RSS

Sånger som räddar liv: ”This time”

07 Feb

This timeDet finns sånger som gör att vi somnar
och sånger som får oss att dansa.

Det finns sånger som muntrar upp
och sånger som får oss att gråta.

Det finns sånger som gör oss arga
och sånger som gör oss lugna.

Det finns sånger med djupa poänger
och sånger som är helt meningslösa.

Och så finns det sånger som räddar liv!

Ett exempel på en sådan livräddande sång skulle vara en som övertygat någon att inte begå självmord. I detta och nästföljande inlägg ska jag berätta om två fantastiska sånger som kan övertyga att inte ta livet av samhällets allra mest utsatta.

”You’re not taking her!”

I mitt senaste inlägg delade jag musikvideon till This time – en låt om en ung tjej som sitter på abortkliniken och undrar om hon har fattat rätt beslut. Alldeles i slutet av klippet får vi höra Sami berätta att låten är baserad på hur hon själv en gång räddades från abort. Tjejen på abortkliniken, som vi får se i musikvideon, spelar alltså Samis biologiska mamma. Vi får se hur hon tar det livsavgörande beslutet att ringa sin mamma som kommer och hämtar henne från stället där dottern Samis liv annars skulle slutat – innan Sami ens hade fått se dagens ljus.

Det är hennes adoptivpappa John Elefante som har skrivit låten. Han säger (i detta klipp) att han inte vill ta på sig något av äran för denna mycket speciella sång. Han hade melodin klar, och när det var dags att skriva texten kom den till honom ovanligt lätt. Alla orden föll på plats på ett sätt som de normalt inte brukar göra för honom när han skriver låttexter. ”Det är en sång som kan rädda liv,” säger han. Och det tror jag verkligen stämmer. Om du inte redan har gjort det, borde du absolut lyssna på den nu på en gång!

I en annan intervju förklarar John Elefante att syftet aldrig var att skriva en pro-life sång. Det var inte tänkt som något slags propaganda. ”Det är helt enkelt berättelsen om hur min dotter kom till den här världen.” Vid adoptionen fick John och hans fru träffa Samis biologiska mamma och pappa. Då fick de bara höra delar av vad som hände på abortkliniken den dagen. Musikvideon är därför inte någon exakt skildring. Det finns en hel del ”creative license”. Någon skrev till mig att ”man inte behöver rymma från en abortklinik”. Det tror inte jag heller, men jag kan mycket väl tänka mig att en tonårstjej kan uppleva det så. Videon är ju skildrad utifrån hennes perspektiv, så det är hennes upplevelser vi får del av. Med tanke på alla förväntningar och påtryckningar som gravida tonårstjejer kan få utstå är det inte alls konstigt om det känns som att alla är ute efter ens barn. Jag önskar att alla tjejer som hamnar i en sådan situation vågar se dig själva som sina barns beskyddare. Den tanken tycker jag att den här musikvideon förmedlar väldigt bra!

”She’ll grow up and seek My name”

En annan viktig tanke som kommer fram är denna: På grund av olika omständigheter kan det för stunden se ut som att ett ofött barnet inte har någon framtid, men det är bara för att vi inte kan se in i framtiden. Det kan Gud! Om man tror att Gud har en mening och avsikt med varje människas liv, så förstår man också att inget barn någonsin har varit oönskat!

Medan Samis biologiska mamma satt på abortkliniken drömde hon om det barn som fanns inom henne. I drömmen såg hon barnet växa upp och fira sin födelsedag. Man kan säga att Gud lät henne se in i en eventuell framtid – en framtid som bara kunde bli verklighet om hennes mamma valde att lämna abortkliniken.

”Många gravida kvinnor tror att deras son eller dotter inte kommer att ha någon chans i den här världen”, säger John Elefante. ”Men det är inte sant. Min fru och jag är levande bevis på att när ett barn lämnas till adoption, så finns det många kärleksfulla hem som detta barn kan komma till. Vi är så välsignade av att vara ett par som fick den möjligheten. Vi har två adopterade barn, och det är ett utmärkt alternativ.”

Annons
 
18 kommentarer

Publicerat av på 7 februari, 2014 i Abort, Kristen tro i praktiken

 

18 svar till “Sånger som räddar liv: ”This time”

 1. sakanaga

  11 februari, 2014 at 10:51

  Johannes,
  du skriver Med tanke på alla förväntningar och påtryckningar som gravida tonårstjejer kan få utstå är det inte alls konstigt om det känns som att alla är ute efter ens barn.

  Du känner aldrig att du är en del av dessa påtryckningar och förväntningar som tonårsflickor får utstå? Tyvärr läser jag också in en hel del fördömande attityd angående flickornas val att ha ett sexliv, i komentarsfälten. Inte ifrån dig – och detta är bra – men ifrån andra kommentatorer som är lika oresonliga abortmotståndare som du. Följer man dessutom uppmaningen i Elefantvideon som du länkar till – och tittar in på onlineforlife.org, så är den ju full av samma räcka med lögner och försök till att inducera skuldkänsla som de flesta andra anti-abortrörelser uppvisar.

  Om du verkligen var ute efter att stödja dessa flickor skulle du koncentrera dig på att stödja de gravida i vilket beslut de än fattar, samt arbeta hårt på att sprida den bästa sexualupplysningen som bara kan ges. Det senare är ju något som faktiskt har visat sig kunna sänka abortfrekvensen. Du är ju också så välsignad att du som lärare inte bara får, utan även förväntas täcka in sex och samlevnad i din gärning. Rusta dina elever för framtiden, gör sex och samlevnadslektionerna till de bästa du någonsin givit. Och, glöm inte att de gravida flickorna mycket stöd och kärlek, även om de skulle besluta sig för att genomgå en abort.

   
  • Rolf Lampa

   14 februari, 2014 at 08:00

   Verklig skuld – verklig lösning
   Skuld är ett problem bara om skulden är verklig.

   Och skulden är tydligen verklig, man får bara inte påminna om den? Skulden för att döda små barn försvinner inte bara för att någon påstår att man inte har skuld. Alla känner ju den. Skulden.

   Men skuld behöver inte uppstå om man inte dödar. Och många luras in i att ingen skuld finns, de låter någon döda sitt barn, och sedan känner den lurade skuld. Men Du som lurat en mamma in i detta kan sedan inte hjälpa henne med skulden.

   Bara Gud har en lösning för den som ångrar sig och vill sluta med dödandet.

   // Rolf Lampa

    
   • Anders Åberg

    14 februari, 2014 at 10:36

    Vi har en tydlig och bra lagstiftning för detta.
    Att ni religiösa fanatiker sedan vill göra livet surt för dom som väljer det som i era ögon är fel är hänsynslöst och bedrövligt.
    Behåll du din låtsaskompis för dig själv istället så orsakar du mindre skada.

     
   • Sake

    14 februari, 2014 at 11:13

    Hej Rolf,
    vad skönt med någon som tar bladet från munnen och talar ut. Jag konstaterar att du utan omsvep skuldbelägger aborterande kvinnor. Jag vill här och nu förekomma ett eventuellt motargument från dig, genom att säga att spelar ingen roll vad din gud anser om abort, eftersom den guden enligt vad du själv har sagt i andra sammanhang har givit dig – Rolf – en fri vilja. Skuldbeläggelsen är i detta fall din av fritt val.

    Hur anser du att skuldbeläggelse hjälper en kvinna i nöd?

    Vidare – kan du förklara följande för mig – om vi är skapade som någonting bättre än djur (till guds avbild) och samme gud har instiftat äktenskapet som den institution inom vilken man får ligga med varandra. Varför o varför har då samme gud stoppat in så mycket längtan och liderlighet – kåthet, rent ut sagt i våra ungdomsår?

     
    • Rolf Lampa

     15 februari, 2014 at 03:14

     Att döda ger skuldkänslor

     Sake skrev: ”Skuldbeläggelsen är i detta fall din av fritt val.

     Hej Sake.

     Så sant. Att dra på sig skuld är ett fritt val. Men inte riktigt alltid.

     Det otäcka är att andra, t.ex. du, lurar in kvinnor att göra något (döda ett barn) som de sedan känner skuld för. Andra personer än kvinnorna själva försätter alltså många kvinnor i denna nöd.

     Pojkvänner och barnmorskor och samhället i stort påverkar dem. I en del fall pressar man dem att göra abort, och därigenom orsakar man dem de skuldkänslor som är en naturlig reaktion efter att man orsakat att en annan människa skadas eller dödas.

     Att döda ger skuldkänslor. De som medvetet lurar in kvinnorna i detta är därför hänsynslösa. De lider inte själva av den skuld som kvinnorna KOMMER att känna.

     Förebyggande

     Därför, om kvinnorna vet i förväg att de KOMMER att känna skuld (samvetet fungerar på det sättet) så tänker de efter noggrannare. Och den som redan lurats att göra sitt livs största misstag skall veta att för den som ångrar sig finns det förlåtelse.

     // Rolf Lampa

      
 2. Sake

  15 februari, 2014 at 08:39

  Hej Rolf,
  du skrev Och den som redan lurats att göra sitt livs största misstag skall veta att för den som ångrar sig finns det förlåtelse.

  Men inte hos dig, som det verkar. Din argumentation är kemiskt fri från förlåtelse. Den innehåller ingen empati, ingen förståelse för människor i svåra stunder. Den skudbeläggelseväg du valt att gå, är 100%ig.

  Lever du som du predikar? Är du aktiv i att sprida sprida sex- och samlevnadsinformation till ungdomar i din närhet? Eller räknar du med att din fördömande attityd skall få dem att avhålla sig från att ligga med varandra före giftermål? Den sista taktiken fungerar inte, den höjer antalet oönskade graviditeter. Den förra däremot sänker frekvensen.

  För övrigt är embryor inte barn. Du får ju hålla någon slags stringens i dina texter.

   
  • Rolf Lampa

   15 februari, 2014 at 18:16

   Uppmuntran ger fler aborter

   Människor brukar anses döda när hjärtat definitivt slutat slå, vilket betyder att de lever (senast) när hjärtat börjat att slå.

   Det betyder att i stort sett alla aborter innebär att man dödar vad vi menar med levande människa.

   Att uppmuntra aborter leder till ökat antal aborter.

   En jämförelse: Trots förbud att stjäla sker stölder. Antalet stölder går sannolikt inte ner genom att tillåta stölder (jag skippar den mer närliggande parallellen, but never mind).

   // Rolf Lampa

    
   • Sake

    16 februari, 2014 at 09:39

    Jag noterar för det första att det är du som ljuger, samt kommer med falska anklagelser, Rolf.

    Varför ständigt denna höga svansföring? Det borde ha sjunkit in att ingen av dina meningsmotståndare blir skrämda av dina utfall. Det störde mig visserligen i början att offentligen bli kallad lögnare av dig, men jag har vant mig.

    Du har, också som vanligt, noll koll på verkligheten. Jag antar att du inte vet att det första organsystem som börjar leverera i ett embryo är cirkulationssystemet, och detta för att resterande organsystem skall kunna underhållas med näring och syre, så att de kan utvecklas, vilket krävs för att en levande individ skall kunna bildas. Det tidiga hjärtat pumpar långt innan det finns en fungerande hjärna. Det är ju också långt ifrån samma hjärta som sitter embryot, som det du hittar i den vuxna individen. Ditt egenpåhittade logikkedjeargument faller. Tungt.
    Bibelns rättsliga skrivelser om graviditet och människoidentitet (2Mos21:22) stämmer också bättre mot svensk lagstiftning än vad dina hemsnickrade definitioner gör.

    Dessutom förvånar det mig att du, som hävdar auktoritet ur skrivna ord i böcker, väljer att inte ta upp SFS1987:269, 1§ i ditt resonemang om vad som definierar en levande människa. Eller så förstår jag varför du bortser därifrån. Det passar dåligt in i din argumentation.

    Man skulle enligt samma logik som din, lika väl argumentera för det första andetaget som skiljelinje mellan människa eller inte. Varför valde du inte det?

    Linjen i din argumentation är rak. Gravida tonårstjejer skall enligt dig skuldbeläggas. Du resonerar som att detta ditt dömande har ett högre syfte. Skall vi förstå det som att Joh 8:7-11 är en av de passager i bibeln som inte skall tolkas så som bokstäverna faller i stycket? Eller är du av en speciellt ren sort?

    Jag upprepar igen, gravida flickor behöver mycket stöd och kärlek, även om de skulle besluta sig för att genomgå en abort. Jag hoppas därför att du tillåts väldigt lite kontakt med unga gravida i bryderier.

     
    • Sake

     16 februari, 2014 at 21:20

     skall vara:
     framför allt om de skulle besluta sig för att genomgå en abort

      
     • Anders Åberg

      16 februari, 2014 at 21:54

      Tänk att man år 2014 skall behöva påpeka en sådan fullständig självklarhet.
      Att troende människor, som ibland t.om. påstår att moralen har sitt ursprung i tron, inte ens tycks kunna stava till ordet empati. Rent märkligt hur bokstavstro kan erodera en människohjärna.

       
    • Rolf Lampa

     19 februari, 2014 at 20:58

     Jag glömde väl inte att påpeka att om man uppmuntrar aborter leder det till ökat antal aborter?

     // Rolf Lampa

      
 3. Sake

  15 februari, 2014 at 09:08

  Hej Rolf,
  jag noterar att jag är bannad på Genesis. Utan vidare kommentar eller varning.

  Att censurera är att offentligen visa på rädsla. Rädsla för motsidans argument.

  Kom ihåg att den censurerande kultur du nu har skapat, är mycket svår att avsluta. Du får räkna med en snöpt debatt då övriga debattörer ser mitt öde som en varning till dem att inte gå för hårt åt dig och din uppfattning om tingens ordning.

  Men detta var säkert din avsikt också. Åtminstone delvis.

   
  • Anders Åberg

   15 februari, 2014 at 12:18

   Samma gruvliga öde har helt oväntat drabbat även mig. Men skit i det Sake, låt dom sitta där och ropa halleliuja till varandra om dom nu tycker det är intressant.
   Det är inte alla lampor som sprider ljus.

    
   • Sake

    15 februari, 2014 at 13:27

    Hej Anders,
    jag menar det jag sade. Förutsatt att det handlar om en konstruktiv debattör, som inte blajjar och förstör en reell debatt, så utgör CENSUR den samme den ultimata förlusten i en diskussion – för den som censurerar vill säga.
    Herr Lampa rider an mot sina meningsmotståndare med väldigt hög svansföring och stora ord. Men han uppskattar tydligen inte att få krav på bevisföring ställda på sig och de sina, ej heller utpekande av svagheter i den egna sidans egna argument. Helst skall Genesis påståenden om vetenskaplighet i de tolkningar de framför stå oemotsagda.

    I detta sammanhang vill jag ge Johannes en eloge. Trots att han många gånger har givit utlopp för frustration och flyktbeteende har han, mig veterligen, aldrig censurerat någon meningsmotståndare utifrån åsiktsskillnaden.

     
    • Rolf Lampa

     15 februari, 2014 at 17:19

     Samma med dig Anders, du har fått samma meddelande som Sake.

     Att ni väljer att bekänna era synder offentligt här är ert eget val. Själv besparade jag er den skammen genom att dölja era avsiktliga sabotageförsök och uppmana er att vila ut i helgen, minst.

     Debatten fortsätter dock med andra som förstår att uppföra sig som folk och som gör uppriktiga försöka att använda sin intellektuell kapacitet till att formulera argument. De behöver itne dygnet-runt bevakning mot trollning, något vi inte har kapacitet för på Genesis.nu.

     Dagens bibelord: Ordspråksboken 9:7

     // Rolf Lampa

      
     • Anders Åberg

      15 februari, 2014 at 19:13

      När du nu väljer att göra dig själv till åtlöje offentligt, genom att kalla normalt ifrågasättande av godtycklig censur för sabotage så tror jag dom flesta inser vem som står där med skammen.
      Vi lever i ett demokratiskt land lampa där sådana typer som dig inte ses med blida ögon.

       
  • Rolf Lampa

   15 februari, 2014 at 17:07

   Eftersom du ljuger offentligt så kan jag berätta att du på uppgiven mejladress meddelats om att du försatts i vänteläge över helgen eller fram tills kommentarsregler har publicerats.

   Kolla adressen ”sa*************ka@hotmail.com.

    
   • Rolf Lampa

    15 februari, 2014 at 19:10

    Detta var alltså adresserat åt Sake.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: