RSS

De tio budorden – kunde de göras bättre?

03 Sep

(Se även: Utmaning: Saknas något i de tio budorden?)

Är de tio budorden bara en samling godtyckliga regler? Hade inte Gud kunnat göra en bättre lista (kanske längre) och fixat till lite andra saker när han ändå höll på?

De tio budorden hade nog sett ganska olika ut beroende på vem som skrev den, eftersom vi skulle prioritera helt olika saker. Framför allt har vi människor ibland olika syn på vad som är rätt och fel. Vem ska få bestämma det? Vems moral ska vi gå efter? *Gulp* Det skulle ju kunna bli hur tokigt som helst!

Med tanke på det tycker jag att det känns rätt okej om den fick sätta upp standarden som ser allt och vet allt, som redan är i framtiden och vet konsekvenserna av olika handlingar, och som dessutom är kärleken personifierad (1 Joh 4:16). Man kan ju tycka att för en Gud med dessa egenskaper borde det inte vara några problem att ge en perfekt lag.

Faktiskt kallas lagen ”fullkomlig” (Jak 1:20), vilket är detsamma som perfekt. Om lagen är perfekt så går den förstås inte att göra den bättre, för det går inte att förbättra perfektion.

Så, vad tycker vi? Har Gud gjort en perfekt lag? Låt oss granska den i sömmarna. ”Låt oss gå till rätta” med Gud … vilket han faktiskt uppmanar oss att göra! (Jes 1:18) Fast om vi ger oss in på att granska Gud och hans morallag måste vi förstås vara beredda på att själva bli granskade. Det är inte säkert att vi pallar det trycket. Det kan ju visa sig att det är vår moral som inte riktigt håller måttet, att vi plötsligt upptäcker att vi står där med blod på kläderna. I så fall kan det kännas tryggt att veta att Gud har något slags supereffektivt tvättmedel som kan tvätta bort vår skuld.

Kom, låt oss gå till rätta med varandra, säger Herren.
Om era synder än är blodröda, skall de bli snövita,
om de än är röda som scharlakan, skall de bli vita som ull.
Jes 1:18

Ni som törs är hursomhelst varmt välkomna att följa denna serie inlägg där jag kommer att gå igenom de tio budorden ett i taget. Denna sida fungerade tidigare som innehållsförteckning, men jag flyttade den delen till ett eget inlägg: Bloggserie om de tio budorden. Här följer istället de tio budorden som de står i 2 Mos 20:3-17 – det enda jag har lagt till är numreringen. Det finns en till version av de tio budorden i 5 Mos 5:7-21. Enda egentliga skillnaden är att den andra versionen innehåller en annan motivering till sabbatsbudet.

1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.

2. Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk Gud, som låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led när man försmår mig men visar godhet mot tusenden när man älskar mig och håller mina bud.

3. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.

4. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Sex dagar skall du arbeta och sköta alla dina sysslor, men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, varken du eller din son eller din dotter, din slav eller din slavinna, din boskap eller invandraren i dina städer. Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt vad de rymmer, men på den sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och gjort den till en helig dag.

5. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.

6. Du skall inte dräpa.

7. Du skall inte begå äktenskapsbrott.

8. Du skall inte stjäla.

9. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.

10. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.

 
5 kommentarer

Publicerat av på 3 september, 2012 i Bilden av Gud, De tio budorden

 

5 svar till “De tio budorden – kunde de göras bättre?

 1. Mattias

  12 september, 2012 at 08:24

  Tja hade jag varit en allsmäktig härskare hade jag nog struntat i om någon kallade mig saker, och kanske istället tagit bort slaveri, våldtäkter osv. Men jag antar att Gud tycker att namecalling är värre än exempelvis trafficking/våldtäkter, yttrandefrihet verkar inte vara något som Gud proriterar heller vilket inte verkar så nobelt. Att straffa oskyldiga barn kanske jag också struntat i, men Gud har ju uttryckt att han är svartsjuk och mordisk så tja kanske inte mycket annat att vänta. Att man inte skall döda klingar lite ihåligt från någon som påstår sig ha utrotat och plågat i stort sett allt liv på hela jorden.
  ”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.”
  Tydligen fanns det fler att välja på, tja jag personligen skulle nog i så fall välja bort massmord och våldtäktsguden, det måste rimligen finnas bättre alternativ bland de övriga.
  ”Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.” Varför inte istället säga behandla andra som du själv vill bli behandlad, varför försöka få folk att utföra goda gärningar med hot om elände och tortyr?

   
 2. jon

  12 september, 2012 at 09:39

  Lite intressant att de första 4 buden handlar om människans förhållande till gud. Känns också nytt och fräscht att ha med skrivelsen ”en svartsjuk gud” i budorden.

  Att hänvisa till Jakobsbrevet om att lagen är perfekt är lite som att fråga en präst om gud finns. Måste hålla med Mattias om att mycket i de tio budorden är, med dagens mått mätt, tveksamt. Det tillhör helt enkelt en annan tid och en annan moral. Måste kännas lite märkligt för gud att människornas moral har utvecklats till att många gånger vara överlägsen den som gud proklamerar i guds tio bud.

  Jag vet att Johannes naturligtvis har en annan uppfattning om detta och ser fram emot att läsa fortsätningen på detta.

   
 3. kris08

  12 september, 2012 at 12:23

  Jag skulle gärna vilja höra ett bokstavstroget försvar av det fjärde budet!

  ”Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden.”

  ”låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led ”

  Någon mer som tycker att barnbarnsbarn till fotografer och konstnärer ska straffas?

   
 4. Johnny Lilja

  12 september, 2012 at 13:10

  Frånsett de första svartsjuka buden är de väl snarast allmänmänskliga, detta skiljer sig inte nämnvärt från kultur till kultur. Det som vi snarare assicierar som typiskt för de monoteistska kulturerna finns också i moseböckerna ex: Femte Moseboks tjugoandra kapitel, verserna 13-21.

  Om en man gifter sig med en kvinna och efter att ha varit tillsammans med henne inte vill ha henne längre utan kommer med beskyllningar som ger henne dåligt rykte: ”Jag har gift mig med denna kvinna, men när jag låg med henne upptäckte jag att hon inte var oskuld”, då skall flickans far och mor gå till stadens äldste i stadsporten med beviset på att flickan var oskuld. Flickans far skall säga till de äldste: ”Jag gav min dotter till hustru åt denne man, men han vill inte ha henne längre, och nu kommer han med beskyllningar och påstår sig ha upptäckt att min dotter inte var oskuld. Men här är beviset på att hon var oskuld.” De skall breda ut tyget inför stadens äldste, och de äldste skall gripa mannen och straffa honom och ålägga honom att betala hundra siklar silver som tillfaller flickans far, eftersom mannen har förtalat en israelitisk jungfru. Hon skall förbli hans hustru, och han får inte skilja sig från henne så länge han lever. Men om anklagelsen är riktig och det inte finns något bevis på att flickan var oskuld, skall flickan hämtas ut från sin fars hus, och utanför dörren skall männen i staden stena henne till döds, eftersom hon genom att hora i sin fars hus har gjort vad som är en vettlöshet i Israel. Du skall utrota det onda ur folket.

  Yeah!

   
  • Filip Larsson

   13 september, 2012 at 10:19

   Johannes. Vad är det för tyg som nämns? Ren nyfikenhet.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: