RSS

Budord 8: ”Du skall inte stjäla.”

07 Okt

Du skall inte stjäla. – 2 Mos 20:15

Foto: Rama (Wiki)

Precis som med de andra budorden (t ex Budord 7: ”Du skall inte begå äktenskapsbrott”) handlar det inte bara om sådant som syns och märks, utan även om brott som aldrig upptäcks av någon människa. Det är inte bara vanlig stöld eller snatteri som avses här, utan alla sätt där man tar något som tillhör någon annan. Det är inte minst ett förbud mot att ta människor, det vill säga slavhandel eller att ta någon som slav med våld. Ordet som översatts med ”röva bort” nedan är faktiskt samma som i budordet: ganav.

Den som rövar bort en människa skall straffas med döden, vare sig han sålt den bortrövade eller denne påträffas hos honom. – 2 Mos 21:16

Om det visar sig att en man har rövat bort en av sina bröder, en israelit, och sålt honom som en handelsvara, så skall den mannen dö. Du skall utrota det onda ur folket. – 5 Mos 24:7

Det åttonde budet förbjuder också alla former av självisk och oärlig vinning genom att man utnyttjar någon eller fiffla med den anställdes lön.

Ni skall inte stjäla och inte bedra eller lura varandra. –  3 Mos 19:11

Om din broder kommer på obestånd och inte längre kan försörja sig, skall du ta dig an honom som man gör med en invandrare eller en tillfälligt bosatt och låta honom bo hos dig. Du får inte ta ränta av honom eller kräva mer tillbaka, ty du skall frukta din Gud och låta din broder bo hos dig. Låna inte ut dina pengar åt honom mot ränta, och lämna honom inte av dina livsmedel för att kräva mer tillbaka.3 Mos 25:36

Du skall inte tilltvinga dig något av din nästa eller beröva honom något. Du skall inte hålla inne arbetarens lön över natten. – 3 Mos 19:13

Att utnyttja någon annans okunskap när man gör affärer eller att tjäna pengar på någon annans olycka är också stöld! All girighet, oärlighet och påhittighet i att sko sig på någon annans bekostnad är exempel på brott mot det åttonde budet. Tänk hur annorlunda vår värld skulle vara om detta enda budord efterföljdes! Gud visste verkligen vad han gjorde när han gav oss de tio budorden.

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på 7 oktober, 2012 i De tio budorden

 

6 svar till “Budord 8: ”Du skall inte stjäla.”

 1. Johnny Lilja

  15 oktober, 2012 at 09:05

  Stöld är moralisk fel i varenda religion och ett lagbrott i varenda lagbok på jordklotet så just din gud är inte så unik i det här sammanhanget. Lite upplyftande bibelcitat, (Lägg märke till att det i Johannes citat, specifikt är israeliter som inte får rövas bort och hållas som slavar):

  illasinnad slav skall ha prygel och pina. Håll honom i arbete Det är vad han är till för. Lyder han ej, slå honom i bojor
  (Syr 33:27-30)
  Ni får också köpa barn till invandrare. Dem kan ni hålla som slavar för all framtid.
  (3 Mos 25:45-46)

  I det största kristna landet höll man slavar till 1865

   
  • -A-

   17 oktober, 2012 at 12:24

   Johnny: vill bara påpeka att du citerar apokryferna i det första citatet (gissar att du skrev in ordet ”slav” eller liknande i bibeln.se. Då dyker även apokryfiska texter upp). Såvitt jag förstått är du ute efter att kritisera bibeln, inte apokryferna?

   Det andra citatet förstår jag inte hur det kommer in i sammanhanget? Johannes skriver att man inte fick ta slavar med våld. Vari ligger motsägelsen i förhållande till den text du tar upp?

    
 2. kris08

  15 oktober, 2012 at 14:47

  Verkligen ett moraliskt lyft med budorden:

  Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa
  2 Mos 19:17

  Det är tydligen i alla fall okej att KÖPA en hebreisk slav:

  När du köper en hebreisk slav skall han tjäna i sex år, men det sjunde året skall han friges utan betalning.
  Kom han ensam, skall han friges ensam; var han gift, skall hans hustru följa honom.
  Har hans herre gett honom en hustru och har hon fött honom söner och döttrar, skall hustrun och barnen tillhöra hennes herre, och mannen ensam skall friges
  2 Mos 21:2-4

  Dråpbudet gäller tydligen inte ”egendom”:

  Om någon slår sin slav eller slavinna med en käpp så att den slagne dör under hans hand, skall hämnd utkrävas.
  Men om slaven överlever en dag eller två, skall ingen hämnd utkrävas, eftersom slaven är hans egendom.
  2 Mos 21:20-21

   
 3. Johnny Lilja

  17 oktober, 2012 at 15:46

  -A- Det är OK att köpa slavar som andra har tagit men inte att ta slavar själva alltså. Vad som står i Johannes text är faktiskt att man inte får ta ISRAELITER som slavar, det andra citatet har ett förbud mot att röva bort människor.
  Sedan talar du om en motsägelse. Jag har aldrig talat om någon motsägelse men visst finns det en motsägelse: Johannes skriver: ”Det är inte minst ett förbud mot att ta människor, det vill säga slavhandel eller att ta någon som slav med våld.”
  Slavhandeln i sig är inte förbjuden eftersom man får köpa slavar.
  Andra moseboken:
  ”När du köper en hebreisk slav skall han tjäna i sex år, men det sjunde året skall han friges utan betalning. 3Kom han ensam, skall han friges ensam; var han gift, skall hans hustru följa honom.”
  ”Om någon har sålt sin dotter som slavinna, skall hon inte friges på samma sätt som de andra slavarna. 8Om hennes herre väljer henne för egen räkning men sedan inte vill veta av henne, skall han låta henne bli friköpt.”

  Min poäng är att bibeln inte är emot slaveri, Följande är från nya testamentet. Inte mycket bättre….

  Tit 2:9 ”Slavar skall underordna sig sina herrar i allt och göra dem till viljes, inte säga emot”
  EF 6:5 ”Ni slavar, lyd era jordiska herrar ärligt och uppriktigt och med respekt och fruktan så som ni lyder Kristus.”
  Kol 3:22 ”Ni slavar, lyd i allt era jordiska herrar, inte som inställsamma ögontjänare, utan ärligt och uppriktigt, i fruktan för Herren.”
  1 Tim 6:1 ”De som bär slavoket skall visa sina herrar tillbörlig aktning, så att Guds namn och läran inte blir smädade.”
  1 Petr 2:18 ”Ni som är slavar, underordna er era herrar, lyd och respektera dem, inte bara de goda och hyggliga utan också de orättvisa.”

  Om någon av dessa inte har ditt, eller kanske kejsar Konstantins eller Athanaisos godkännande som helig skrift så kan du bortse från just det citatet.

   
 4. Hawx

  14 maj, 2016 at 08:24

  Vet att jag kommenterar på en gammal post men detta är budord 7 och äktenskapsbrott är 6

   
  • Johannes Axelsson

   14 maj, 2016 at 09:35

   Det står inte hur budorden ska delas in, så därför finns det olika varianter. Men jag tycker det är mer logiskt att dela upp ”Inga andra gudar” och ”ingen avbild” som två olika, än att dela upp ”inget begär” i två olika budord.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s