RSS

Med det lilla ljus jag har…

24 Aug

Apropå föregående inlägg (Är du en främling i ditt eget land?): Vad bör man göra som kristen om man blir förföljd eller möter kraftigt motstånd. Bör man tona ner sin kristna tro? Bör man ta det lite mer försiktigt och inte uttrycka sina åsikter?

Tänk på vad Jesus sa:

”Jag ber inte att du skall ta dem ut ur världen utan att du skall bevara dem för det onda.” – Joh 17:15

Foto: Zeke (Wiki)

Han sa också att vi är världens salt och ljus (Matt 5:13-14). Vi ska inte dra oss undan. Vi har inget att frukta. Vi har snarare en skyldighet mot våra medmänniskor: Vi måste stå för vår tro och hålla upp den så den syns! Med det lilla ljus (insikt) vi har fått bör vi lysa upp tillvaron för andra.

Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen.Matt 5:14-16

Även om om vi bibeltroende inte blir respekterade för våra åsikter (som är baserade på Bibeln), så kan det ändå hända att vi möter respekt för våra gärningar (som ironiskt nog också är baserade på Biblen). Det skulle verkligen något att glädja sig åt. Det var nämligen så det var för den allra första församlingen. Samtidigt som de blev förföljda, så var de ”omtyckta av hela folket” (Apg 2:47).

Hur går det ihop? Man kan ju fråga sig om detta är en motsägelse… Eller är det helt enkelt en motsägelsefull verklighet som många kristna upplever än idag, på grund av en motsägelsefull inställning till kristna (se Om bilar, ateism och tro), som in sin tur grundar sig i ett motsägelsefullt förhållande till Kristus (se Gör som elektronerna – gå mot strömmen!)?

Annons
 

Etiketter:

Ett svar till “Med det lilla ljus jag har…

 1. Mattias

  7 september, 2012 at 00:57

  Dina uttryckta åsikter och handlingar bedöms självfallet efter de normer som råder i samhället, påståenden vägs utifrån vilka bevis de står på, osv. Att du stöter på patrull och upplever att människor kring dig blir irriterade när du exempelvis påstår att jorden är 6000år gammal beror knappast på att de har något känslomässigt agg mot dig som kristen, det beror mer troligt på dina påståenden som är helt frikopplade från verkligheten, och att det känns extra tungt att veta att du är en NO-lärare som med all säkerhet indoktrinerar barn runt om kring dig, precis som du själv en gång blev indoktrinerad in din tro. Respekten för olika handlingar baseras inte på deras källa utan på den handling som faktiskt utförs. De kristna som bränner människor (häxor) till döds i Uganda gör detta på order från bibelns Mosebok. De förföljelser av exempelvis homosexuella som sker runt om i välden har tämligen ofta även de sin grund i religion och inte så sällan kristendomen.
  Uppenbarligen verkar inte religionen vara en garant mot hemska gärningar.

  ”With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion.” – Steven Weinberg, quoted in The New York Times, April 20, 1999.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: