RSS

Problemet med svensk integrationspolitik

12 Sep

Jag såg för några dagar sedan detta skrämmande reportage på SVT. Det påminner mig om hur angeläget det är att vi får till en rak och ocensurerad livsåskådningsdebatt i det här landet. De religiösa uppfattningar som ligger till grund för detta måste kritiseras och debatteras i mycket högre grad än vad som nu görs.

Problemet är ju uppenbarligen inte att de här personerna kommit hit från ett annat land med en annan kultur. Problemet – och den största missen i vår integrationspolitik – är att vi inte erbjuder dem hjälp (t ex i form av sakliga motargument) för att stå emot den våldsbejakande och antidemokratiska propaganda som de matas med efter att de kommit hit.

Varför gör vi inte det? Är det på grund av rädsla? (Har vi då yttrandefrihet?) Är det för att vi har för dålig koll? (Undermålig religionsundervisning, kanske?) Beror det på naivitet? (”Det kan väl inte finnas sådan ondska?”) Eller är det för att ett sådant ifrågasättande inte tillåts, då det inte betraktas som ”politisk korrekthet”? (Rasiststämpel för att man ifrågasätter radikal islamism?)

Jag tycker inte att vi har problem med invandring. Vår kultur har helt klart berikats av invandrare. Vi mår bra av att våra egna ”svenska” åsikter utmanas, för vi har definitivt inte rätt i alla moraliska frågor bara för att vi är från Sverige. Verkligen inte! Vi är egentligen ett väldigt extremt land på många sätt. Men vi gör alla en otjänst genom att inte återgälda utmaningen. De här ungdomarna som åker iväg och krigar åt terrorister – vi har faktiskt svikit dem! – genom att inte vara tillräckligt tydliga i att bemöta de religiösa uppfattningar som ligger till grund för detta våld och hat.

Jag pratade för ett tag sedan med några besökare från Ghana som hälsade på i min församling. De berättade att man i deras land, till skillnad från grann-grannlandet Nigera, inte har särskilt stora problem med radikal islamism. Varför inte? Jo, för att man pratar om det! Kristna och muslimer möts i offentliga tv-sända debatter och diskuterar moral och teologi. Något sådant har jag då aldrig sett i svensk tv – inte ens mellan olika muslimska uppfattningar. (Alla muslimer är ju inte radikala, utan det finns dem föredrar fred och kärlek framför våld och hat).

Extrema åsikter behöver alltid utmanas. Resultatet blir att deras onda natur avslöjas, vilket gör att de förlorar sitt inflytande. Det är som när mörker möter ljus. Ljus är det värsta ondskan vet!

Jag vet bara ett parti som har förstått det verkliga problemet med svensk integrationspolitik (och det är varken SD, eller något av de andra riksdagspartierna). Det finns bara ett parti som välkomnar invandrare, men som samtidigt inte backar för att ifrågasätta de skadliga religiösa uppfattningar som många av våra invandrare faktiskt själva har fallit offer för. (Det var därför de kom hit, som flyktingar!) Läs gärna om invandring och utrikespolitik i Kristna Värdepartiets partiprogram, samt partistyrelsens uttalande om religionsfrihet.

Men mest av allt vill jag att ni ska läsa och begrunda dessa bibelord: 

”Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv.” – 3 Mos 19:34

”Du skall inte bära agg mot din landsman utan tillrättavisa honom, så att du inte för hans skull drar skuld över dig.” – 3 Mos 19:17

”Ta inte del i mörkrets ofruktbara gärningar. Mer än så, avslöja dem – vad sådant folk har för sig i skymundan är en skam till och med att tala om. Men när alltsammans avslöjas av ljuset blir det synligt.” – Ef 5:11-13

”Den som gör det onda avskyr ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas.” – Joh 3:20

”Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.” – Joh 1:5

”Träd upp i tid och otid, vederlägg, tillrättavisa, vädja – tålmodigt och med ständig undervisning” – 2 Tim 4:2

”Jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er.” – Matt 5:44

 
3 kommentarer

Publicerat av på 12 september, 2014 i Uncategorized

 

3 svar till “Problemet med svensk integrationspolitik

 1. Rolf Lampa

  12 september, 2014 at 22:34

  Ateistens omöjliga val

  Ett mycket fint inlägg Johannes. Och bibelverserna, så oerhört viktiga och passande i sammanhanget.

  Men vi får inte heller vara otydliga med en annan viktig implikation av det du säger ovan, nämligen de förhållningssätt och lösningar som det religiöst analfabetiska sekulära samhället erbjuder – inga lösningar alls.

  Det sekulära samhället har inga lösningar alls på problemet med till exempel det islamistiska hotet. Därför blundar de stenhårt för problemets rot (den underliggande ideologin).

  En annan orsak är att om problemet verkligen är en ond ideologi, och dessutom en religiös sådan, då måste de förhålla sig ÄVEN till om kristendomen är likvärdigt ond! – OBS, IFRÅGA OM KÄLLSKRIFTENS BOKSTAVLIGA LÄRA EXEMPLIFIERAD AV DESS GRUNDARE (till skillnad från senare mer eller mindre godtyckligt galna tillämpningar av den).

  Historiens dom kommer att bli hård över dem som anade men vägrade att se vad de inte ville se. Skillnaden. Ur ateistens perspektiv står alltså valet mellan pest eller kolera. Trots att det verkliga valet (i förlängningen) står mellan liv och död.

  // Rolf Lampa

   
 2. Sake

  14 september, 2014 at 09:09

  Mycket intressant inlägg Johannes.
  Är du beredd att också inkludera dig själv i den kur som du föreslår – nämligen att i samhällets tjänst söka att omvandla den extrema form av tro som du och dina trosfränder utövar?

   
 3. nanowire

  18 september, 2014 at 09:41

  ”Alla muslimer är ju inte radikala, utan det finns dem föredrar fred och kärlek framför våld och hat”

  Storsint Johannes!

  Och samma sak gäller även kristna:
  Alla kristnaär ju inte radikala, utan det finns de som föredrar fred och kärlek framför våld och hat.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: