RSS

Många förvånade i himlen

09 Sep

Om även människor som inte ens har hört talas om Jesus har chans att bli räddade, borde det innebära att många kommer att bli förvånade över att komma till himlen och få möta Jesus där. Det är precis så Jesus själv beskriver det:

Människosonen … skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna. Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster. Sedan skall kungen säga till dem som står till höger: ‘Kom, ni som har fått min faders välsignelse, och överta det rike som har väntat er sedan världens skapelse. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.’ Då kommer de rättfärdiga att fråga: ’Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig?’ Kungen skall svara dem: ’Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.’ – Matt 25:31-46

”När såg vi dig?” frågar de. ”Jag trodde att det var Allah som var den sanne guden,” säger den rättfärdige muslimen. ”Jag trodde inte ens att Gud existerade”, säger den rättfärdige ateisten. ”Jag trodde att du var en falsk messias,” säger den rättfärdige juden.

”Ja,” svarar Jesus. ”Ni hade alla fel uppfattningen om mig. Men ni har agerat rätt utifrån det ljus ni har fått. Fastän ni inte visste att det var jag, så har ni har lyssnat på min röst när jag har talat till er!” – ”Du har varit trogen i det lilla, jag skall anförtro dig mycket. Gå in till glädjen hos din herre” (Matt 25:23).

(Läs gärna liknelsen om talenterna i Matt 25:14-30 precis före det där med fåren och getterna. Ofta appliceras liknelsen på talanger – talents – men den egentligen innebörden är att vi ska förvalta det ljus vi har fått på ett ansvarsfullt sätt, och inte gräva ner det i öppet trots mot Gud.)

Annons
 
11 kommentarer

Publicerat av på 9 september, 2012 i Evangeliet, Jesus, Kristen tro i praktiken

 

Etiketter: , ,

11 svar till “Många förvånade i himlen

 1. Thomas Olsson

  17 september, 2012 at 08:30

  Kan man dra slutsatsen att uppståndelsen inte äger rum på jorden utan i himlen?

   
  • Filip Larsson

   17 september, 2012 at 09:04

   Jag vet inte om jag förstod frågan. Bibeln lär att när Jesus kommer tillbaka ska han återuppväcka de döda, och de skall tsm med de levande ”uppryckas” och möta Jesus bland molnen, i himlen. Men vi ligger i jorden på vår hemplanet tills dess.
   Den ”himlen” där Gud bor är inte och har aldrig varit vårt mål. Dit kommer vi inte. Mm Gud ska på den yttersta dagen döma levande och döda, och sätta de rättfärdiga på en aldeles ny jord, där Gud ska bo mitt ibland oss i ett nytt Jerusalem.

   När Johannes ovan nämner himlen tror jag inte att han menar den traditionella ”himlen, där alla snälla hamnar”.

   Möjligen använder han en bild för att det ska bli lättare att förstå för de som inte är så insatta i eskatologi..?

    
   • Johannes Axelsson

    17 september, 2012 at 09:43

    Ja, det är så jag menar. Jag skrev ”himlen” för att inte krångla till det för mycket. 😀 Av Uppenbarelseboken förstår vi att fåren och getterna (som Jesus talar om i Matt 25) inte ens uppstår och blir dömda vid samma tillfälle. Ändå målar Jesus upp denna bild? Varför? Poängen verkar inte vara varken domens kronologi eller plats, utan snarare vilka kriterier vi alla kommer att dömas efter. Har vi lagen skriven i våra hjärtan eller inte? Har vi visat villighet att förvandlas efter Jesus karaktär?

     
    • Filip Larsson

     17 september, 2012 at 10:13

     Amen!

      
   • jon

    17 september, 2012 at 10:16

    ”“uppryckas” och möta Jesus bland molnen”
    Var hittar man den hänvisningen i bibeln?

     
    • Marie

     17 september, 2012 at 10:49

     Läs 1 Tess. 4: 13 – 18. I vers 16-17 står det ”Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå. Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid få vara hos Herren”.

      
   • Thomas Olsson

    19 september, 2012 at 21:44

    ”Den “himlen” där Gud bor är inte och har aldrig varit vårt mål. Dit kommer vi inte.”

    I Heb. 3:1 står det: ”Bröder, ni heliga som har fått kallelsen till himlen, se därför på aposteln och översteprästen som vi bekänner oss till, Jesus”. Hur förklarar du det i så fall?

     
 2. Jonathan

  17 september, 2012 at 08:55

  Och många kommer att fråga: ”Vad är det för sår du har på händerna?” (Sak 13:6)

   
 3. Hanna

  17 september, 2012 at 14:59

  Kollade Rom 2:
  ”12 Alla som har syndat utan lagen kommer också att bli förtappade utan lagen, och alla som har syndat under lagen kommer att fördömas av lagen. 13 Det är inte lagens hörare som blir rättfärdiga inför Gud, utan lagens görare skall förklaras rättfärdiga. 14 Ty när hedningar som saknar lagen, av naturen gör vad lagen befaller, då är de sin egen lag, fastän de inte har lagen. 15 De visar att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan. Om det vittnar också deras samveten och, när de är tillsammans, deras tankar, som anklagar eller försvarar dem. 16 Det skall visa sig på den dag då Gud dömer det som är fördolt hos människorna, allt enligt det evangelium som jag predikar på Jesu Kristi uppdrag.”

  Vill bara antyda att vers 12 verkar säga något än du skrev Johannes. Eller hur uppfattar DU den versen. Man väl bara bli frälst genom Jesus?
  De du nämner i Matt 25 verkar vara människor som lever just DÅ, men någon allmän uppståndelse av vem som helst sker väl inte förrän den omnämns i Upp 20?

   
 4. jon

  17 september, 2012 at 15:13

  Johannes

  ”“När såg vi dig?” frågar de. “Jag trodde att det var Allah som var den sanne guden,” säger den rättfärdige muslimen. “Jag trodde inte ens att Gud existerade”, säger den rättfärdige ateisten. “Jag trodde att du var en falsk messias,” säger den rättfärdige juden.

  Blir lite glad då jag läser detta. Tolkar jag dig rätt som att du anser att ”rättfärdigheten” (vad det nu än innebär) är viktigare än att absolut acceptera/erkänna Jesus?

   
 5. kris08

  20 september, 2012 at 12:46

  Trevligt som sagt att rättfärdighets rankas så högt.
  Fast det innebär ändå att tusentals religioner skulle ha fel. Tänk om Det Övernaturliga valt att uppenbara sig i flera olika skepnader och dömer folk efter hur de behandlat andra med ”fel” religion…

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: