RSS

Filmbevis på att nazisterna var evolutionister

22 Okt

Denna propagandafilm gjordes 1937 och visades i varje tysk biograf. Den är producerad av Ministeriet för allmänhetens upplysning och propaganda, som grundades av Adolf Hitler i syfte att ”likrikta” samhället – alltså för att träna alla att tänka enligt nazisternas ideologi. Följande sägs i filmen, som heter Opfer der Vergangenheit (”Det förflutnas offer”):

Allt i naturen som är livssvagt går osvikligt under.
Vi människor har under de senaste årtiondena begått fruktansvärda synder mot lagen om naturligt urval. Vi har inte bara hållit ovärdiga livsformer vid liv, vi har även gjort så att de förökat sig. Avkomman av dessa sjuka … såg ut så här.

Friska människor bodde i mörka och trånga gator och fallfärdiga ruckel.
Åt idioter och imbeciller byggde man däremot palats, och dessa sjuka människor var inte alls mottagliga för den skönhet med vilken man omgav dem.

Det tyska folket anar knappt vidden av detta elände. De känner inte till den tryckande atmosfär som råder i de hus där tusentals jollrande imbeciller på konstgjord väg måste utfordras och vårdas, dessa som är lägre stående än varje djur.

Under de senaste 70 åren har vårt folk förökat sig med 50 %, medan antalet som bär på ärftliga sjukdomar under samma tidsperiod har ökat med 450 %! Om denna utveckling skulle fortlöpa på detta sätt, skulle det redan om 50 år finnas fyra friska människor för varje som är sjuk. Ett ändlöst tåg av skräck skulle marschera in i vårt land, gränslöst elände skulle komma över ett värdefullt folk, så att de går med jättekliv mot sin undergång.

Annons
 

Etiketter:

35 svar till “Filmbevis på att nazisterna var evolutionister

 1. jon

  22 oktober, 2012 at 20:53

  Johannes, hur tänker du?

  Menar du att Nazismen är ett resultat av Darwins idéer eller att Nazisterna UTNYTTJADE Darwins modell i sitt eget syfte?

  Tänker du att främlingsfientlighet är kopplat till” evolutionärt tänkande”? Tänker du att kristendomen hindrar brott typ nazismen?

  Kom då ihåg att antalet aktivt kristna i sverige har inte ökat sedan 40-talet. De har minskat, vad jag känner till. Hur ser det ut med vår tolerans för andra kulturer i sverige idag??

  Fanns inte nazistiska influenser inom kyrkan?
  http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=856679

  Visst är du med i adventskyrkan?

  Hittade denna lilla goding. http://www.youtube.com/watch?v=XVBptfAxGOs

  Har inte sett hela pga tidsbrist men Darwin verkar ha spridit sig.

   
  • Johannes Axelsson

   22 oktober, 2012 at 21:08

   Jag antar att du upplevde mitt spridande av denna film som att jag kastade smuts på dig, eftersom du kastar smuts tillbaka. Det var inte alls min avsikt.

    
   • jon

    22 oktober, 2012 at 21:28

    Ja inte kastade du smuts på mig.
    Vill bara visa att Nazismen spred sig i alla grenar i samhället. Inte ens kyrkan var förskonad. Att påstå att nazisterna var evolutionister och att detta var grunden till deras ideologi är grovt missvisande. Ideologin plockade delar från många olika källor där evolutionen var en men både mytologi och religion spelade en mycket stor roll. Man plockade helt enkelt det som passade det egna syftet. Vill minnas att jag hört att en orsak till att hata och förfölja judarna var att det var de som dödade Jesus. Dock minns jag inte källan.

    Att idéer kan missbrukas i eget syfte är ingen ny företeelse och det är tyvärr inget som har ”vuxit bort” i modern tid. Hela Palestina-Israelproblematiken till exempel har sitt ursprung i detta missbruket.

     
    • Johannes Axelsson

     28 oktober, 2012 at 13:03

     Det är många som får skämmas för att de lurades med i Hitlers lögner eller för att de inte var tillräckligt modiga. För att få med sig alla kristna använde Hitler en lång rad kristna symboler och uttryck som han sedan ändrade innebörden i. Läs vad han själv sa om denna strategi i inlägget Hitlers plan att utrota kristendomen.

      
   • Mattias Larsson

    22 oktober, 2012 at 21:52

    Nehej, och vad var då din avsikt? Vart vill du föra diskussionen med en sådan koppling?
    Och hur skiljer sig Jons hänvisning i något väsentligt avseende från din egen, med avseende på relevans och god smak?

     
  • Anders

   22 oktober, 2012 at 22:25

   Det är känt att adventistsamfundet i Tyskland gjorde ett mycket olämpligt val under andra världskriget. Det finns dock enskilda adventister i Tyskland och på andra håll som gjorde goda insatser även för att hjälpa judarna.
   A Thousand Shall Fall
   Den som fascinerat mig mest är berättelsen om Johan Hendrik Weidner , en holländare som startade flyktvägar från Holland och över till Schweiz och Spannien, Dutch-Paris. Läs även

    
 2. Anders Strindberg (@A_Strindberg)

  22 oktober, 2012 at 21:03

  Att påstå att evolutionsteori är likställt med eugenik är minst sagt missvisande.

   
  • Johannes Axelsson

   22 oktober, 2012 at 21:11

   ”Likställt” vore verkligen att ta i. Men du håller väl med om att det finns en tydlig koppling?

    
   • Nonfiction

    22 oktober, 2012 at 23:01

    På vilket sätt finns det en ”tydlig koppling” mellan eugenik och evolutionsteori? Evolutionsläran är en vetenskaplig teori, och alla försök att härleda moraliska värderingar ur vetenskapliga teorier bara är att begå ”det naturalistiska misstaget”? Förstår du verkligen inte en så pass enkel sak, Johannes, eller vill du helt enkelt inte förstå?

     
    • Johannes Axelsson

     28 oktober, 2012 at 13:11

     Ser du verkligen inte någon koppling mellan dessa? Det framgår tydligt i filmen ovan – förstås inte hur man ska tänka, utan hur de tänkte.

      
     • Nonfiction

      28 oktober, 2012 at 13:15

      Jag upprepar frågan igen, eftersom jag inte fick något svar: på vilket sätt finns det en tydlig koppling mellan eugenik och evolutionsteori?

       
      • Johannes Axelsson

       28 oktober, 2012 at 13:21

       Jag är uppriktigt förvånad över att du inte ser det. Men jag lovar att jag kommer att utveckla det i ett framtida inlägg. Fine?

        
       • Nonfiction

        28 oktober, 2012 at 13:22

        Om du verkligen vore ”uppriktigt förvånad” hade det naturligtvis varit en enkel sak för dig att beskriva kopplingen, men nu tvingas du istället undvika frågan, trots att den ställts till dig vid upprepade tillfällen.

         
        • Johannes Axelsson

         28 oktober, 2012 at 13:36

         You know me by now. Jag vill inte bara kort beskriva argumenten i en kommentar (som leder till flera följdfrågor) utan vill göra ett mer ordentligt inlägg av det.

          
         • Nonfiction

          28 oktober, 2012 at 14:01

          Jo, tyvärr känner jag ju dig vid det här laget, och vet hur det brukar fungera. Man brukar få sig en utsaga i stil med ”Baraminologin är en vetenskap och har genererat fruktbara forskning” till livs. Men när man sedan ber dig berätta vilken denna forskning skulle kunna vara så tystnar du fullständigt, lämnar frågan, och byter ämne i stället. Så visst: I know you by now.

           
         • kris08

          28 oktober, 2012 at 17:00

          Jovisst, istället för att bemöta de seriösa och insatta svaren så bygger du upp dina predikningar med samma billiga propaganda som grund och med fromma men totalt meningslösa utfyllnader!

           
   • Mattias Larsson

    22 oktober, 2012 at 23:33

    Det finns i så fall en mycket tydligare koppling mellan kristendom och antisemitism, som har grundlagts redan från början, till exempel i evangelierna:

    ”När Pilatus såg att ingenting hjälpte utan att oron bara blev värre, tog han vatten och sköljde sina händer inför folket och sade: ”Jag är oskyldig till den här mannens blod. Detta får bli er sak.” 25Men hela folket ropade: ”Hans blod må komma över oss och våra barn.” 26Då frigav han Barabbas, men Jesus lät han prygla och utlämnade honom sedan till att korsfästas.”

    Kristendomens djupgående antisemitism är en grundförutsättning för det nazistiska folkmordet. Men jag ser inte poängen med att älta detta i ett sällskap där ingen (vare sig kristna eller någon annan) verkar anfäktade av antisemitiska idéer.

     
    • Johannes Axelsson

     28 oktober, 2012 at 13:09

     Det förvånar mig inte att denna text har använts till att rättfärdiga förtryck av Sems ättlingar (fast du menade antagligen bara Jakobs ättlingar). Man kan nog få Bibeln att säga vad som helst om man är beredd att rycka ut en enstaka text och blunda för helheten. Se gärna inlägget: Nej, Jesus var verkligen inte rasist.

      
 3. Thomas Schwartz

  22 oktober, 2012 at 21:19

  Varför har du valt att dela filmen ovan? Det verkar närmast till hands att anta att ditt syfte endast är associerandet av evolution till nazism. Någon skulle lätt kunna påpeka att Stalin på samma sätt kan associeras till evolutionsförnekande, men det skulle ju bara leda till att ytterligare smuts kastas omkring till ingen nytta..

   
  • Johannes Axelsson

   22 oktober, 2012 at 22:40

   Jag har valt att dela filmen för att informera om och varna för effekterna av att tillämpa evolutionsteorin. Det verkar vara många som inte ser kopplingen och i så fall är det viktigt att vi varnar för detta så att historien inte upprepar sig.

   Välkommen tillbaka förresten! 😀

    
   • jon

    22 oktober, 2012 at 22:52

    ”Jag har valt att dela filmen för att informera om och varna för effekterna av att tillämpa evolutionsteorin. Det verkar vara många som inte ser kopplingen och i så fall är det viktigt att vi varnar för detta så att historien inte upprepar sig.”

    På vilket sätt anser du att evolutionsteorin påverkade nazisternas ideologi?

     
   • kris08

    22 oktober, 2012 at 23:50

    Ovanligt osmakligt självmål!
    Du påstår ju att du är lärare. Tror du verkligen att judarna valdes ut som offer av rasbiologiska snarare än religiösa skäl?
    Jag tror att antisemiten Martin Luther var betydligt viktigare som inspiration än Darwin.

    Och vad säger Den Goda Boken om handikappade?
    ”Ingen skall träda fram, som har något lyte, varken en blind
    eller en halt, eller en som har lyte i ansiktet, eller som har
    någon lem för stor,
    ingen som har brutit arm eller ben,
    ingen som är puckelryggig eller förkrympt, eller som har fel på
    ögat, eller som har skabb eller annat utslag, eller som är snöpt.
    (3 Mosebok 21: 18-20)

     
    • Jonathan

     23 oktober, 2012 at 17:31

     Och vet du vad den mer säger? ”Det finns ingen Gud.” – Ps 14:1

      
   • Lars Johan Erkell

    23 oktober, 2012 at 09:02

    Johannes, du skriver att ”Det verkar vara många som inte ser kopplingen” mellan nazism och evolutionsteori, och det är dagsens sanning. Själv gör jag det inte, och jag har ändå intresserat mig för frågan. Jag kan inte heller se inte filmen visar någon sådan koppling, så du får allt vara mer explicit här. Exakt var ligger kopplingen?

    Så menar du att ”det [är] viktigt att vi varnar för detta så att historien inte upprepar sig”, och det är evolutionsteorin du vill varna för. Hade du haft rätt hade historien redan upprepat sig flera gånger om – evolutionsteorin hade en svag ställning före kriget och var inte alls allmänt accepterad. Det var först efter kriget teorin fick den acceptans den har idag.

     
 4. Spito

  22 oktober, 2012 at 22:20

  Vi bör inte nöja oss med denna koppling. I Tredje riket tyckte man också mycket om att bygga vägar, skäl nog för att misstänkliggöra alla vägingenjörer och väggbyggare för att vara kryptonazister.

   
 5. Erik Lundin

  22 oktober, 2012 at 22:30

  Vi får heller inte glömma att både Hitler och Stalin hade mustasch. Vad säger du om den kopplingen Johannes?

   
  • Johannes Axelsson

   24 oktober, 2012 at 10:28

   Jag säger att det är ett bra exempel på argumentationsfelet reductio ad Hitlerum.

    
 6. Lars Johan Erkell

  22 oktober, 2012 at 23:12

  Johannes, jag är uppriktigt förvånad över att du som sjundedagsadventist kastar sten i glashus på det här sättet. Olika kyrkor hade olika typer av förhållande till naziregimen, från opposition till medlöperi. Den kyrka som kanske blamerade sig mest var just sjundedagsadventisterna. Det var så illa att man 60 år efter krigsslutet fann sig tvungen att officiellt be världen om ursäkt för sitt agerande under nazitiden; se http://www.adventistreview.org/article/92/archives/issue-2005-1540/adventist-news

  Se vidare här http://www.everythingimportant.org/seventhdayAdventists/NaziAdventists.htm och här http://www.adventistpeace.org/templates/System/details.asp?id=39491&PID=465404
  I den senare källan finner man exempelvis följande citat:

  ”While Protestant leaders of other denominations resisted fascism at considerable cost, there was no Adventist “Confessing Church”, and up to the outbreak of the war Adventists even in the United States spoke of Hitler in positive terms … ”

  Observera att källorna jag refererat till är adventistiska. Och detta var bara några exempel – sök på ”adventism hitler” och förundras.

  Så till filmen. Den handlar om eugenik – rashygien – något som har oerhört lite med evolutionsteorin att göra. Tanken om kampen för tillvaron formulerades av Robert Malthus (en präst) 1798. Eugeniken fanns utvecklad i det viktorianska samhället långt innan Darwin publicerade sin teori. Darwin tog för övrigt själv avstånd från eugeniken. Jag har skrivit mer om detta i tidskriften Folkvett: Erkell, L.J.: ”Darwin och socialdarwinismen”, Folkvett 2011:1, 6-22 och i kapitel 11 i boken ”Djuren och människan” Studentlitteratur, 2009 ( https://www.studentlitteratur.se/#32994-01 ).

   
 7. Janolof

  23 oktober, 2012 at 09:00

  Bokbevis på att nazismen närdes av kreationistiska ideer:

  “For it was by the Will of God that men were made of a certain bodily shape, were given their natures and their faculties. Whoever destroys His work wages war against God’s Creation and God’s Will.” Ur Mein kampf

  http://coelsblog.wordpress.com/2011/11/08/nazi-racial-ideology-was-religious-creationist-and-opposed-to-darwinism/

  Nazismens “tro på “härskarrasen” utgick från kreationistiska ideer om att raserna var skapade separat och därför inte borde blandas.

  Darwinistiska ideer att vi alla härstammar från samma apliknade förfäder gillade man inte alls…

  Det enda i din text som för tankarna till evolution ovan, är termen ”naturligt urval”. Men det dom vill genomföra handlar ju om ”konstgjort urval”, dvs avel, av människor. Något som människan sysslat med på växter och djur i minst tiotusen år.

   
 8. Ludvig Grahn

  23 oktober, 2012 at 18:06

  Johannes! Johannes, Johannes, Johannes, Johannes, Johannes… Johannes. Gick vi inte igenom det här grundligt i vår lilla mail-debatt i vintras? Hur kan du dra upp detta igen – och när du dessutom vid det här laget väl känner till problematiken kring Godwins lag?

  Nazisterna var INTE evolutionister eller darwinister. Darwins böcker brändes i bokbålen. Hitler och hans nazisitska ideologer skulle INTE ha gått med på att den ariska rasen och den judiska hade en gemensam släkting bland APORNA!

  Hitler och nazisterna var KREATIONISTER om något. Ungefär som du. Dom trodde att den ariska rasen var skapad fix och färdig – perfekt. Den kunde bara försämras – genom beblandning med andra raser. Detta var kärnan i den nazistiska världsuppfattningen.

  Den enda grupp i samhället som Hitler avskydde minst lika mycket som judarna var – ateisterna! Läs Mein Kampf. Hitler och alla hans hantlangare var antingen katoliker eller protestantiskt kristna. Man kan debattera betydelsen av den tyska folkkyrkan, men även den var kristen.

  Och avslutningsvis: Bara för att man förespråkar att evolutionsteorin är SANN betyder det inte att man tycker att den är BRA och att den ska vara ett rättesnöre! Tvärt om – som Richard Dawkins säger – vi gör ju numera allt vi kan för att MOTVERKA effekterna av evolutionsteorin, genom att ta hand om de svaga, etc. Du måste skilja på vetenskapliga teorier och moraliska rättesnören.

  Jag har sagt allt detta till dig en gång tidigare – men det gick uppenbarligen inte in då. Gick det in nu?

   
 9. Sebastian Ibstedt

  27 januari, 2013 at 14:13

  Ett intressant inlägg i ämnet är en review av ”Expelled”, skriven av Jeff Schloss: http://www.asa3.org/ASA/resources/Schloss200805.html. Se särskilt del IV.

   
  • Mattias Larsson

   27 januari, 2013 at 14:43

   Den var verkligen intressant. Mera sånt!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: