RSS

Raser och genetisk variation hos människan

20 Jan

Delar detta videoklipp från creation.com. Översättning följer nedan.

 

Många har felaktigt fått för sig människor av olika etnisk bakgrund har stora skillnader i sina DNA-instruktioner. Men så är det inte. Hela mänskligheten har påfallande låg genetisk variation.

En del biologer har påpekat att om man skulle sekvensera DNA-instruktionerna från två människor från motsatta sidor av jordklotet så ha de mindre skillnader i sitt DNA än två schimpanser från samma berg i Afrika.

Dessa upptäckter har djupgående konsekvenser. Eftersom mänskligheten har låg genetisk variation innebär det att den måste ha ett relativt nyligt ursprung. De etniska grupperna har alltså inte utvecklats självständigt under långa tidsperioder. Dessa upptäckter stämmer överens med Bibelns tidsramar, där hela mänskligheten härstammar från samma två föräldrar för bara tusentals år sedan, och att alla folkslagen har uppkommit sedan dess.

Annons
 

2 svar till “Raser och genetisk variation hos människan

 1. Tommy

  3 februari, 2013 at 00:40

  Hej Johannes.
  Hoppas att allt är väl med dig. En evolutionär beskrivning för ”smal” variation:
  Att en art har en mindre genetisk variation behöver inte betyda att den är ny. Genetiska flaskhalsar ger samma effekt och får en relativt liten population att bli utsatt för både likartad selektion och genetisk drift som får den att homogenisera. Detta även om individantalet tidigare varit betydligt större. En annan känd art som har samma problem är geparden. Att det en tid gått mycket illa för en art och att de blir genetiskt mycket lika betyder alltså inte säkert att arten är ung. Människan är 180 000 – 200 000 år gammal enligt de flesta uppskattningar. Men hon bär också med sig gener av mycket äldre ursprung. Vilket förstås är naturligt så hon uppkommit ur en närbesläktad art och så vidare i flera led…
  Ha det fint.

   
 2. Lars Johan Erkell

  3 februari, 2013 at 11:23

  Johannes,
  Visst är människans genetiska variation påfallande liten, men genetiska studier visar tydligt att vi omöjligen kan härstamma från ett enda par som levde för ett par tusen år sedan. Läs gärna den här artikeln, som kommer från en evangelikal kristen site dessutom.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: