RSS

Fullskalig kopia av Noas ark i Hong Kong

07 Maj

Världens första fullskaliga kopia av Noas Ark finns alltså i Hong Kong, närmare bestämt vid stranden på ön Ma Wan. Vid bygget av en stor väg till Hong Kongs flygplats, som är en av världens mest trafikerade flygplatser, behövde man korsa denna ö. Befolkningen på ön var förstås inte så förtjusta i tanken att en stor genomfartsled skulle byggas tvärs över deras hem. En advokatfirma tog då initiativet och gick in för att medla mellan regeringen och landägarna. De föreslog att regeringen bekostade att nya bostäder byggdes åt dem som behövde flytta från sina hem och att man dessutom upprättade en nöjespark på ön. Både regeringen och landägarna gillade förslaget.

Först visste man inte vad det skulle vara för slags nöjespark. ”De hade en vision om att göra något anmärkningsvärt – något enastående”, säger Matthew Pine som är verksamhetschef på parken. ”Det lades fram många idéer, en del var väldigt skandalösa och några var verkligen orimliga.” Idén om att bygga en park med Noas ark kom till slut från en liten flicka på åtta år. Hon ritade en bild som hennes pappa tog med till politikerna, och de älskade idén. Man anlitade arkitekter och ingenjörer och påbörjade projektet som blev ett samarbete mellan regeringen och privata investerare. (En sattelitbild av ön och arken kan ses här i GoogleMaps. Om man zoomar in till streetview får man även se många fina fotografier av parken.)

Ma Wan Park 200604

Arken under uppbyggnad. Bron heter Tsing Ma och leder till Hong Kongs flygplats.

Arken har nu blivit till ett av Hongs Kongs landmärken. Den är byggd enligt de mått som anges i Bibeln (dock med en något kortare aln – se Hur stor var Noas ark?). Istället för originalets tre våningar har den delats upp i fem. Där ryms ett antal restauranger, ett hotel, ett vandrarhem, flera utställningar samt en stor biosalong. Där kan man få se välgjorda filmer i 3D och 180 graders widescreen. Scenerna görs extra levande av det skakande golvet och vattendroppar som regnar ner över publiken.

Det är tydligt att de flesta utställningarna och aktiviteterna sköts av en kristen organisation. De filmer som visas i biosalongen handlar nämligen om Floden, israeliternas uttåg ur Egypten och Jesus död på korset. I utställningarna (med guidade turer) kan man få information om arken, Floden, Bibeln och skapelsetro. Det finns en replika av tabernaklet med förbundsarken, och då och då kan man möta Jesus familj som jagas av romerska soldater.

Parken utanför arken beskrivs som mycket familjevänlig. Den har en hinderbana, en liten djurpark, och en vacker trädgård med verklighetstrogna djur-skulpturer i naturlig storlek. Naturligtvis finns det två av varje djur – hela 67 par finns att beskåda. (Apropå ”par” så kan man även se en del brudpar som har valt att ta sina bröllopsfoton i den vackra omgivningen.) Man valde att placera djuren på väg ut ur arken (alltså efter Floden) för att sprida ett positivt budskap till Hong Kong, till Kina och till hela världen. Direktör Matthew Pine beskriver det budskapet med dessa ord:

”I våra liv kommer vi alltid att möta ‘översvämningar’. Vi kommer att få möta prövningar, svårigheter och lidanden. I våra liv handlar det ibland om sjukdomar, ibland är det ekonomiska bekymmer, ibland är det problem med relationer. Om vi kan finna något som kan bära oss genom dessa stormar, dessa översvämningar i våra liv som kan hota själva livet, då kan vi ta oss igenom dem, få en ny början, få ett nytt hopp – ‘som det var i Noas dagar.'”

Jag tycker detta är en mycket träffsäker beskrivning av det kristna budskapet. Många fokuserar så mycket på domedag och straff att de helt missar de goda nyheterna i att Gud så gärna vill rädda oss från allt detta. Den som kan bära oss genom livets alla bekymmer är förstås ingen annan än Jesus. Inte nog med att han kom för att vi ska få liv – han vill ge oss liv i överflöd (Joh 10:10)! Han ger nytt hopp och en ny början till alla som tar emot honom.

Noah's Ark and Tshing Ma Bridge

En halv miljon besökare fick del av detta positiva budskap under det första året, och då hade man ännu inte börjat annonserat i Kina. Till skillnad från Kinas fastland råder det religionsfrihet i Hong Kong. En klar majoritet av Hong Kong-regionens sju miljoner invånare kan räknas som ateister eller agnostiker eftersom de inte bekänner sig till någon religion. Bland dem som ändå gör det är de flesta buddhister, daoister eller tillbedjare av sina avlidna släktingar (konfucianism). Cirka 12 % av befolkningen är kristna och den andelen har ökat under de senaste åren. Kanske har det att göra med ovan nämnda kristna nöjespark som öppnades i maj 2009.

Religionsfriheten var förstås en förutsättning för att detta skulle kunna ske i Hong Kong. Det vore totalt otänkbart att ett sådant bygge skulle tillåtas i Kina – framför allt om det skulle finansieras av regeringen! Faktiskt skulle jag bli mycket förvånad om det skulle kunna hända här i Sverige, och det får mig att fundera över vad för slags religionsfrihet vi egentligen har i Sverige. Jämfört med Hong Kong framstår Sverige som ett starkt religionsfientligt land. Jag föreställer mig nämligen att det skulle bli vilda protester vid minsta ekonomiska fördel som tillföll parkens ägare om den byggdes här i Sverige. Jag kan höra många hasare (humanister, anti-teister, skeptiker och allmänt religionsfientliga eldsjälar) ropa att deras skattepengar minsann inte ska användas till att stödja spridandet av ‘pseudovetenskap’. Därmed avslöjar de något om sin syn på både religionsfrihet och fri vetenskap. (Vad får vetenskapen komma fram till egentligen?).

Själv blev jag mycket glad när jag hörde om (p)arken i Hong Kong och hur Bibelns sanningar och glada budskap där kan presenteras helt ogenerat för allmänheten – synd bara att det är lite långt för oss att åka dit. 😀

Annons
 

23 svar till “Fullskalig kopia av Noas ark i Hong Kong

 1. Lars Johan Erkell

  7 maj, 2013 at 17:05

  Johannes,
  Du skriver ”Jämfört med Hong Kong framstår Sverige som ett starkt religionsfientligt land. Jag föreställer mig nämligen att det skulle bli vilda protester vid minsta ekonomiska fördel som tillföll parkens ägare om den byggdes här i Sverige. Jag kan höra många hasare (humanister, anti-teister, skeptiker och allmänt religionsfientliga eldsjälar) ropa att deras skattepengar minsann inte ska användas till att stödja spridandet av ‘pseudovetenskap’. Därmed avslöjar de något om sin syn på både religionsfrihet och fri vetenskap”

  Du kanske kan vänta tills ”hasarna” öppnar munnen innan du säger att de avslöjar sig. Vad DU däremot avslöjar är att du har starka fördomar mot sagda hasare och att du har mycket lätt för att fantisera.

   
  • Johannes Axelsson

   7 maj, 2013 at 17:51

   Lars Johan. Jag har mött den där attityden så många gånger redan så jag förstår verkligen inte vad det är jag ska vänta på, eller på vilket sätt jag är fördomsfull när jag säger att jag hör många hasare uttrycka sig på detta sätt. Det är knappast någon fantasi från min sida.

   Det enda som är hypotetiskt är att det skulle bli vilda protester om någon fick ett enda öre av samhällets pengar för att bygga en (p)ark med en så tydligt missionerande inriktning. Det vet jag ju inte förrän ett sådant bygge skulle bli verklighet.

   Menar du alltså att du inte skulle ha något emot att det byggdes här i Sverige?

    
   • Patrik

    7 maj, 2013 at 22:00

    Hur mycket av skattemedlen ska vi satsa på att bygga moskéer och buddistiska tempel?

     
   • Lars Johan Erkell

    8 maj, 2013 at 13:14

    Johannes,
    Det är rätt stark att fördöma någon för ett inbillat svar. Var god och vänta på vad ”hasarna” faktiskt säger, och svara sedan på det. Eller kan jag skriva inlägg på Biolog(g) där jag kritiserar dig för något jag tror du skulle kunna säga – är det OK, tycker du?

    Sedan menar jag att du är fördomsfull som slår ihop ”humanister, anti-teister, skeptiker och allmänt religionsfientliga eldsjälar” i en klump – det rör sig om människor med väldigt olíka åsikter. En skeptiker eller humanist behöver exempelvis inte alls vara religionsfientlig. Men i din värld verkar ”hasare” vara ett epitet för människor du tycker illa om, och du skär alla över en kam.

    Jag menar att man bör visa människor den respekten att man behandlar dem som de individer de är, och inte som delar av ett inbillat kollektiv. Men du har uppenbarligen en annan åsikt här.

     
 2. MrArboc

  7 maj, 2013 at 18:44

  När jag var på Disney World i början på 90-talet fanns det en attraktion som hette (Heter? Har inte varit tillbaka dit.) ”Back to the Future”.

  Alltså är det – enligt ditt sätt att resonera – bevisat att tidsresor är möjliga. Du går från klarhet till klarhet.

   
  • Johannes Axelsson

   7 maj, 2013 at 19:08

   Jag hade först svårt att förstå vad du menade, eftersom syftet med blogginlägget inte alls var att framlägga bevis för Bibelns trovärdighet. Din kommentar visar att du ändå uppfattade det som ett bevis, så det får jag ju betrakta som en positiv bieffekt. Kan tänka mig att det blir samma effekt för de besökare som kommer dit. När bilden av en liten gullig båt med giraffer ersätts av detta väldiga bygge, då slås man av tanken ”Tänk om det är sant!”. Var det så det blev för dig?

    
 3. jon

  7 maj, 2013 at 19:14

  ”Jag kan höra många hasare (humanister, anti-teister, skeptiker och allmänt religionsfientliga eldsjälar) ropa att deras skattepengar minsann inte ska användas till att stödja spridandet av ‘pseudovetenskap’.”

  Nu är väl detta en nöjespark??

  Intresantare är att se bilden från bygget. Man kan inte låta bli att fundera på stackars Noa som ensam med bara sin familj till hjälp fick först fälla träd. Kvista, barka, klyva för att få fram virket till båten. Sedan jobbet att bygga ihop allt till en sjöduglig farkost. Sen all jorbeck att bestryka in och utsidan. 16 500 kvadratmeter om jag har räknat rätt. Det blir några kubikmeter beck…

  Arken i Hong-Kong står på marken. Frågan är om den skulle vara sjöduglig.

   
  • Attih

   7 maj, 2013 at 20:15

   Som vanligt antar ni ”hasare” (gillar uttrycket ;)) att Gud inte fanns med i bygget på något sätt över huvud taget 😉 Om historien vi talar om är sann fanns där, förutom Noa och hans stackars familj, en Gud som troligtvis ombesörjde en del av spektaklet. Och det finns också goda skäl att tro (såsom Johannes redan nämnt i ett tidigare inlägg) att människan var fysiskt sett både större och starkare innan floden.

    
   • jon

    7 maj, 2013 at 21:02

    Klart, om vi skickar in gud titt som tätt så är det inte mycket lönt att bryta om empiriska observationer hit och dit.

    Men vilka är dessa skäl till att människan var både större och starkare före floden än efter?? Inte är det några arkeologiska fynd som ligger till grund för dessa?? Eller?

     
    • Patrik

     7 maj, 2013 at 22:05

     Undrar hur stora jättarna som omnämns i 1:a Mosebok 6:4 var, om människorna var 3 meter.

      
     • Johannes Axelsson

      7 maj, 2013 at 22:57

      Det slog dig att de kanske var ”jättarna”? (Även om ordet ”jättar” förmodligen är felöversatt.)

       
      • Patrik

       8 maj, 2013 at 18:23

       ”På den tiden – och även senare – när gudaväsendena låg med människornas döttrar och fick barn med dem, fanns det jättar på jorden.”
       Tolkar jag som att det fanns några jättar. Men inte att alla skulle vara jättar? Och det verkar ju konstigt att ha en måttstock efter en minoritets längdmått. Eller var det Noa och hans släkt som var gudaväsen som låg med mänskliga kvinnor?

       Vilka var dessa gudaväsen förresten om det inte var Noa med familj?

       Hur som helst så argumenterar ju du att det är efter syndafloden som den genetiska förstörelsen kommer, och i och med detta blev man kortare. Då är det ju konstigt att vissa redan var av (nutida) normallängd och vissa var jättar. Hade de bättre gener redan då? Man borde ju hur som helst kunna se spår efter dessa mutationer i vårt genom, och se att vi har en potentiell längd på 3 meter då, om vissa skadliga mutationer försvinner. Men det vet ju du likaväl som jag att man inte lyckats med.

        
   • Sake

    7 maj, 2013 at 22:53

    Jag tycker väsentligen sämre om uttrycket hasare. det är ett pejorativt epitet som falskeligen presenteras som en neutral akronym. Jag gillar å andra sidan det engelska uttrycket ”bully”. Det beskriver typ av personlighet, bättre än det svenska ordet mobbare, vilket är mer kollektiv-orienterat. Bullies gillar att ge förklenande epitet till de som är utsatta för deras mobbande attityder.

     
    • Sake

     7 maj, 2013 at 22:54

     Detta var till svar på Attihs inlägg ovan.

      
     • Attih

      8 maj, 2013 at 11:31

      Jag ser det mer som en funktionell förkortning. Menar absolut inget illa med det.

       
   • nanowire

    8 maj, 2013 at 14:03

    ”Om historien vi talar om är sann fanns där, förutom Noa och hans stackars familj, en Gud som troligtvis ombesörjde en del av spektaklet.”

    Där satt den Attih! Det är visserligen omöjligt men inte för gud som kan magi. 1-0 till skapelsetron!

     
    • Attih

     8 maj, 2013 at 15:41

     Glad att du fick med dig poängen 🙂 Och gav en poäng till skapelsetro också. Tack och bock 😉

      
     • nanowire

      8 maj, 2013 at 15:51

      Ingen orsak. Att spela magikortet ger alltid omedelbar vinst. Det är så kraftfullt att yttrligare argumentation blir meningslös när det spelats! Ungefär som Godwin.

       
  • Rolf Lampa

   7 maj, 2013 at 22:17

   När Noa var femhundra år gammal födde han tre söner. Därefter fick han höra av Gud att han skulle bygga en ark av trä. Han dog cirka fyrahundrafemtio år senare.

   Han hade alltså tillsammans med sina söner nästan ett halvt millennium på sig att kvista, barka och tjära. 16.500 kvadratmeter / med säg ((400 x 250) x 4 gubbar) blir = (om de inte gjorde annat) bara ca 0,04 m2 per arbetsdag. 🙂

   // Rolf Lampa

    
   • jon

    7 maj, 2013 at 23:20

    Rolf

    Nu måste du nästan ställa dig i skamvrån!
    Floden kom då Noa var 600 år. Det innebär att han hade mindre än 100 år på sig att bygga arken. ska han dessutom ha någon som helst nytta av barnen försvinner minst 10-15 år till. Det blir max 90 år att bygga arken.

     
    • Rolf Lampa

     8 maj, 2013 at 00:22

     Javisst har du rätt, så går det när man har lite för bråttom! Men du läste din Bibel i alla fall! 🙂

      
 4. kris08

  8 maj, 2013 at 14:31

  ”Bibelns sanningar och glada budskap”?

  Skulle väl bli mer sant men aningen mindre glatt om vattnet vid den storslagna byggnaden var bräddfullt av plastmodeller av ruttnande drunknade lik…?

   
 5. jon

  18 april, 2014 at 19:06

  Ser att du repostar inlägg på genesis.nu. Personligen skulle jag gärna se en fortsättning på bloggserien om Noa och arken. Speciellt då du har hävdat att just Noas ark är ett bra exempel på hur man kan bedöma trovärdigheten i bibeln.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: