RSS

Från pärm till pärm på tre månader

16 Okt

Det var längesen jag läste igenom hela Bibeln från pärm till pärm. Nu är det dags!

Innan månadens slut har jag lyssnat igenom Bibeln för andra gången på ett år (se Ett tips till alla som inte hinner läsa Bibeln). Denna andra gång var det parallellt med att jag lyssnat diskussionerna med Graham Maxwell i serien “The Picture of God in all 66” (mp3), som jag berättat mer om här – kan varmt rekommenderas!

Lyssna – LÄSA – Studera

Jag brukar göra djupdykningar i texten, då jag studerar olika texter och teman. Jag skulle inte vilka vara utan den biten, för det är där jag verkligen lär mig nya saker. Men om jag enbart läste Bibeln på detta sätt skulle jag tappa kontakten med helheten, och glömma bort alla andra texter som jag vill hålla fräscha i minnet.

Där kommer lyssnandet in i bilden. När jag lyssnar igenom hela Bibeln blir jag påmind om helheten. Enda problemet är dock att jag inte är lika uppmärksam när jag lyssnar som när jag läser. Jag skulle egentligen behöva trycka på paus hela tiden för att stanna upp och tänka på sådant jag just hört. Jag tänker visuellt och skulle behöva se var på sidan jag läser en viss sak för att komma ihåg var den texten står. Jag tänker inte sluta med lyssnandet, för det känns värdefullt att kunna utnyttja tiden när jag städar, springer eller kör bil. Jag gillar som sagt också den helhetsbild man får när man lyssnar.

Studerandet och lyssnandet är två ytterligheter som kompletterar varandra. Den ena ger djup men saknar helhet, den andra ger helhet men saknar djup. Läsandet kommer nu in som ett positivt tillskott till detta. Jag får se helheten men får också tid att stanna upp och tänka efter.

Varför från pärm till pärm?

Jag vill läsa igenom hela Bibeln, och då kan jag ju lika gärna läsa från pärm till pärm. Min förhoppning är också att några vill haka på och läsa med mig, och då är det enklast om det följer en given ordning.

Medan jag läser tänker jag även passa på att leta efter något. Dem som läste med Graham Maxwell (se ovan) letade efter Bilden av Gud. På samma sätt tänker jag läsa igenom hela Bibeln på jakt efter en helhetsbild. Jag berättar i nästa inlägg vad det är jag tänker leta efter.

Varför tre månader?

Man kan förstås läsa i olika takt. Om man läser 3-4 kapitel per dag tar det ett år att läsa igenom alla Bibelns 1189 kapitel. Men det tycker jag känns för långsamt. Jag är nog lite otålig och vill snabbare komma fram till en slutsats om det jag tänker leta efter. Man kan läsa:

6-7 kapitel om dagen – klar på ett halvår.
10 kapitel om dagen – klar på 4 månader.
13 kapitel om dagen – klar på 3 månader.
19-20 kaptiel om dagen – klar på 2 månader.
38-39 kapitel om dagen – klar på 1 månad!

Det hade varit coolt att läsa igenom hela Bibeln på en månad. Det ska jag definitivt göra någon gång. Men för att vara realistisk, och för att jag ska hinna blogga om vad jag läser, och för att andra ska känna sig motiverade för andra att haka på … men för att det ändå inte ska ta så lång tid … så har jag valt att läsa hela Bibeln från pärm till pärm på tre månader: november, december, januari.

Planen

Ni ser planeringen i tabellen till höger. Jag har delat in böckerna så att det blir ungefär lika långt varje dag (inte efter antal kapitel utan efter antal sidor). Ibland blir det lite länge och ibland blir det lite kortare. Jag har gjort så att dagens läsning så ofta som möjligt innebär att en bok kan avslutas. Den bästa förståelsen och helhetsbilden kommer nämligen av att man läser varje enskild bok i en sittning.

Som ni ser tänker jag börja läsa den 1 november.
Jag räknar med att det går åt ungefär en timme per dag. Vilka är med? 😀

Annons
 
1 kommentar

Publicerat av på 16 oktober, 2012 i Tips vid bibelläsning

 

Ett svar till “Från pärm till pärm på tre månader

  1. Mikaela

    21 oktober, 2012 at 13:50

    Jag ska försöka hänga på dig Johannes!! 😀

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: