RSS

Domaren Gud ser det vi inte ser

27 Sep

När vi läser Bibeln tycker vi ibland att Domaren Gud dömer matchen helt galet. Det finns en del konstiga domslut som vi har svårt att begripa, där människor blir dödade för saker som vi kanske inte tycker är så farliga.

Det mest populära exemplet på det (bland kritiker förstås) är fallet med mannen som samlade ved på Sabbaten. Den gången dömde domaren Gud till utvisning och straff, milt uttryckt: Mannen skulle stenas till döds! Denna fruktansvärda dom kan vi läsa om här:

När israeliterna var i öknen ertappades en man med att samla ved på sabbatsdagen. De som kom på honom med detta förde honom inför Mose och Aron och hela menigheten. Mannen sattes i förvar eftersom de inte hade fått något besked om vad som skulle göras med honom.

Herren sade till Mose: Mannen skall straffas med döden. Hela menigheten skall stena honom utanför lägret.

Menigheten förde honom utanför lägret och stenade honom till döds, så som Herren hade befallt Mose. – 4 Mos 15:32-26

Här är det förstås många som ställer sig upp och skriker ”Ut med domaren! Det där var väl ingenting. Han gjorde ju inget farligt!”

Domaren ser det vi inte ser

Men vänta lite nu… Hur kan vi egentligen veta att det inte var så farligt? I sketchen som jag postade i inlägget Felaktigt domslut? (lyssna gärna på den om du inte redan har gjort det), blir en spelare utvisad trots att han ”inte har gjort någonting”. När kommentatorerna fick se reprisen förstod de. Ju mer de granskade filmen, desto tydligare blev det att domaren hade dömt helt rätt. Det vara bara det att alla åskådarna inte hade sett samma sak som domaren. Med sin skarpa och vana blick kunde domaren se det som ingen annan såg.

Vad är det Domaren Gud ser som inte vi ser? Jo, för det första ser han vad som döljer sig i våra tankar:

Herren ser med andra ögon än människor: människor ser till det yttre, men Herren ser till hjärtat. – 1 Sam 16:7

Grip in och behandla var och en som han förtjänar, du som känner hans tankar – ja, du ensam känner alla människors tankar. – 1 Kung 8:39

Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar. Ingenting kan döljas för honom, allt skapat ligger naket och blottat för hans öga. Och inför honom är det vi skall avlägga räkenskap. – Heb 4:12-13

Vad tänkte mannen som samlade ved?

Vi vet inte vad som pågick i den vedsamlade mannens inre. Det vet bara Gud. Men att Sabbaten skulle hållas helig var känt sedan länge, likaså att brott mot sabbatsbudet skulle straffas med döden (2 Mos 31:14-15). Mannen kan inte ha missat det. Han kan inte heller ha missat att det var Sabbat just den dagen, eftersom varje Sabbat tydligt utmärktes av att det inte föll någon manna den dagen, vilket det gjorde alla andra dagar (2 Mos 16:25-26). I öknen fanns det inte heller någon anledning att göra upp eld för att hålla sig varm, så samlandet av ved var helt onödigt och irrationellt. Därför är det rimligt att anta att mannen gjorde detta i öppet trots och uppror, förmodligen i protest mot beskedet att han inte skulle få gå in i Kanaan. Han var redan dömd att dö i öknen. Guds dom var här en tidigareläggning av den redan kungjorda dödsdomen.

En annan sak som Domaren Gud ser och som vi inte vi ser

Vi kan inte se in i framtiden, men Gud är redan där! Vi förstår inte vilka som blir konsekvenserna av Guds domar, och vi förstår då rakt inte vad det skulle ha blivit för konsekvenser om Gud inte hade gripit in. Vad skulle ha hänt om Gud inte hade dränkt hela världen i en gigantisk översvämningskatastrof för ca 4300 år sedan? Vad skulle ha hänt om Gud inte hade förstört Sodom och Gomorra? Vad skulle ha hänt om han inte hade dömt den där mannen till döden? Om alla israeliter såg och förstod att han gjorde det i öppet uppror, vad skulle det ha fått för konsekvenser om detta brott inte hade fått det utlovade straffet? Hur blir matchens fortsättning om hockey-domaren inte tar till visselpipan trots att regelbrottet är uppenbart för alla? Jag tror verkligen inte att Gud tyckte om att döma den mannen till döden, men att det var det bästa och faktiskt det mest kärleksfulla han kunde göra. Det säger jag eftersom jag litar på Gud och hans domar.

Kan man kritisera domslut om man är på läktaren?

Guds domar och vägar är outgrundliga. Det är lätt för oss att sitta här långt borta på läktaren och kritisera Guds över 3000 år gamla domslut. Vi såg ju inte ens vad som hände! Vi var inte där, så vi kan ha svårt att sätta oss in i situationen.

Om jag tittar på amerikansk fotboll, ser jag samma saker som en amerikan? Ser jag samma saker som domaren? Jag kan ju knappt reglerna! Hur kan jag då kritisera domarens beslut?

På samma vis är det om man ser en bibeltext där Gud dömer på ett sätt som man inte förstår. Visst, man får förstås gärna fråga Gud varför han gjorde så. Men man bör vara ödmjuk inför det faktum att vi inte alls ser samma saker som Gud ser. Han har nämligen full koll på både hjärtan och framtid.

Annons
 
 

16 svar till “Domaren Gud ser det vi inte ser

 1. kris08

  5 oktober, 2012 at 11:12

  Bara en detalj:
  Det finns absolut behov av att göra upp eld för att hålla sig varm. Eftersom värmen snabbt strålar ut p g a brist på skyddande moln, så blir ökennätterna överraskande kalla.

  Noterar att talet om den glädjerika befrielsen plötsligt bytts ut mot den sanna, betydligt bistrare, versionen…

   
 2. Janolof

  5 oktober, 2012 at 11:49

  Oavsett vilka skäl vedsamlaren hade, så är det ett grymt och barbariskt straff. Tycker du att det är ett kärleksfullt handlande av ”menigheten” att stena en medmänniska?

   
 3. kris08

  5 oktober, 2012 at 14:41

  ”Därför är det rimligt att anta att mannen gjorde detta i öppet trots och uppror, förmodligen i protest mot beskedet att han inte skulle få gå in i Kanaan.”
  Kanske han var också lite trött på att springa ut med sin matskål på de dagar Husse hade bestämt…

   
 4. Anders Åberg

  5 oktober, 2012 at 14:52

  Makalöst vad indoktrinering som barn kan få en människa att tro på och försvara.
  Jag tänker på Monty Pythons underbara film Life of Brian….He said Jehova…och så kommer alla stenarna flygande.
  Dom gjorde det enda möjliga med sådana här dumheter, dom drev hejdlöst med dom.
  Att som du Johannes, ta dessa mossiga gamla texter bokstavligt och försvara sådant totalsjukt beteende gör visserligen att man bättre förstår alla kriminella handlingar som utförs av bokstavstroende galningar runt om i världen, men att man samtidigt undrar hur långt du själv egentligen är beredd att gå i din totala förvirring.
  Jag blir lite orolig att du vaknar en morgon och inbillar dig att gud har sagt till dig i en dröm, att du skall slå ihjäl någon av dina elever för att han har hjälpt farsan att hugga ved på söndagen.
  Det låter som ett dåligt skämt, men mot bakgrund av vad du skriver så finns nog anledning att hålla ögonen på en sådan som dig.
  Jag skulle i varje fall inte vilja ha min unge i din klass, den saken är klar.

   
  • kris08

   5 oktober, 2012 at 19:15

   Jo precis, låter man Guds/Ledarens/Folkgruppens outgrundliga vilja gå före förnuft och samvete bäddar man för illdåd. Men vem vet vilka konsekvenserna blivit om man inte utfört dem?

    
  • -A-

   5 oktober, 2012 at 21:59

   Jag tycker det är ganska otrevligt att du, Anders Åberg, uttalar dig så respektlöst mot Johannes utan att känna honom det minsta. Han är en fin människa som du säkert skulle tycka väl om om du kände honom. Fundera en gång till på vilka i samhället du skall vara orolig för. Det är inte personer som Johannes.

    
   • Anders Åberg

    5 oktober, 2012 at 22:14

    Jag i min tur tycker det är otrevligt när någon försöker få oss andra att tycka det är okej att tortera ihjäl sina medmänniskor, men det kanske bara är jag som är konstig.

     
  • Stream

   6 oktober, 2012 at 08:51

   Det enda Johannes gör här är att han försöker sätta texterna i ett sammanhang och ge flera perspektiv på det som sker i bibeln. Uppenbarligen skiljer sig uppfattningarna åt angående om det kan ligga något i det han säger eller ej och det är ju självklart ok att få dra egna slutsatser.

   Att däremot att förlöjliga sin meningsmotståndare genom att använda sig av härskartekniker är lågt och säger mer om den som säger så än om den man syftar på. Att peka på Islam (?) där individer uttalar/iscensätter dödshot så fort någon uttalar sig nedsättande mot religionen och säga att Johannes utgör ett liknande potentiellt hot är bara löjligt att behöva läsa.

   Med glädje skulle jag låta mina barn få ha Johannes som lärare!

    
   • Anders Åberg

    6 oktober, 2012 at 09:45

    Jaha och perspektivet är att det är rätt att tortera ihjäl en människa om gud vill det.
    Mycket begåvad inställning du har Stream, hoppas du inte har några barn.

     
   • jon

    6 oktober, 2012 at 10:41

    ”Att peka på Islam (?) där individer uttalar/iscensätter dödshot så fort någon uttalar sig nedsättande mot religionen och säga att Johannes utgör ett liknande potentiellt hot är bara löjligt att behöva läsa.”

    1 Vem har här pekat på islam? Jag har letat igenom kommentarerna men inte hittat. Därmed sagt att jag inte har missat den/de kommentaren/komentareran.

    2 Att man idag inom kristendomen inte nyttjar dödsstraff på de som smädar religionen handlar om utveckling. Tack och lov. Precis som bibelns gud utveckalts så har även utövandet av religionen utvecklats. Men det hart inte alltid varit så. I spanien under medeltiden tvingade man tex judar att konvertera till kristendomen. Under inkvisitionen avrättades en skrämmande mängd människor i guds namn. Det vi ser idag i Islam måste också sättas i sitt sammanhang. Islam i sig är inte mer blodsrypande än vad kristendomen varit i historien. Däremot finns det människor som nyttjar Islam i politiska syften. Precis som man använder både kristendomen och judendomen i politiska syften. Resultatet ser vi i dag i israel och hela mellanöstern. Hela den historien är för komplicerad för att beröra mer här.

    Det du menar är förläjligande av Johannes handlar om att han lyfter fram makabra stycken i bibeln och försöker försvara dem. Det är skeenden som ligger fjärran från den moral och människosyn som råder idag och något som man inte önskar höra från någon svensk idag.

     
 5. Michael Larsson

  5 oktober, 2012 at 21:34

  @kris08
  kris08 skrev: ”Bara en detalj: Det finns absolut behov av att göra upp eld…”

  En ”åkarbrasa” duger gott. Annars kan man samla in pinnarna kvällen före ifall den allmänna disciplinen har högre prioritet än vad som annars kan anses normalt.

  @Janolof
  Janolof skrev: ”Oavsett vilka skäl vedsamlaren hade, så är det ett grymt och barbariskt straff. Tycker du att det är ett kärleksfullt handlande av “menigheten” att stena en medmänniska?”

  Det var inte menat som en ”kärleksfull” handling mot förbrytaren. Det var en åtgärd, som ansågs nödvändig av Gud, för att bevara livet på alla andra inom ”menigheten”, förutom den som valde att lämna densamma.

  En extraordinär åtgärd i en extraordinär situation. För den som inte minns, så var ett helt folkslag(med väldigt lågt antal) på ”ökenvandring” och flykt. Dvs. väldigt annorlunda och hotfulla yttre omständigheter, där överlevnad för gruppen av människor hade hög prioritet.

  @Anders Åberg
  Anders Åberg skrev: ”Jag blir lite orolig att du vaknar en morgon och inbillar dig att gud har sagt till dig i en dröm, att du skall slå ihjäl någon av dina elever för att han har hjälpt farsan att hugga ved på söndagen.
  Det låter som ett dåligt skämt, men mot bakgrund av vad du skriver så finns nog anledning att hålla ögonen på en sådan som dig.”

  Du behöver inte vara orolig, för den kristna Guden säger inte sådana saker som uppenbart är i strid med sitt Ord. Om man tydligt hör röster och får instruktioner om att utföra förfärliga saker, är det mer troligt att det är orsakat av ”onda andar”. Så länge Johannes har sin tillit till Gud (som också är Ande) är han helt immun mot influenser av onda andar, på det sätt du beskrev. Detsamma gäller däremot inte Dig, så länge du önskar vara frånskild från Gud. Kommer man för långt bort(eller för djupt in i sig själv), kan det som du talade om också inträffa.

  För övrigt skulle nog de flesta uppfatta Sveriges nuvarande ”krigslagar” som ganska ”konstiga”, för att dra en parallell till det ovanligt snäva regelverket som gällde för Israels folk.

  Extraordinära yttre omständigheter påverkar vad som är rimligt och nödvändigt i en överlevnadssituation. Titta bara på vad som står i Svensk lag. Till exempel Brottsbalken 24 kap. 3 §

  ”Vid myteri eller under strid eller vid annat tillfälle, då brott mot lydnaden medför särskild fara, får militär förman mot underlydande som inte lyder bruka det våld som är nödvändigt för att lydnaden skall kunna upprätthållas. Lag (1994:458).”

  Nyckelorden, i jämförelse med situationen i blogginlägget, är alltså: ”…då brott mot lydnaden medför särskild fara, …”. I en krigs- eller krigsliknande situation kunde man i Sverige före 1978 dömas till döden för brott mot vissa lagar – som var anpassade just för den extraordinära situationen.

  Israel existerar fortfarande. Someone did something right. Som kris08 säger ”Men vem vet vilka konsekvenserna blivit om man inte utfört dem?”.

   
  • Janolof

   5 oktober, 2012 at 21:56

   ”Det var inte menat som en “kärleksfull” handling mot förbrytaren.”
   Jag trodde man skulle ”älska sin nästa”? Och även en vedsamlare är väl ens nästa?

    
  • Anders Åberg

   5 oktober, 2012 at 22:08

   Mycket svammel, du låter som någon gammal indianhövding i ditt tokiga snack om onda andrar, men nerkokat så tycker du tydligen som Johannes att det är rätt att tortera ihjäl en människa som samlar ved vid fel tidpunkt.
   Varför skulle jag då inte vara orolig, om gud sagt så en gång kan han väl göra det igen.
   Vi som inte fått våra hjärnor förstörda av religiös indoktrinering fattar ju direkt, att om denna historia mot förmodan skulle vara sann, så är det för att någon sinnessjuk stackare hört röster och sedan förmått andra att begå detta barbariska brott.
   Om man tror så starkt som ni verkar göra, så är jag orolig för att eran hjärnor en dag spelar er ett spratt och ni faktiskt börjar höra röster.

    
  • kris08

   7 oktober, 2012 at 00:56

   ”En extraordinär åtgärd i en extraordinär situation. För den som inte minns, så var ett helt folkslag(med väldigt lågt antal) på “ökenvandring” och flykt.”

   Lågt antal? Tja, de påstods vara 600 000 vuxna män vid uttåget. Fast strax innan steningen slaktade leviterna 3000 människor och strax efter slaktades 15000 genom ”hemsökelse”.

   För övrigt påstår arkeologerna och historikerna att det inte finns det minsta spår av uttåg och att nuvarande Israel (och dess ockuperade områden) var under egyptiskt styre vid den tiden…

   Väldigt lugnande prat om andar! Vi får väl stillsamt hoppas att han lyssnar på rätt röster i huvudet…

    
 6. jon

  5 oktober, 2012 at 21:38

  Johannes. Du förvånar mig. Eller…. Du förfärar mig med detta inlägget.

  Jag vet inte riktigt vart jag ska börja faktiskt.

  Vi börjar med det positiva. Den stackars mannen blev knappast stenad. Författaren till detta avsnitt ville nog bara skrämma Israeliterna med vad som kan hända om man bryter sabbaten. Först och främst kan vi åter konstatera att något belägg för någon massutvandring inte finns. Sen kan man fundera på hur mycket ved som finns kvar att plocka efter 3 miljoner människor som sitter fast i öknen. Jag tror också att den nu ganska trötta befolkningen skulle protestera kraftigt mot att stena en man som, plockar ved(!).

  Men om man nu anser att bibeln till 100% är sann måste man börja vrida och vända på sig själv, blunda för det uppenbara och tolka texten minst sagt godtyckligt. Och det gör Johannes med bravur.

  I de tidigare inlägg i ”De tio budorden-serien har Johannes gjort sitt bästa för att förklara budorden i den bästa tänkbara dagern. Men nu misslyckades han rejält. Jag ska problematisera texten lite.

  Vi har en enorm grupp människor som kanske inte helt frivilligt har följt med ut i öknen efter löfte om ett nytt land. Förevändningen är att dom är förslavade. Nu tvingas dom först på en helt ny religion. Dom tvingas på en lag som är så omfattande och så svår att följa att människorna väljer att bryta mot lagen. Eller är det så att den är så omfattande att dom gång på gång glömmer bort vad lagen säger. Eller så kanske dom inte alls är intresserad av varken den nya religionen eller lagen?

  Men det är ett tålmodigt folk som Moses har dragit med sig ut i öknen. Denna numerärt överlägsna folkhop låter sig hunsas, låter sig bli nedhuggna och framförallt, dom stannar kvar i öknen trots att dom när som helst hade kunnat göra uppror och begett sig tillbaka till Egypten eller kanske själva begett sig till Kanaan. Det var ett ganska glest befolkat land på den tiden så dom hade förmodligen kunnat smälta in i landet utan problem.

  Men nu var det en man som var i behov av ved. Precis som Johannes skriver så vet vi inte vad mannen tänkte på. Vi vet inte varför han var i behov av ved. Kanske hade han missat att samla ihop den dagen innan. Kanske hade någon annan tagit veden av honom. Han kanske hade små barn som frös och hungrade inför den annalkande natten som Kris08 påpekar.

  Det kan också naturligtvis vara så att han gjorde det i protest mot sabbatsreglerna. Men snälla Johannes. Dödsstraff????

  Läs igenom vad du egentligen skriver:

  ” Därför är det rimligt att anta att mannen gjorde detta i öppet trots och uppror, förmodligen i protest mot beskedet att han inte skulle få gå in i Kanaan. Han var redan dömd att dö i öknen. Guds dom var här en tidigareläggning av den redan kungjorda dödsdomen.”

  Lite senare skriver du:
  ” Jag tror verkligen inte att Gud tyckte om att döma den mannen till döden, men att det var det bästa och faktiskt det mest kärleksfulla han kunde göra.”

  Ja, jag vet att du litar på bibeln och gud till 1000%. Men låt detta inte gå utöver din respekt för livet.

  Appropå respekt för livet så har det argumenterats här på bloggen för att det är bättre att slakta människor än att låta dem tillbe en gud som kräver människooffer. Hur är det med Jahve? Han avvisar väl alla former av människooffer? Eller?

  Låt oss titta lite i Dom 11:30

  30Jefta avgav ett löfte till Herren: ”Om du ger ammoniterna i mitt våld, 31så lovar jag att den som först kommer ut genom dörren till mitt hus och möter mig, när jag återvänder efter att ha besegrat ammoniterna, skall tillhöra Herren och offras som brännoffer.”

  Vi läser vidare i vers 34. Jefta har nu framgångsrikt besegrat ammoniterna och kommer hem för att lösa sitt löfte till gud.

  ” 34När Jefta kom hem till sitt hus i Mispa gick hans dotter ut och mötte honom med tamburin och dans. Hon var hans enda barn, han hade inga andra, varken söner eller döttrar. 35När Jefta fick se henne rev han sönder sina kläder och ropade: ”Ve mig, min dotter, du krossar mig, du drar olycka över mig! Jag har gett Herren ett löfte som jag inte kan ta tillbaka.”

  Jeftas dotter får 2 månader på sig att begråta sitt öde och vänder sedan plikttroget hem för att lösa pappans löfte om ett brännoffer till Jahve.

  OOOPS! Hur gick detta till? Det var ju för att undvika människooffer som gud gav Kanaan till israeliterna! Nu tar han plötsligt själv emot ett sådant. Och denna gång var det ingen ängel som hindrade offret.

  Nu var det här inte ett straff utan ett människooffer. Men GT är full av godtyckligt dödande och straffande. Tur att Jesus kom och ställde allt till rätta.

  Låt oss titta i nya testamentet och apostlagärningarna 5

  Ananias och Sapfeira
  5 1En man som hette Ananias sålde tillsammans med sin hustru Sapfeira en egendom. 2Med hustruns vetskap tog han undan en del av köpesumman och kom och lade ner resten framför apostlarna. 3Då sade Petrus: ”Ananias, hur har Satan kunnat fylla ditt hjärta, så att du försöker lura den heliga anden och tar undan en del av pengarna du har fått för din jord? 4Var den inte din så länge du ägde den, och förfogade du inte över pengarna när den var såld? Hur kunde du komma på tanken att göra så? Det är inte människor du har försökt lura, utan Gud.” 5Vid de orden föll Ananias död ner, och alla som hörde på greps av stor fruktan. 6De yngre männen svepte honom, bar bort honom och begravde honom.
  7Omkring tre timmar senare kom hans hustru dit utan att veta vad som hade hänt. 8Petrus vände sig till henne: ”Säg mig, var det allt ni fick för jorden?” – ”Ja, det var allt”, svarade hon. 9Men då sade Petrus: ”Hur kunde ni komma överens om att utmana Herrens ande? Du hör stegen utanför dörren – det är männen som har begravt din man, och nu skall de bära bort dig.” 10I samma ögonblick föll hon ner framför honom och dog. När de unga männen kom in fann de henne död, och de bar bort henne och begravde henne bredvid hennes man. 11Stor fruktan grep hela församlingen och alla som hörde talas om denna händelse.
  Ananias och Sapfeira hade efter mycket övervägande sålt allt de arbetat ihop hela livet för att ansluta sig till apostlarna. Dom var dock lite tveksamma till att lämna precis all sin egendom i allmän förvaltning.
  Nu kan gud välja. Ge dom en chans att lämna resten av pengarna eller kanske avvisa dom från församlingen. Men gud antar sin GT-karaktär och straffar med döden. Utan förvarning. Pengarna behöll församlingen utan att skämmas. Idag hade det rubricerats som mord och stöld.

  Det kanske är så johannes att du är i ganska gott sällskap i dina tankar om att det är bättre för vissa att dö. Eller så måste du helt enkelt blunda för det absurda i bibeln

  Domaren Gud må se andra saker än vad vi gör. Men är det verkligen saker som är värd dödsstraff? Själv anser jag att respekten för livet måste överordnas allt annat. Respekten verkar vara underordnad då man ska tolka bibeln mer bokstavligt. Det är skrämmande.

   
  • Dan

   6 oktober, 2012 at 12:32

   Men nu tänker du ju helt fel Jon! Vi kan ju inte veta hur det egentligen låg till. Det kanske var så att det var sabbat och Jeftas dotter hade famnen full med ved som hon hade plockat. Det vet vi inte. Vi vet bara att Gud är fullkomlig därför att… därför att så är det!

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: