RSS

Ny bloggserie om Bibelns kvinnosyn

17 Okt

Under de kommande tre månaderna – november, december och januari – tänker jag läsa igenom hela Bibeln från pärm till pärm (se planeringen i föregående inlägg). Medan jag läser kommer jag vara särskilt uppmärksam på texter som handlar om det slags människor som utgör halva världens befolkning: kvinnor! Så fort jag ser en text som är relevant i sammanhanget kommer jag stryka under den för att sedan dela med mig av den här på bloggen. Oavsett om jag gillar texten eller ej kommer den med, med någon form av kommentar. Jag tänker alltså inte sortera bort texter som verkar tala för en negativ syn på kvinnor.

Jag garanterar inte att jag kommer att ha svar på allt. Mitt mål är att samla texterna för att ge en helhetsbild av vad Bibeln har att säga om detta. Jag tycker det är ett mycket viktigt ämne som många har frågor om. Det behöver definitivt diskuteras mer! … Och inte minst bland oss svenskar. Vi ligger ju i framkant när det gäller kvinnors rättigheter. När vi med vår kvinnosyn läser flera tusen år gamla skrifter, blir det helt naturligt en kulturkrock. Till och med när vi möter andra nutida länders kvinnosyn blir det ofta en kulturkrock på det området. Det gör kanske att vi svenskar upplever ännu större problem med en del bibeltexter än vad man gör på annat håll i världen.

Jag har en hypotes som jag vill pröva: Jag tror inte att Bibeln uppmuntrar till förtryck eller diskriminering mot kvinnor. Jag tror nämligen det är stor skillnad på vad Bibeln beskriver och vad den föreskriver. Bibeln beskriver många dåliga exempel (där människor har begår grova fel), och vi får se hur Gud ofta verkar möta människorna där de är för att sedan leda dem till något bättre – steg för steg. Jag vill undersöka om denna hypotes håller när vi granskar hela materialet … eller lär Bibeln att kvinnor ska förtryckas?

Jag hoppas att detta ämne ska engagera, och att en del också är intresserade av att följa med i läsningen av Bibeln från pärm till pärm. Då får någon gärna kontrollera om jag missar någon viktig text. 🙂

Annons
 
4 kommentarer

Publicerat av på 17 oktober, 2012 i Bibelns kvinnosyn

 

4 svar till “Ny bloggserie om Bibelns kvinnosyn

 1. DarkwingSwan

  21 oktober, 2012 at 10:21

  Om du lyckas med att vara (relativt) objektiv i ämnet kommer detta naturligtvis vara av enormt intresse. Få vågar ta i det här ämnet på allvar med tång om de tillhör den kristna sidan. Kommer definitivt att vara intresserad!

   
 2. vemvadhurvarfor

  21 oktober, 2012 at 11:32

  Jag hoppas att du har skaffat dig en hypotes som du är villig att falsifiera om den visar sig inte stämma. Jag ser gärna att min bild av hur Bibeln framställer kvinnor förändras, det skulle förbättra min uppfattning av en bok som många ser som ett moraliskt rättesnöre. Hur som helst så tror och hoppas jag på fortsatt intressant läsning de närmaste månaderna! 🙂

   
 3. Nonfiction

  21 oktober, 2012 at 14:31

  ”Jag vill undersöka om denna hypotes håller när vi granskar hela materialet … eller lär Bibeln att kvinnor ska förtryckas”.

  Johannes,

  Jag tror både du och jag (och alla andra) vet att du oundvikligen kommer att komma fram till att din hypotes håller. Varför denna förmenta objektivitet?

   
 4. filipthe1

  22 oktober, 2012 at 22:03

  Detta blir intressant! Keep up the good world!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: