RSS

Det måste ju finnas någon i Umeå som vill försvara evolutionsläran

03 Maj

Det är några som har reagerat på att inbjudan till morgondagens debatt gavs med väldigt kort varsel (se föregående inlägg). Jag håller fullständigt med om det, och vill passa på att understryka att det inte finns någon baktanke med det. Beslutet att jag skulle hålla en föreläsning på utlyst datum togs spontant för knappt två veckor sedan, och idén att bjuda in till debatt är bara en vecka gammal (om jag inte minns fel). Även om det var nära inpå så tänkte jag att man alltid kan försöka få till det, och ifall ingen kan debattera den här gången så kan man ju boka in ett nytt tillfälle längre fram. Man kan säga att jag det började som ett experiment. Dels vill jag kolla hur stort intresset är i Umeå kring den här frågan, och dels vill jag träna inför ett par föreläsningar som äger rum nästa vecka.

Norra skenet-070810Det är ännu ingen som har hört av sig med ett positivt besked om debatten. Men jag tolkar inte det som att ”ingen vågar försvara evolutionsläran”. Jag är nämligen övertygad om att det måste finnas någon i universitetsstaden Umeå som vill försvara evolutionsläran, men att de helt enkelt inte kan den här gången … eller som inte ens har hört talas om arrangemanget! De enda jag har tillfrågat direkt är Humanisterna i Umeå och några av evolutionsbiologerna på Umeå Universitet. (Jag har nu bett dem föreslå en annan lördagseftermiddag.)

Dessutom vet jag att det finns evolutionstroende på annat håll i landet som gärna debatterar. Jag hoppas att jag får chans att göra det, och jag kommer definitivt höra av mig när jag reser till något ställe där jag vet att det finns intresse. Den riktigt debattsugne evolutionisten har dock fler skapelsetroende än undertecknad att välja på. Det är bara att mejla till debatt@genesis.nu så ska vi se vad vi kan göra. Sedan är det ju även möjligt att debattera över nätet, som i min debatt med Anders Hesselbom. Så länge det finns någon som kan tänka sig att vara värd för debatten så ställer jag gärna upp. (Jag tycker att podcasten Mellan svart och vitt gjorde ett utmärkt jobb!)

Även om det inte blir någon debatt imorgon så ser jag fram emot att istället få en del kniviga och intressanta frågor under frågestunden! 🙂

Annons
 
 

7 svar till “Det måste ju finnas någon i Umeå som vill försvara evolutionsläran

 1. Thomas Sjöberg (@thomassjoberg)

  3 maj, 2013 at 18:55

  Kul att du tycker det var lyckat i Mellan Svart och Vitt. Vi tyckte det var en bra debatt i god ton och du är välkommen tillbaka!

   
  • Mattias "ödmjukhet" Larsson

   4 maj, 2013 at 06:59

   Hej Thomas! Vill ta chansen att säga att jag är en hängiven lyssnare til Mellan Svart och Vitt, och gratulera er till en jättebra podcast. Ni har verkligen fått till det med tonen mellan er, och ni avhandlar oftast väldigt intressanta ämnen. Sedan Erik kom med har det till och med blivit ett kvantsprång bättre – mycket mer dynamiskt och mindre statiska låsningar och konversationsdödare där Dragan avfärdar alla infallsvinklar som ”trams”.

   Nu till saken: Jag har länge försökt komma till skott med att ha en uttömmande vetenskaplig diskussion med Johannes om evolutionsteorin kontra en biblisk skapelseberättelse. Eftersom vi bor i diametralt olika ändar av landet så ser det mörkt ut att ordna en IRL-situation i en nära framtid. Om ni och Johannes tycker det vore en bra idé så skulle man kunna göra det i MSoV-format. Jag har inte samma skeptiska kredd som Anders Hesselbom, men det skulle nog kunna bli kul ändå. Vill bara varna för en lång diskussion, men det blir kanske mest ett problem för den stackare som ska klippa efteråt.

   Enda problemet med det rent auditoriska formatet är ju att det känns väldigt begränsande att inte kunna ha några visuella hjälpmedel för att kommunicera koncept och illustrationer; inte ens möjligheten att till exempel ställa upp alternativ i punktform. Det kanske går att lösa med rikligt med länkat material för lyssnarna i efterhand?

   Hälsningar Mattias.

    
   • Johannes Axelsson

    5 maj, 2013 at 01:37

    Mattias, jag förstod att du skulle nappa på den idén och jag är definitivt på!

    Om du föredrar en fysisk debatt så kan jag rekommendera att du tar kontakt med Adventkyrkan i Kalmar. De har länge har sökt någon som kan ställa upp och debattera om evolutionsläran. De har haft debatter om Guds existens och om Jesu uppståndelse, men just evolutionsläran verkar det segt att få någon att debattera om, så de blir säkert väldigt glada om du skulle ställa upp.

     
    • Mattias "ödmjukhet" Larsson

     6 maj, 2013 at 12:26

     Hör inte Vesa Annala hemma i Kalmar? Men han är kanske inte adventist…? Han återkommer snart med ett inlägg i en diskussion vi för här, och jag kan ju ta upp det med honom.

      
   • Thomas Sjöberg (@thomassjoberg)

    12 maj, 2013 at 23:01

    Hej Mattias, sorry att jag missat att du svarat mig här! Kul att du gillar podden och hur den har utvecklats. Det låter spännande med det du föreslår och jag har kanske en idé där vi även skulle kunna använda det visuella. Låt oss diskutera saken!

     
 2. Sake

  3 maj, 2013 at 21:14

  Johannes; Även om det inte blir någon debatt imorgon så ser jag fram emot att istället få en del kniviga och intressanta frågor under frågestunden!

  Alla kniviga och intressanta frågor på den här bloggen har du hittills besvarat med – det var gud som gjorde det. Jag förutsäger att du kommer att fortsätta hävda samma svar, i stort sett oberoende av frågan, även framgent. Varför inte också under frågestunden i morgon.

   
  • jon

   3 maj, 2013 at 21:26

   Frågan är väl snarare hur många icketroende som tar sig till Adventskyrkan för att lyssna på anförandet. tror inte att det blir så många knepiga frågor från adventisterna…

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: