RSS

Budord 6: ”Du skall inte mörda”

04 Okt

Ett tidigare inlägg handlade om huruvida det borde översättas med ”Du skall inte dräpa” eller ”Du skall inte mörda” (som är den vanligaste översättningen). Där visade jag också en del texter som visar att det handlar om avsikterna bakom det vi gör mot våra medmänniskor. Skadar vi någon med en ”ond eller fientlig avsikt” så är det mord.

Men detta budord innefattar så mycket mer än bara mord, som bara är ett av många uttryck för ett problem som går mycket djupare: HAT riktat mot medmänniskor – att vilja tillfoga någon annan skada och lidande. Hat kan likställas med mord.

Den som hatar sin broder är en mördare – 1 Joh 3:15

Starved girl

Vi begår passivt mord genom att inte hjälpa medmänniskor som vi vet är döende!

Mord är förstås bland de allra allvarligaste manifestationerna av hat, fast det finns i alla fall en som är värre och det är tortyr. Det finns former som kanske inte verkarså allvarliga, eftersom de inte orsakar direkt fysisk skada, men som kan vara nog så destruktiva och ge djupa sår. Listan kan göras lång över handlingar som skadar våra medmänniskor och som grundar sig i hat (som motsats till kärlek och omtanke). Allt detta kan räknas som brott mot det sjätte budordet:

 • Tortyr
 • Mord och dråp
 • Att uppvigla eller beordra någon annan att mörda eller tortera en tredje part
 • Att uppvigla någon att skada sig själv
 • Mobbning och trakasserier
 • Att vilja göra någon annan illa
 • Själviskt beteende som går ut över andras hälsa – allt som leder till att någon annan far illa
 • Försummelse att hjälpa människor som svälter eller far illa är passivt mord – alla orättvisor som skadar och förkortar livet för någon annan!

Så här förklarar Jesus den djupare innebörd av det sjätte budet:

Ni har hört att det är sagt till fäderna: Du skall inte mörda. Den som mördar är skyldig inför domstolen. Jag säger er: Den som är vred på sin broder är skyldig inför domstolen, och den som säger till sin broder: Ditt dumhuvud, är skyldig inför Stora rådet, och den som säger: Din dåre, är skyldig och döms till det brinnande Gehenna. – Matt 5:21-22

En god människa tar fram det som är gott ur sitt goda förråd, och en ond människa tar fram det som är ont ur sitt onda förråd. Men jag säger er att varje onyttigt ord som människorna yttrar skall de få svara för på domens dag. Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas. – Matt 12:35-37

Alltså, även ord som yttras i hat och vrede gör oss till lagöverträdare i Guds ögon. Det är inte svårt att se vilken ond, svart snöboll som kan sättas i rullning av att någon yttrar ett ont ord till någon annan. Den som blir illa bemött riskerar ju att föra vidare det till många andra. Antingen går hatet bara runt, eller så är det någon i slutet av kedjan som bara får ta emot all skit.

Bullying Irfe

Mobbning är som mord. Det är bara själva dödandet som fattas.

En del människor är starka och kan bryta den onda spiralen utan att själva ta skada. Jag tror att de får sin styrka av Gud. Om vi gör det kan vi motverka syndens skadande effekter.

Ett mjukt svar stillar vrede, ord som sårar väcker harm. – Ords 15:1

Hämta nu styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft. – Ef 6:10

Annons
 
2 kommentarer

Publicerat av på 4 oktober, 2012 i De tio budorden

 

Etiketter:

2 svar till “Budord 6: ”Du skall inte mörda”

 1. Jonathan

  14 oktober, 2012 at 21:33

  Det finns en annan aspekt du inte nämnt om det sjätte budet: Självmord.
  Att ta sitt eget liv är ju också mord väl? Om man tar det ett steg längre så är ju att hata sig själv också ett brott mot det budet (Matt 22:39) och att skada sig själv och sin kropp. Därför säger Paulus: ”Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva? Ni har blivit köpta och priset är betalt. Så förhärliga då Gud i er kropp!” och ”Om någon fördärvar Guds tempel, skall Gud fördärva honom. Ty Guds tempel är heligt, och det templet är ni.” (1 Kor 6:19-20; 3:17) Därför blir ju alla skadliga substanser som man stoppar i kroppen ett indirekt brott mot det sjätte budet. Stämmer inte det?

   
  • Johannes Axelsson

   14 oktober, 2012 at 21:35

   Jo, det håller jag med om. Tänkte att det får bli ett senare inlägg.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: