RSS

Gud möter oss där vi är – för att lyfta oss!

13 Nov

Signaturen Janolof ställde en intressant och viktig fråga i en kommentar till ett tidigare inlägg, där jag bland annat hade berättat om vårt behov av att låta Gud byta ut våra ”stenhjärtan” (Hes 11:19):

Men om nu ditt hjärta säger dig att inte göra andra människor illa, men din Gud säger åt dig att göra precis det, som han ju ofta gör enligt GT (mörda, plundra, etc), vad gör du då?

En bra tumregel är att Gud alltid leder oss till att göra sådant som vi för närvarande kan känna igen som gott och rätt. Han kommer aldrig att be dig göra något som du själv tycker är omoraliskt, eftersom Gud alltid leder oss alltid uppåt. Har han kommit så långt med att hjälpa upp din moral vill han förstås inte att du ska sjunka neråt till en sämre moral. Det är åt det hållet Guds fiende vill dra oss i denna dragkamp om våra karaktärer och vår räddning.

Hur går detta ihop med uppmaningar om plundring och dödande i gamla testamentet? Anta att vi skulle kunna mäta moral på en skala. Om den svenska genomsnittsmoralen ligger på ett värde av 100, och så säger vi att israeliternas (efter uttåget) låg nere på 50. Om Gud sa till sitt folk att göra något som motsvarade 60 på moralskalan, så skulle det innebära en förbättring av folkets dåvarande moral. Men om han skulle säga samma sak till dig idag så skulle det istället innebära en drastisk försämring av moralen. För den som själv är på 100 och inte förstår hur illa ställt det var med israeliternas moral är det svårt att se hur Guds direktiv faktiskt åstadkom en förbättring. Gud leder oss alltid uppåt.

Ingen som blir prövad skall säga att det är Gud som frestar honom. Gud kan inte frestas av det onda, och själv frestar han ingen. Blir någon frestad, är det alltid av sitt eget begär som han lockas och snärjs. Och när så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullväxt föder den död. Låt inte bedra er, mina kära bröder. Allt det goda vi får, varje fullkomlig gåva, kommer från ovan, från himlaljusens fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker. – Jak 1:13-17

Gud växlar inte mellan att vara god och ond, han är alltid god. Det är vi som är onda, och han behöver möta oss på vår låga nivå för att kunna lyfta oss högre. Han gör det med risk att bli missförstådd. Han tar risken att hans namn blir draget i smutsen och förnedrat då det förknippas med vår synd och vår låga moral. Det tycker jag är mycket beundransvärt! Vem av oss skulle göra något sådant? Vem av oss skulle ta risken att associeras med onda människor för att kunna hjälpa dem? Det var precis så Jesus gjorde. Han drog sig inte för att umgås med dem som var utstötta och utpekade som ”syndare”, fastän det skadade hans rykte monumentalt:

Men fariseerna och särskilt de skriftlärda bland dem blev förargade och sade till hans lärjungar: ”Hur kan ni äta och dricka tillsammans med tullindrivare och syndare?” – Luk 5:30

Människosonen har kommit, och han både äter och dricker, och då säger ni: ”Se vilken frossare och drinkare, en vän till tullindrivare och syndare.” – Luk 7:34

Precis som när fariseerna såg ner på hur Jesus mötte tullindrivare och syndare, ser många idag ner på hur han mötte israeliterna. Men när Gud möter oss på vår nivå betyder det inte att han sänker sig till vår nivå. Det betyder bara att han gör vad han kan för att hela tiden lyfta oss ett steg uppåt. Gud är densamme, det är bara de människor han möter som är på diverse olika nivåer. Hans standard ligger långt över de där 100 som vi är så stolta över. Även för oss måste han böja sig långt ner för att kunna möta oss där vi är och lyfta oss högre.

Att vi här idag skakar på huvudet åt hur moralen var för tre tusen år sedan tyder ju faktiskt på att Gud i viss mån har besegrat Satan i dragkampen om våra karaktärer och vår räddning. Det är ju Gud som strävar efter att vi ska nå högre och det verkar som han har lyckats bra med Sverige (eller så tycker jag det bara för att jag själv är hemmablind). Men än är vi långt bort från Guds standard. Jag kan tänka mig att de ofallna änglarna skakar på huvudet åt kvaliteten på vår nuvarande moral – den som vi tycker är så bra. Det lär knappast gå uppåt längre nu när vårt land alltmer håller på att göra slut med Gud. Det är bara Gud som kan lyfta oss (och definitivt inte några mutationer). Visst, vi kanske är väldigt hyggliga och goda människor, vi som bor här i Sverige år 2012. Men det beror helt på vad man jämför med.

Så, för att sammanfatta mitt svar på Janolofs fråga: Om mitt hjärta säger mig att inte göra andra människor illa, men min Gud säger åt mig att göra precis det, då är min slutsats att det omöjligt kan ha varit Gud som sa åt mig att göra det. Som sagt:

Gud kan inte frestas av det onda, och själv frestar han ingen. Blir någon frestad, är det alltid av sitt eget begär som han lockas och snärjs. – Jak 1:13-14

Annons
 

16 svar till “Gud möter oss där vi är – för att lyfta oss!

 1. Henrik

  13 november, 2012 at 22:37

  I GT tror jag att man kan se att Gud reagerar på det som är ont men oftast inte direkt. Adam och Eva skulle död om de skulle äta av frukten, men det sker inte omedelbart. Ondskan kunde föröka sig något alldeles kopiöst tills Gud gjorde slut på det genom syndafloden och endast räddade Noa och sin familj. Intressant detalj: de kinesiska ordet för båt är just ”åtta personer i en behållare” ….. Märkligt vad? 😉

  Gud använder sig också av folk för att straffa Israel, men när de sedan ropar till honom igen då skickar Gud en frälsare bland sitt folk och räddar dem från dessa samtidigt grymma härskare …. På samma sätt använder Gud också Israels folk för att utrota folk när folket fyllt sina synders mått. Det är något som Gud vet när det är dags för det. Det framgår av berättelsen i 1 Mos 15 där Abraham får höra hans efterkommande ska föras till Egypten men att de ska återvända till Kanaan, dock inte förrän en viss tid : ”I fjärde släktledet skall de återvända hit. Ty ännu har inte amoreerna fyllt sina synders mått.”.

   
  • Johannes Axelsson

   13 november, 2012 at 22:50

   Letar efter gilla-knappen… 🙂

   Man kan förstås fråga sig varför Gud väntar på detta sätt. Jag tror att det finns flera anledningar till det. Dels behöver syndens konsekvenser bli fullt synliga innan Gud kan utplåna ondskan utan att det väcker fler frågor. Och dels vill han ge alla chansen.

   ”Hur länge, du helige och sannfärdige härskare, skall du dröja med att hålla dom och utkräva hämnd för vårt blod på jordens invånare?” – Upp 6:10

   Det är inte så som många menar, att Herren är sen att uppfylla sitt löfte. Han dröjer för er skull, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig. – 2 Pet 3:9

    
   • jon

    14 november, 2012 at 09:54

    ”Om den svenska genomsnittsmoralen ligger på ett värde av 100, och så säger vi att israeliternas (efter uttåget) låg nere på 50”

    Vad bygger du idéen om att moralen var så låg bland människor på den tiden på?

    Och hur var det med din egen moral? Jag kan inte komma ihåg att jag sett ditt svar om du skulle ställa upp på att stena vedmannen eller har jag missat det svaret??

     
  • kris08

   14 november, 2012 at 10:16

   ”På samma sätt använder Gud också Israels folk för att utrota folk när folket fyllt sina synders mått. Det är något som Gud vet när det är dags för det.”

   Så trevligt, du kan säkert hitta något berättigande till de moderna folkmorden också? Kanske någon grupp väntar på en kallelse till ett nytt?

    
 2. Janolof

  14 november, 2012 at 08:39

  ”Om Gud sa till sitt folk att göra något som motsvarade 60 på moralskalan, så skulle det innebära en förbättring av folkets dåvarande moral. Men om han skulle säga samma sak till dig idag så skulle det istället innebära en drastisk försämring av moralen. ”

  Märklig moralrelativism du förespråkar.
  Alternativet till att tortera ihjäl någon eller att mörda spädbarn är ju att inte göra detta. Hur kan då en uppmaning till detta vara en ”förbättring av moralen”?

  ”Om mitt hjärta säger mig att inte göra andra människor illa, men min Gud säger åt mig att göra precis det, då är min slutsats att det omöjligt kan ha varit Gud som sa åt mig att göra det.”

  Hur menar du rent konkret där? Tänk dig att du plötsligt befann dig i Palestina på gamla testamenets tid och du får veta att Gud vill ha ihop en folkmobb till stening av en sabbatsbrytare eller en rumlande yngling. Skulle du då tänka att ”det omöjligt kan ha varit Gud” som sagt detta?
  Eller skulle du, om du varit övertygad om att det faktiskt var Gud, med glatt hjärta ställt upp i mobben?

   
 3. Christian K.

  14 november, 2012 at 10:20

  janolof, vart uppmanar Gud att man ska tortera ihjäl någon eller mörda spädbarn i bibeln? …

   
  • Janolof

   14 november, 2012 at 16:19

   ”vart uppmanar Gud att man ska tortera ihjäl någon”

   Sök på ”stena” i bibeln.se, 4 mos 15:35, 5 mos 22:21 tex.

   ”eller mörda spädbarn i bibeln?”

   Flera ställen, bl.a 1 Sam 15:3

   ”Dra nu ut och krossa amalekiterna och vig dem åt förintelse med allt som tillhör dem. Skona ingen utan döda alla, både män och kvinnor, barn och spädbarn, oxar och får, kameler och åsnor”

    
  • kris08

   14 november, 2012 at 16:22

   Christian K.
   Hur skulle DU beskriva stening då? Hobby, kanske? Idrott?

   Jag vet inte om vad som förekommer i Barnens Bibel, men se t ex:
   4 Mos 35:13-18

    
 4. -A-

  14 november, 2012 at 11:50

  Fantastiskt bra inlägg Johannes. De som verkligen söker Gud kommer att ta detta till sig. En välsignelse.

   
 5. Dan

  14 november, 2012 at 22:46

  Men, var det inte så att Gud står för en absolut moral?

   
 6. Janolof

  19 november, 2012 at 09:19

  Johannes, jag tycker du smet undan svaret på min fråga ”Men om nu ditt hjärta säger dig att inte göra andra människor illa, men din Gud säger åt dig att göra precis det, som han ju ofta gör enligt GT (mörda, plundra, etc), vad gör du då?”

  Som jag förtydligade ”Tänk dig att du plötsligt befann dig i Palestina på gamla testamenets tid och du får veta att Gud vill ha ihop en folkmobb till stening av en sabbatsbrytare eller en rumlande yngling. Skulle du då tänka att ”det omöjligt kan ha varit Gud” som sagt detta?
  Eller skulle du, om du varit övertygad om att det faktiskt var Gud, med glatt hjärta ställt upp i mobben?”

  Sen undrar jag hur uppmaningar till mord och plundringar kan ”höja” moralen? Om det motsvarar ”60” på din skala, vad är då ”0”?

   
 7. Patrik

  22 november, 2012 at 00:15

  ”Om mitt hjärta säger mig att inte göra andra människor illa, men min Gud säger åt mig att göra precis det, då är min slutsats att det omöjligt kan ha varit Gud som sa åt mig att göra det. Som sagt:”
  Men din Gud kan alltså säga åt andra personer med lägre moral (till exempel mig) att göra saker som du upplever som onda, ? Så ont och gott är subjektivt? Min moral kanske ligger på 50 som israelernas. Då kan jag alltså (om jag var troende kristen) få plundra och våldta? Det är ju trots allt godare än vad jag brukar syssla med (kannibalism och sodomi).

  Troligare är väl att du skulle anse att mina röster inte var Guds ord, utan att jag var mentalsjuk och borde spärras in.

  Tack för en intressant blogg för övrigt. Har inte hunnit läsa allt, men uppskattar din ansats om att tolka bibeltroget! Även om jag inte håller med.

   
 8. Patrik

  22 november, 2012 at 19:01

  Tack för en intressant blogg! Tänker nu ge mig in i debatten lite. Det blir ju väldigt intressant med att tolka bibeln när vissa delar MÅSTE tolkas bokstavligt (som skapelsen) och vissa andra måste tolkas på andra sätt.

  ”Om mitt hjärta säger mig att inte göra andra människor illa, men min Gud säger åt mig att göra precis det, då är min slutsats att det omöjligt kan ha varit Gud som sa åt mig att göra det. Som sagt:”
  Men om vi då har en kristen individ med dålig moral på 50. Då är det alltså helt okej för honom att begå sådana dåd som israelerna gjorde (moral 60)? Även fast handlingarna är onda för dig så är de alltså goda (eller i varje fall godare) än de han normalt brukar göra.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: