RSS

Kyrka och stat måste skiljas åt, men kristen tro behövs i politiken

14 Sep

Religiösa organisationer bör alltid hålls på armlängds avstånd från statsmakten. Så fort en stat börjar stifta lagar åt religiösa organisationer, som avkräver medborgarna trohet mot en viss trosuppfattning framför en annan, då upphör religionsfriheten och vi är alla illa ute. Staten ska varken uträtta religiösa organisationers ärenden, eller lägga sig i och styra vad människor får tro på.

Därmed inte sagt att lagar inte får vara inspirerade av religiösa idéer och värderingar. (T ex är allt detta jag just skrivit, om åtskillnad mellan exempelvis kyrka och stat, en princip som kan härledas till Bibeln.) Nej, den avgörande punkten är att staten och dess lagar inte får ta ställning till vilken livsåskådning eller tolkning som är den rätta och på något vis tvinga människor att bekänna sig till denna.

Kyrka och stat går inte ihop, eftersom det handlar om två olika maktstrukturer som absolut inte ska gå varandras ärenden. Men ”kyrka och stat” är inte synonymt med ”religion och politik”. Religionen kan och bör absolut få påverka politiken. All politik bygger ju på någon livsåskådning. Åsikter svävar inte i ett vakuum utan bygger alltid på en livsåskådning (som Mats Selander skrev i en debattartikel i Dagen). Idag bygger många politiska åsikter delvis på ateistisk filosofi. Jag anser att vi får ett mycket mer civiliserat samhälle om vi istället bygger våra åsikter på kristen tro.

Annons
 
2 kommentarer

Publicerat av på 14 september, 2014 i Uncategorized

 

2 svar till “Kyrka och stat måste skiljas åt, men kristen tro behövs i politiken

 1. EmmaSofia

  15 september, 2014 at 16:26

  Bra skrivet. Det finns ju det som menar att kristna inte bör rösta alls, eftersom vi tillhör ett annat rike. Vi i Sverige behöver just nu hjälp med grundläggande praktisk teologi och filosofi.

   
 2. Sake

  15 september, 2014 at 22:14

  Johannes,
  ett i min mening till stora delar klokt inlägg.

  Däremot är det problematiskt med att bygga våra åsikter på kristen tro. Församlingarna är ju inte överens om vad detta är. En del anser att kvinnor skall tiga, att homosexuell kärlek inte är korrekt men att barnaga är det. Andra tycker att det som uppräknades inte ingår i den kristna tron. Vems tro skall vi bygga våra åsikter på?

  Sake

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: