RSS

Skapelsetroende i händerna på fördomsfull läkare

12 Nov

 

Jag har sett denna seriestripp (av Garry Trudeau) i omlopp ett tag – nu senast som video. Motståndare till skapelsetro tycker att den pekar på ”det motsägelsefulla i att vara skapelsetroende i vår moderna vetenskapliga värld”. Jag hoppas att något liknande aldrig har hänt i verkligheten, med tanke på hur läkaren bemöter sin patient. Jag antar att läkaren bryter mot ett antal regler.

Läkaren meddelar patienten att han har drabbats av tuberkulos, men att de upptäckte det i tid. Patienten frågar om han då har goda chanser att klara sig, varpå läkaren svarar att det beror på om han är skapelsetroende (i svenska föredrar jag att använda den benämningen hellre än ”kreationist”). Patienten svarar ”Ja det är jag. Varför frågar du det?” Läkaren säger sig vilja veta om han ska behandla bakterierna så som var innan antibiotika började användas eller, eller som de antibiotikaresistenta bakterier de utvecklats till (”evolved”) sedan dess. Om patienten föredrar ”Noas-ark-versionen” kommer han inte att få den moderna medicinen, som är ”intelligent designad”.

”Evolved?”

Jag tänkte att jag skulle berätta varför den skapelsetroende blir så förvånad och frågar vad som menas med att bakterierna skulle ha ”utvecklats?”. Till skillnad från de flesta evolutionister är många skapelsetroende väl medvetna om att bakterier som blivit resistenta inte har blivit det genom utveckling, utan snarare genom avveckling.

Det är nämligen inte så att bakterierna har utrustats med nya egenskaper som får dem att överleva. De överlever för att de (genom mutationer) har blivit skadade och förlorat en egenskap – den egenskap som antibiotikan skulle ha utnyttjat för att förstöra bakterien. Om antibiotikan är en nyckel som ska passa i bakteriens nyckelhål och låsa upp den så att den dör, så vinner förstås bakterien på att dess nyckelhål blivit skadat. Men på samma sätt som när en stad bränner en bro för att överleva så har detta lett till förlorade strukturer för bakterien. Evolutionsteorin kräver nya strukturer och egenskaper, inte förstörandet av befintliga fungerande strukturer.

Evolutionisternas skolboksexempel på evolution är alltså motsaten till evolution. Ironiskt att just detta exempel används till att försöka måla upp en motsägelse mellan skapelsetro och riktig vetenskap.

Annons
 

Etiketter:

10 svar till “Skapelsetroende i händerna på fördomsfull läkare

 1. Nonfiction

  13 november, 2012 at 07:39

  ”Evolutionisternas skolboksexempel på evolution är alltså motsaten till evolution”.

  Alls icke. Bakterierna har blivit resistenta genom evolutionära förändringar. Och med evolution menar vi ”any change in the frequency of alleles within a gene pool from one generation to the next”. En utförlig lista om hur begreppet evolution faktiskt används av professionella biologer finner du här: http://www.talkorigins.org/faqs/evolution-definition.html. Läs den gärna, så du kan undvika halmgubbar i fortsättningen.

   
 2. Thomas Schwartz

  13 november, 2012 at 07:57

  Själv har jag alltid läst den serien som att läkaren ställer frågan därför att en patient som förnekar att evolution kan äga rum givetvis hellre vill ha det billigare penicilinet streptomycin, snarare än det dyra mulitfungerande senast utvecklade medicinen. Läkaren tänker ju i ruta två ”hoppas han bara är söndags-kreationist”, vilket visar att läkaren ju önskar att patienten ska acceptera att bakterien utvecklats och inte längre är emottaglig för streptomycin.

  Läkaren i fråga har antagligen inte brytit mot några lagar genom att informera sin patient om de olika behandlingsmetoderna som finns tillgängliga. Snarare skulle han ju ha brytit mot en lag eller två om han påtvingat patienten en behandling som patienten ansåg vara onödig (eftersom bakterier inte kan utvecklas finns det ju ingen anledning för läkaren att skriva ut den mer avancerade medicinen som kanske har ilskna bieffekter). I amerika skulle en sådan läkare lätt bli stämmd ur både hem och arbete, i Sverige bli dömd i folkdomstolen Aftonbladet om patienten har mediala förmågor.

   
  • Thomas Schwartz

   13 november, 2012 at 08:16

   Efter att ha pratat med min fru, som är läkare från Moldavien, måste jag korrigera mitt svar ovan. Åtminstone i Moldavien är läkaren tvungen att se till att en patient med resistenta och smittsamma sjukdomar som TB tar den mest effektiva medicinen och har därför inget utrymme att ta hänsyn till vad patienten tror eller tycker om det.

    
 3. Thomas Schwartz

  13 november, 2012 at 08:25

  Johannes, jag googlade en bildversion av serien ovan och hittade då förljande sidor av bara farten. Vad tycker du om dem?


  http://www.yoism.org/?q=node/22

   
  • Mattias Larsson

   14 november, 2012 at 23:22

   Thomas, tack för en underhållande samling länkar. Karikatyren på det periodiska systemet är sjukt rolig. Den fångar essensen i de kreationistiska låtsas-argumenten på ett klockrent sätt.

    
 4. Janolof

  13 november, 2012 at 09:30

  Enligt en wikipedia artikel (byggd på vetenskapliga källor) finns flera mekanismer för antibiotikaresistans)

  The four main mechanisms by which microorganisms exhibit resistance to antimicrobials are:

  1.Drug inactivation or modification: e.g., enzymatic deactivation of Penicillin G in some penicillin-resistant bacteria through the production of β-lactamases.
  2.Alteration of target site: e.g., alteration of PBP — the binding target site of penicillins — in MRSA and other penicillin-resistant bacteria.
  3.Alteration of metabolic pathway: e.g., some sulfonamide-resistant bacteria do not require para-aminobenzoic acid (PABA), an important precursor for the synthesis of folic acid and nucleic acids in bacteria inhibited by sulfonamides. Instead, like mammalian cells, they turn to utilizing preformed folic acid.
  4.Reduced drug accumulation: by decreasing drug permeability and/or increasing active efflux (pumping out) of the drugs across the cell surface.[20]
  http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_resistance

  Din nyckelhålsanalogi passar väl bäst in på tvåan, men på vilket sätt menar du att de övriga handlar om förlorade egenskaper? Tex ettan, där mikrorganismen förändrar penicillinet, eller det akiva utpumpandet av antibiotikan under punkt fyra?

  (Fast kreationister brukar ju ha en kreativ fantasi när det gäller att formulera genetiska förändringar till att bli förlorande av egenskaper. Ettan kan kanske formuleras om till att bli en minskad förmåga att behålla antibiotikan i aktiv form, och fyran, minskad förmåga att hindra utpumpandet av antibiotikan? 🙂 )

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: