RSS

Fly från smutsiga tankar!

06 Okt

I föregående inlägg (Budord 7: “Du skall inte begå äktenskapsbrott”) berättade jag om kung Davids otrohet med Batseba och hur det ledde till en nedåtgående spiral av ondska med mycket allvarliga konsekvenser för David, familjen och faktiskt hela riket!

Det hela började med … en enda blick! David fick syn på henne medan hon badade. Han borde ha tittat bort, men istället dröjde hans blick kvar, och han började fantisera om hur gärna han ville ha sex med henne. Han hörde sig för om vem hon var. Han hoppades förmodligen att hon skulle vara ogift, men han fick istället veta att hon var ”hettiten Urias hustru”. Ajdå!

(Uria räknades förresten som en av Davids hjältar – en av hans närmaste och mest lojala vänner. Han somnade in helt ovetande om vad David gjort. Undrar hur det blir när David och Uria möts i himlen. David’s got some serious ‘splainin’ to do!)

David borde förstås ha skämts ihjäl när han fick höra vems fru han hade fantiserat om. Men på något vis fann han ett sätt att ursäkta sig själv för detta. Kanske hade Urias härkomst något med saken att göra – han var ju inte israelit. Kanske tänkte David att det inte var lika fel att göra så mot någon som kom från ett land med lägre moral. Och kanske började kung David tänka att han i egenskap av kung förtjänade denna kvinna. Vi vet inte vad David tänkte, men på något vis lyckades han rationalisera bort det monstruöst felaktiga i att ligga med denne mans hustru. Han skickade efter henne och låg med henne. Det som började med till synes oskyldiga fantasier slutade med äktenskapsbrott…

…fast äktenskapsbrotten var som sagt inte alls slutet… och dessa fantasier var inte alls oskyldiga! Jesus förklarade att även dessa tankar räknas som ett brott mot budordet:

Ni har hört att det blev sagt: Du skall inte begå äktenskapsbrott. Men jag säger er: den som ser på en kvinna med åtrå har redan i sitt hjärta brutit hennes äktenskap. – Matt 5:27-28

Det räcker inte med sexuell renhet i de handlingar som syns och märks. Vi behöver även vara rena i våra tankar. Det är ju där allt börjar! Det bästa är att undvika det helt – att titta bort och tänka på något annat. Gör inte som David gjorde. Gör istället som Josef och fly från sådana situationer (1 Mos 39)!

Flee from sexual immorality. All other sins a person commits are outside the body, but whoever sins sexually, sins against their own body. – 1 Kor 6:18 (NIV)

 
4 kommentarer

Publicerat av på 6 oktober, 2012 i De tio budorden

 

Etiketter: , ,

4 svar till “Fly från smutsiga tankar!

 1. Johnny Lilja

  16 oktober, 2012 at 12:21

  Fly… Jo, vilken bra sammanfattning av religionens roll kontra verkligheten

   
  • Johannes Axelsson

   16 oktober, 2012 at 13:17

   Hur tycker förresten en ateist att man bör handskas med smutsiga tankar? Eller finns det kanske inga tankar som är smutsiga? Om vi nu bara är djur så följer vi bara våra instinkter? Hur bedömer man då vad som är fel?

    
   • kris08

    16 oktober, 2012 at 14:12

    Nä, vi som inte har Bibeln till stöd är helt utlämnade åt vår reptilhjärnas instinkter! Samvete, hänsyn och respekt är helt okända begrepp…
    Du påminner om gamla tiders missionärer som betraktade ”infödingar” som djur!
    Fast tror du förresten något flocklevande djur accepterar oreglerat dråp och stöld?
    Visst kan den som är högst i rang inom flocken (liksom patriarker, kungar, överstepräster!) göra mycket ostraffat, men går de för långt blir det till slut uppror.

     
    • Johnny Lilja

     16 oktober, 2012 at 15:59

     Om jag minns rätt har moralen diskuterats förut på dessa sidor. Vi har en medfödd moral ett samvete. Det skiljer sig inte nämnvärt mellan olika länder och folk. De senare, konstlade, religiösa reglerna skiljer sig naturligtvis. Vad man inte får äta, sex före äktenskapet, ha flera gudar etc. Vad som är smutsiga tankar är säkert individuellt, moral gäller ju oftast handling i sig. Smutsiga tankar för mig är kanske mest de som handlar om en önskan att begå övergrepp, typ barnporr etc.

      

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: