RSS

Budord 7: ”Du skall inte begå äktenskapsbrott”

05 Okt

Du skall inte begå äktenskapsbrott. – 2 Mos 20:14

De som är otrogna mot sina respektive kanske inbillar sig att de handlar kärleksfullt när de lever ut sina känslor för varandra. Men det som först verkade så kärleksfullt och gott, visar sig istället vara raka motsatsen. Bibeln ger oss en del exempel på hur illa det kan gå. Det mest kända och kanske mest fruktansvärda exemplet på detta är nog kung Davids otrohet med Batseba. Följande är hämtat från 2 Sam 11:

En dag när David hade stigit upp efter sin middagsvila och gick omkring uppe på taket till sitt palats fick han därifrån se en kvinna som badade. Hon var mycket vacker. David förhörde sig om vem hon var och fick veta att det var Batseba, dotter till Eliam och hustru till hettiten Uria. Då skickade David några män för att hämta henne, hon kom till honom, och han låg med henne fast hennes reningstid ännu varade. Sedan återvände hon hem. Hon blev havande, och hon meddelade David: ”Jag väntar barn.” Då sände David order till Joav: ”Skicka hit hettiten Uria!”

Vad tänker David göra nu? Kallade han hem Uria från kriget för att be om ursäkt för att han begått äktenskapsbrott med hans fru? Nej, han vill att Uria ska ha sex med sin fru så att han ska tro att barnet är hans eget. Davids plan fungerar dock inte, för Uria vägrar göra det av lojalitet mot de andra soldaterna:

”Arken och Israel och Juda är i fält. Min herre Joav och kungens män har sitt läger ute i det fria. Skulle då jag gå hem och äta och dricka och ligga med min hustru? Nej, så sant du lever, aldrig att jag skulle göra så!”

David ser då till att supa honom full. Men Uria ville fortfarande inte gå hem och ligga med sin fru. Han uppvisar större integritet när han är full än vad David gjorde när han var nykter. Kungen skulle nu kunna erkänna sitt misstag, men istället skriver han ett brev till befälhavaren med instruktioner som ska se till att Uria blir dödad. Den lojale Uria bär själv med sig brevet till befälhavaren Joav, intet ont anande om att han bär sin egen dödsdom. Vi ser att David räknade kallt med Urias ärlighet i att inte skulle tjuvläsa brevet. Uria (och många män med honom) blir mördade av David. Det är skrämmande hur långt den annars så ädle kung David kunde gå för att försöka rädda sitt eget rykte!

Dessa fruktansvärda brott fick mycket allvarliga konsekvenser för hela Davids familj, och faktiskt för hela nationen. (Se mer i Dåliga exempel i Bibeln: Kungafamiljens våldtäkter och mord.) Så ta inte för lätt på äktenskapsbrott! Otrohet är inte kärlek!

Kung Salomo, som var son till David och Batseba (!) hade en del att säga om detta under sina mer förnuftiga år:

Vettlös är den som begår äktenskapsbrott, han störtar sig själv i fördärvet. – Ords 6:32

Drick vatten ur din egen brunn, friskt vatten ur din egen källa.
Skall dina källflöden rinna ut på gatan och strömma ut över torget?
Nej, de skall tillhöra dig ensam, dela dem inte med andra!
Må din källa vara välsignad. Gläds åt din ungdoms hustru,
den älskliga hinden, den vackra gasellen.
Må hennes bröst alltid vara din lust, hennes kärlek alltid berusa dig.
Varför skulle du berusas av en annan kvinna,
och famna en främmande, min son?

Herren ser var människan går, han ger akt på alla hennes steg.
Den onde fångas av sina egna brott och fastnar i sina synders snara.
Han dör för att han försmådde fostran och berusades av sin stora dårskap.
Ords 5:15-23

Jag tycker ”fångas av sina egna brott och fastnar i sina synders snara” är en mycket passande beskrivning av den nedåtgående spiral av ondska som äktenskapsbrott kan leda till. I nästa inlägg ska vi titta närmare på hur man bäst undviker det: Fly från smutsiga tankar!

Annons
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 5 oktober, 2012 i De tio budorden

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: