RSS

Budord 9: ”Du skall inte vittna falskt mot din nästa”

11 Okt

 Du skall inte vittna falskt mot din nästa. – 2 Mos 20:16

Domaren till tandläkaren: ”Do you swear to pull the tooth, the whole tooth, and nothing but the tooth.” – Foto: Leonbloom123 (Wiki)

Detta budord brukar förknippas med lögner i allmänhet, och alltså inte bara med att ljuga i rätten (se Gud grundade ett säkert rättssystem). Det tycker jag är helt i linje med Bibeln. Precis som med budord nummer 67 och 8 finns här en djupare och skarpare innebörd. Det nionde budordet innefattar allt som görs i syfte att vilseleda. Det ligger inte bara i vilka ord som talas, utan i små gester och ansiktsuttryck. Även om vartenda ord som yttras är 100 % sant kan man vilseleda med tonfall och ansiktsuttryck. Så länge syftet är att vilseleda är det en lögn.

Man kan också vilseleda genom att vara selektiv i den information man ger. Allt man säger må vara sant, men man utelämnar viktig information för att det ska missförstås. ”Sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen”, heter det ju. ”Halvsanningar” är förstås inte alls några sanningar; och det är ju en klen tröst att 99 % av det som sägs är sanningar, om syftet med dessa är att maskera en lögn som gömmer sig i den sista lilla procenten.

Det som budordet främst handlar om är lögner som riktar sig mot en viss person för att skada dennes rykte. Det är inte bara i rätten som man kan bli felaktigt anklagad (och därmed oskyldigt dömd). Vi människor är nämligen alldeles för bra på att döma varandra helt utan någon rättegång, och utan att först undersöka saken ordentligt. Har det väl spridits ett rykte kan det ta mycket lång tid för den det gäller att bli fri från allas misstankar. Själva skvallret går runt med förvånansvärd snabbhet, särskilt om medierna hjälper till, men det kan ta en livstid för den förtalade att få upprättelse. Vad är det sedan som gör att den som spridit det felaktiga ryktet blir så snabbt förlåten, medan den anklagade får dras med det hela livet? Det brott som aldrig ens fanns blir ihågkommet, medan det verkliga brottet blir bortglömt! Kan det var så att vi tar alldeles för lätt på det nionde budordet?

Annons
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 11 oktober, 2012 i De tio budorden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: