RSS

Budord 1: Inga andra gudar … ”före” eller ”vid sidan av”?

04 Sep

 

Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. – 2 Mos 20:3

 

Det första av budorden handlar passande nog om vad som bör vara på första plats i våra liv. En alternativ översättning av det hebreiska ordet paneim (”vid sidan av”) är  just ”före” eller ”framför”. Därför skulle det första budordet kunna översättas med ”Du skall inte sätta andra gudar före mig”.

Fast då låter det som om det skulle vara okej att ha andra gudar så länge det är Gud som är nummer ett, och det är inte textens innebörd. Ordet paneim innefattar nämligen båda dessa betydelser. Jag tycker Elton Trueblood sammanfattade budordet bra med formuleringen Above all else love God alone”, för där fick han med med båda betydelserna: Gud ska vara först i våra liv, och vi ska inte ens ha några andra gudar.

De engelska översättarna har lyxen att kunna använda ordet ”before”, som kan betyda både ”före” och ”inför mitt ansikte” eller typ ”i min åsyn”. Se till exempel den här meningen: ”He stood before the king.” Det kan betyda att ”han stod inför kungen” eller att ”han stod före kungen”. Den här dubbla innebörden som finns i hebreiskans paneim och engelskans before har ingen riktigt bra motsvarighet i svenskan.

Jo, förresten! Vi skulle kunna använda ordet ”framför”. Framför kan ju betyda både ”före” och ”inför”. Det är bara det att det inte låter så snyggt och det blir inte fullt begripligt med ”Du skall inte ha andra gudar framför mig”. Annars hade det varit bra… 😀

Ok, detta var bara lite teknikaliteter kring översättningen. Fortsättning följer (nästa inlägg) i serien om de tio budorden. Se innehållsförteckningen på denna sida.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 4 september, 2012 i Bilden av Gud, De tio budorden

 

Ett svar till “Budord 1: Inga andra gudar … ”före” eller ”vid sidan av”?

  1. jon

    12 september, 2012 at 21:52

    Eller så sätter vi in budet i dess historiska sammanhang och konstaterar att man tänkte sig att det fanns en mängd olika gudar, men Jahve ville vara ensam med ”sitt” folk. Han är en svartsjuk gud som inte tollererar konkurrens.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s