RSS

Budord 5: ”visa aktning för din far och din mor”

01 Okt

Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig. – 2 Mos 20:12

De fyra första budorden handlar om vår relation till Gud. De sex sista handlar om vår relation till våra medmänniskor. Det femte budet utgör faktiskt en passande övergång mellan dessa.

Föräldrarna representerar Gud

Det är ju nämligen så att Gud är allas vår förälder. Han har skapat oss till sin avbild, och han har gett sina skapelser den fantastiska förmågan att i sin tur skapa egna avbilder!

Som förälder har man ett mycket viktigt andligt uppdrag. Inför barnet representerar man Gud. Det är föräldrarna som bär det största ansvaret, inte bara i att berätta om Gud och hur han är, utan också i att visa vem han är genom sitt eget sätt leva – inte minst i genom sitt sätt att bemöta barnen.

Om en förälder berättar för sina barn om hur god och kärleksfull Gud är, men inte själv uppvisar en gnutta av dessa karaktärsdrag, vad kommer då barnen få för bild av Gud? En arg och våldsam förälder kommer snarare att vara ett hinder för dem i att lära känna och älska Gud. Kärleksfulla föräldrar överför däremot en positiv gudsbild till sina barn. Automatiskt! Enbart genom sitt sätt att vara.

Ni fäder, reta inte upp era barn, utan fostra och vägled dem efter Herrens vilja. – Ef 6:4

Respekt för föräldrar leder till respekt för Gud

Följaktligen, om ett barn lär sig att visa respekt för sina föräldrar kommer barnen lättare kunna visa respekt för Gud. Rätt typ av respekt kan inte ingjutas genom att hota eller skrämma sina barn till lydnad. Sådan ”respekt” vänds snabbt till uppror. Den rätta sortens respekt måste vinnas!

Att lära sig respektera sina föräldrar är även nyckeln till ett bra och stabilt samhälle. Respekten växer sig nämligen vidare till andra auktoriteter i skola och samhället. I Sverige är vi tyvärr lite allergiska mot tanken på auktoriteter som ska lydas. Att kunna underordna sig en auktoritet är dock en positiv egenskap (förutsatt att man inte gör det blint och oreflekterat, förstås). Om man har så mycket stolthet att man inte kan ta order av någon annan hamnar man lätt i en hel del konflikter och problem. För den som kan underordna sig och visa respekt mot andra går det däremot ofta bra här i livet. Kanske är det därför som ”det är det första bud som följs av ett löfte: ‘så att det går dig väl och du får leva länge på jorden'” (Ef 6:2-3).

Ta hand om dina föräldrar!

Förutom att det här budet hjälper till att bygga upp mogna, respektfulla och laglydiga medborgare, så kan det garantera alla gamla föräldrar en trygg och lycklig ålderdom. I vårt land idag har vi ett ”fantastiskt” välfärdssystem som gör att de äldre generationerna kan ta hand om sig själva. Då slipper barnen tyngas ner av ansvaret att ta hand om sina föräldrar! Det är förfärligt praktiskt. Många äldre vill förstås känna att de klarar sig själva ett tag till, och de vill inte vara någon annan till last. När de inte längre klarar att ta hand om sig själva finns det ålderdomshem där de kan tillbringa sina sista år.

Problemet med detta ”fantastiska” välfärdssystem är dock: Även om föräldrarnas behov blir sörjda för när det gäller mat och bostad, så är det många äldre som känner sig ensamma och övergivna av sina barn. Det medför även att vi tappar kontakten mellan generationerna, vilket förstås är mycket olyckligt! De yngre har mycket att lära av dem som levt längre här på jorden, och de äldre behöver få glädjas av de yngre.

En vis och kärleksfull Gud visste vad han gjorde är han gav oss det femte budet.
Tänk om vi skulle ta det på lite större allvar!

Annons
 
5 kommentarer

Publicerat av på 1 oktober, 2012 i De tio budorden

 

5 svar till “Budord 5: ”visa aktning för din far och din mor”

 1. Janolof

  8 oktober, 2012 at 09:08

  ”Om en förälder berättar för sina barn om hur god och kärleksfull Gud är, men inte själv uppvisar en gnutta av dessa karaktärsdrag, vad kommer då barnen få för bild av Gud? En arg och våldsam förälder kommer snarare att vara ett hinder för dem i att lära känna och älska Gud. Kärleksfulla föräldrar överför däremot en positiv gudsbild till sina barn. Automatiskt! Enbart genom sitt sätt att vara.”

  Detta stämmer säkert, men borde inte din gud tänkt på att en arg och våldsam gud också är ett hinder för en positiv gudsbild?

   
  • Anders

   12 oktober, 2012 at 21:04

   Uppfattar du honom som arg och våldsam?

    
 2. Anders Åberg

  8 oktober, 2012 at 09:38

  Back to basics. Att få folk att visa respekt för auktoriteter var sannolikt själva orsaken till att religionen formades om av dom tidiga civilisationernas härskare.
  Tron på sten och trädgudar gick inte att använda för att kontrollera folk och få dom att lyda, vilket var nödvändigt för att skapa en fungerande kunga eller kejsarmakt.
  På den tiden och länge efter det, var makten brutal och repressiv och därför är gamla testamentets gud också sådan.
  Men samhället förändras och så även maktens redskap. Efter feodalismen behövdes en mer lyssnande och hänsynsfull gud om folk skulle gå på det och nu vill vi ha en demokratisk gud.
  Sagan utvecklas med sin tid och därav problemen och dom uppenbara motsägelserna för dom som ändå väljer att tro på varje ord som står i bibeln.

   
 3. kris08

  8 oktober, 2012 at 10:31

  Trevligt, fast tala vänligen om var man hittar det visa eller kärleksfulla i dessa citat:

  Den som förbannar sin far eller mor skall straffas med döden.
  (2 Mos 21 17)

  Om någon har en vanartig och uppstudsig son, som icke lyssnar till sin faders och sin moders ord, och som, fastän de tukta honom, ändå icke hör på dem,
  så skola hans fader och hans moder taga honom och föra honom ut till de äldste i staden, till stadens port.
  Och de skola säga till de äldste i staden: »Denne vår son är vanartig och uppstudsig och vill icke lyssna till våra ord, utan är en frossare och drinkare.»
  Då skall allt folket i staden stena honom till döds: du skall skaffa bort ifrån dig vad ont är. Och hela Israel skall höra det och frukta.
  (5 Mosebok 21, 18-21)

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: