RSS

Varför kunde inte Gud leda israeliterna till perfekt moral på en gång?

24 Nov

I ett tidigare inlägg förklarade jag varför Gud uppmanade israeliterna att göra sådant som många idag skulle betrakta som fel och omoraliskt. Mitt svar var att Gud möter oss där vi är – för att lyfta oss! Hans moraliska standard är alltid densamma – långt över vår. När Gud böjde sig ner för att lyfta israeliterna åtskilliga steg uppåt innebar det en klar förbättring av moralen för dem. Men när vi idag – ovetandes om hur illa det var ställt på den tiden – läser vad Gud föreskrev åt dem, kan det hända att vi missar att det utgjorde en förbättring. Att vi idag rynkar på näsan åt de blodiga scener som beskrivs i gamla testamentet vittnar ju faktiskt om att Gud i viss mån har besegrat Satan i dragkampen om våra karaktärer och vår räddning.

Men då är frågan, varför kunde inte Gud leda israeliterna till perfekt moral på en gång?

Jo, för att det tar tid att förändra moralen hos ett helt folk, det vill säga, om man vill förändra den till det bättre. Moraliskt förfall går desto snabbare och lättare. Det tar längre tid att klättra upp än att falla ner, och ”ner kommer man ju alltid”.

När israeliterna skulle inta Kanaans land var de inte redo göra det Guds sätt. Gud hade sagt att han själv skulle strida för dem precis som han gjorde mot egypterna (5 Mos 1:30). När Gud ledde dem ut ur Egypten var det nämligen ingen av dem som behövde ta till svärd. Det var Gud som stod för själva stridandet så att inte israeliterna själva skulle behöva bloda ner sina händer. Gud gjorde det åt dem. Dödande har nämligen en hemsk, förhärdande effekt på våra sinnen. Guds avsikt var att intåget i Kanaan skull gå till samma sätt. Men folket var inte redo för det. De ville göra det på sitt sätt. Gud valde då att hjälpa dem inom vissa ramar så att han kunde fortsätta jobba med dem och successivt leda dem till något bättre. Det var inte perfekt, men Gud mötte dem där de var.

När man läser om israeliternas vandring i vildmarken ser man att det ofta rådde upprorstämning. Man ser också att många hade svårt nog att anpassa sig ens till den mest grundläggande nivån i de tio budorden (alla har de ett djup bortom ”bokstaven”). Det var inte läge för Gud att ställa fler krav som folket då skulle ha uppfattat som totalt orimliga. Det var till exempel inte läge att avskaffa slaveriet eller säga åt dem att de inte ens fick ta till vapen.

På detta vis har Gud ofta riskerat att hans namn blivit draget i smutsen och förnedrat, då det förknippas med vår synd och vår låga moral. Detta vittnar verkligen starkt om Guds kärleksfulla och uppoffrande karaktär! Han hade kunnat lämna oss att dö i vår synd och smuts. Men inte nog med att den Helige kunde tänka sig att smutsa ner sina rena händer, han valde till och med att bli en av oss; för att i sig själv bära bort all denna syndighet och smuts för vår skull! (Fil 2:5-8)

 
4 kommentarer

Publicerat av på 24 november, 2012 i Bilden av Gud

 

4 svar till “Varför kunde inte Gud leda israeliterna till perfekt moral på en gång?

 1. Patrik

  25 november, 2012 at 22:29

  Så vår moral är alltså relativ? Det som är ont för dig, är gott för mig, eftersom jag har en lägre moral?
  Och Gud är alltså helt OK med att begå en massa vidriga handlingar som inte är moraliska utifrån hens moral, så länge resultatet blir fördelaktigt. Ändamålen helgar medlen?

  Och budordet bör egentligen skrivas om: ” Du skall icke dräpa, om inte Gud beordrar dig”?

   
 2. jon

  26 november, 2012 at 08:02

  Lite märkligt att gud väljer ett så omoraliskt och faktiskt väldigt dumt folk. Tydligen så fanns det i omvärlden människor som hade en betydligt högre moral än vad israeliterna hade enligt bibeln (och Axelsson). Det är även uppenbart att andra kulturer har kunnat utveckla moral som står långt över den kristna UTAN att dra in gud och dom tio budorden.

  Sen blir man lite misstänksam mot texten i moseboken. Då gud gör så uppenbara saker inför israelerna så måste dom vara både dumma, blinda och döva för att inte så uppenbart förstå att det är en mäktig gud de har att göra med. Det antyder på att det är händelser som inte hänt.

  Men åter till min fråga Johannes som du lovade att svara på. (har du svarat skulle jag vara tacksam om du kan länka mig till svaret eller iallafall berätta att du svarat så jag kan leta själv. Jag har isåfall missat det).

  Hur var det med Vedmannen?? Hade du deltagit i steningen av honom?

   
 3. Janolof

  26 november, 2012 at 08:44

  ”Att vi idag rynkar på näsan åt de blodiga scener som beskrivs i gamla testamentet vittnar ju faktiskt om att Gud i viss mån har besegrat Satan i dragkampen om våra karaktärer och vår räddning.”

  Och vi som upprörs över att vissa av er kristna tycks ta så lätt på dessa blodiga scener befinner oss följaktligen på en ännu högre moralisk nivå, eller…?

  ”Det var Gud som stod för själva stridandet så att inte israeliterna själva skulle behöva bloda ner sina händer. Gud gjorde det åt dem.”

  Så nu menar du plötsligt att alla beskrivnigar i GT om hur Israeliterna deltog i stridigheter ocn dräpte män, kvinnor och barn är felaktiga? Steningarna också?

   
 4. Dan

  26 november, 2012 at 17:09

  ”Det var till exempel inte läge att avskaffa slaveriet”
  Inte heller att avskaffa stening av pinnplockare?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: