 Mos 3:4-5) Han säger alltså: ”Gud ljuger för er. Det är han som är er fiende.”

M (2)

Att en bitsk pitbullterrier behöver tjudras är ju rätt uppenbart. Hans grannar skulle säkert känna sig mycket lugnare om ägaren ”gjorde sig av med den”. Men det Satan presenterar är intellektuella argument (vilket pitbullterrier sällan brukar uttrycka). Oavsett hur farliga argumenten är, så kunde inte Gud döda honom för det. Han skulle kunna göra sig av med argumentens upphovsman, men då själva argumenten skulle därmed ha odödliga! Om Satan anklagar Gud för att vara en hänsynslös tyrann – en diktator som inte tål att ifrågasättas – då kan inte Gud vinna genom att plötslig avrätta eller på annat sätt få tyst på upprorsmakaren. Det skulle bara bekräfta Satans anklagelse.

Gud måste bevisa sin godhet och vinna vårt förtroende. Det har han gjort nu under 6000 år – särskilt när Jesus dog på korset. Under tiden har vi även fått se Satans rätta jag – särskilt när Jesus dog på korset. Hans sanna karaktär måste bli fullständigt tydlig för alla för att det aldrig mer ska uppstå ett nytt uppror. Det är av kärlek till oss som Gud tillåter lidandet, för att en dag vinna hela striden på ett sätt så att karusellen aldrig behöver börja om på nytt. Alla behöver bli övertygade om sanningen!

Att ta tag i ett problem så ordentligt att det reds ut en gång för alla – det tycker jag inte direkt är att betrakta som ”likgiltighet”.

Vidare i liknelsen – mannen har i sin makt att när som helst kuva hunden, eller till och med döda den om det skulle behövas. Men han väljer att utsträcka hundens liv och därmed terror, för att ge så många av människorna i grannskapet chansen att ty sig till honom innan han tar bort sin egen hund.
Kärleksfullt? Logiskt? Nej! bara knasigt.

Hade det farliga i Satans argument varit tillräckligt uppenbart från första början, då hade striden kunnat avslutas mycket tidigare. Men nu var det inte så uppenbart, så därför är det inte bra om Gud har för bråttom. Själv skulle jag inte ha några problem med om Gud skulle låta Satan förstöra hela den här planeten, så länge det slutgiltigt skulle leda till att allt blir bra och förblir bra. Do what it takes!

Dessutom kan man säga att några tusen år av lidande är en försvinnande kort tid sett ur ett evighetsperspektiv. (Om det vittnar ju alla ni som tror att Jorden är miljarder år gammal.) Jag säger som Paulus:

Mina kortvariga lidanden väger ju oändligt lätt mot den överväldigande, eviga härlighet de bereder åt mig, som inte riktar blicken mot det synliga utan mot det osynliga. – 2 Kor 4:17

Annons
 

7 svar till “Är Satan som en ouppfostrad pitbullterrier som Gud har släppt lös?

 1. Sake

  21 april, 2013 at 06:54

  Tack för svaret Johannes, men du utelämnade en jättesektor i ditt resonemang. I originaltråden skriver du att gud gjorde allt detta, trots att han känner hela tiden, kanske är han till och med tiden i din värld, gick han åstad och skapade satan, trots att han visste vilka konsekvenser det skulle ha, trotts att han visste att det skulle skapa mycket lidande, trots att han visste att hans skapelse eden därmed skulle tillintetgöras och därmed ge ett lidande även för alla djur.

  Som minst utgör detta likgiltighetsuppsåt.

  Dessutom, rent logiskt – om hela tidsrymden och alla handlingar däri redan är kända så existerar ingen fri vilja. Då talar vi om determinism. Om å andra sidan människan har en verklig fri vilja – och djävulen också för den delen – så blir det som är profetiskt skrivet i bibeln endast en mer eller mindre sannolik beskrivning av som som komma skall. Det vill säga, det kan inte både vara sant att människan och djävulen har fri vilja samtidigt som alla deras val plus alla konsekvenser av dem redan är kända.

   
 2. Mattias "ödmjukhet" Larsson

  21 april, 2013 at 07:04

  Jag stämmer in i Sakes frågeställningar och skulle vilja tillägga: vilka belägg har du för att du inte bara ägnar dig åt fria fantasier när du ryar om det som du hävdar försiggår och har försiggått under världens historia? Har du några insidertips från de celesta sfärerna?

   
 3. Dan

  21 april, 2013 at 08:32

  ”Själv skulle jag inte ha några problem med om Gud skulle låta Satan förstöra hela den här planeten, så länge det slutgiltigt skulle leda till att allt blir bra och förblir bra. Do what it takes!”

  Nu tycker jag att det börjar bli obehagligt!

  ”Det är av kärlek till oss som Gud tillåter lidandet,”

  Det finns lidande på många sätt. Dels av idioter som spränger andra människor i bitar. Där kan jag se logiken i att Satan skulle kunna hållas ansvarig för att förleda folk.

  Men sjukdomar och naturkatastrofer? Är Satan alltså ansvarig för virus och jordbävningar? Gud tillåter att barn svälter och dör och krossas i jordbävningar för att alla människor på sikt ska förstå att Satan är dum? Det är inte alls likgiltighet från gud, utan kärlek?

  Det låter i mina öron helt rubbat, så jag hoppas att jag missförstått vad du menar. Kan du förklara varför guds tillåtande av svältande barn och jordbävningar är ett tecken kommer att göra att människor på sikt förstår att man inte skall följa Satan?

   
 4. Thomas Schwartz

  21 april, 2013 at 09:27

  Johannes skrev:
  ”Om en oxe stångar ihjäl en man eller en kvinna, skall oxen stenas, och dess kött får inte ätas, men ägaren skall gå fri. Men om oxen brukar stångas och ägaren vet om det men ändå inte vaktar den, och om oxen dödar en man eller en kvinna, då skall oxen stenas och dess ägare skall också mista livet. – 2 Mos 21:28-29

  Visst var det en klok lag som verkligen utkrävde ansvar av ägaren? Så, hur är det då med Gud? Borde vi utkräva samma ansvar av honom i fallet Satan? I så fall borde både Satan (djuret) och Gud (ägaren) båda avtjäna dödstraffet. Gud har redan gjort det (check!), och Satan kommer att få göra det då tiden hunnit ikapp Upp 20:10 (check!).”

  Är du säker på att du vill stå för uppfattningen här, att Gud fick ett dödsstraff för ett brott som han enligt lagen var skylldig till? Ortodox kristendom brukar ju annars säga att Gud var den oskylldige som gav sitt liv för att rädda förbrytaren..

  Sake skrev:
  ”Dessutom, rent logiskt – om hela tidsrymden och alla handlingar däri redan är kända så existerar ingen fri vilja. Då talar vi om determinism. Om å andra sidan människan har en verklig fri vilja – och djävulen också för den delen – så blir det som är profetiskt skrivet i bibeln endast en mer eller mindre sannolik beskrivning av som som komma skall. Det vill säga, det kan inte både vara sant att människan och djävulen har fri vilja samtidigt som alla deras val plus alla konsekvenser av dem redan är kända.”

  Det här problemet har diskuterats av pastorn och författaren Greg Boyd. Han drar slutsatsen att;

  1) Gud inte existerar utanför tiden utan i den.
  2) Framtiden skilljer sig ifrån det förflutna genom att det förflutna är oföränderligt medan framtiden består av ett oändligt antal möjligheter. En del vägskäl är mer sannolika än andra, det krävs ju ingen gudomlig förmåga för att förutse att våra partier kommer att lova dyrt valfläsk större delen av nästa år. Andra vägskäl är förutbestämda, Gud behöver ju inte tvivla om att något han själv kommer att göra i framtiden kommer att ske.
  3) Gud är allvetande genom att känna till utgången genom alla möjliga framtider, och kan givetvis styra framtida förlopp genom att själv ingripa i enskillda händelser.
  4) Att det finns många människor som medvetet eller genom att inte bry sig om andra orsakar dessa andra lidande är ju uppenbart för alla, däremot så är det inte förutbestämt, förutkänt eller oundvikligt att någon specifik individ växer upp kriminell i den här modellen. Vad vi blir beror alltså mer på vilka val vi gör än på att vi sköljs med från den kända dåtiden till den lika kända framtiden.

   
 5. kris08

  22 april, 2013 at 10:46

  Reagerar också på:
  ”Själv skulle jag inte ha några problem med om Gud skulle låta Satan förstöra hela den här planeten, så länge det slutgiltigt skulle leda till att allt blir bra och förblir bra. Do what it takes!”

  De som inte orkar vänta sätter igång med korståg, kättarbål, självmordsbomber, massjälvmord etc. etc. och gör den (det mänskliga) skapandet av Satan helt överflödigt….

   
 6. Patrik

  22 april, 2013 at 11:40

  Johannes, hur får du ihop:
  ”Den fria viljan är en egenskap hos oss som Gud uppenbarligen värderar oändligt högt – så högt att han låter sig själv och hela sin skapelse genomlida den mest fruktansvärda kris, hellre än att tumma det minsta på den principen. Slopa den fria viljan? Det finns inte på kartan!”

  med

  Dessa gränser ifrågasätts ständigt av Satan, som envist förhandlar om större svängrum och frihet att få bevisa sina poänger. Han kräver att få släppas helt lös, men Gud håller hårt i kopplet. Det kommer han att göra ända tills Upp 20:7 går i uppfyllelse: ”När de tusen åren har gått skall Satan släppas lös ur sitt fängelse.”

  Inom vilka gränser har man en fri vilja egentligen? Man får ju tydligen inte göra vad som helst. Eller är det bara Satan som inte har en fri vilja? Är Satans handlande mer begränsat än vårt?
  Vad finns det för bibelstöd för den fria viljan egentligen?

   
  • Päran

   22 april, 2013 at 11:46

   Samt att vi får göra vad vi vill så länge Gud tycker det är ok (syndafloden, Sodom och Gomorra).

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: