Som kristen i Sverige (och många andra länder) lever man på sätt och vis i exil. Det var länge sedan Sverige var ett kristet land. De åsikter som många kristna står för är inte längre välkomna och respekterade. En del kristna värderingar föraktas eftersom de inte är ”politiskt korrekta”. Man fnyser åt ”fundamentalister” (vad man nu lägger i det ordet…) och skakar på huvudet åt alla som vill leva enligt Bibelns lära.
Hur blev det så? Ja, det kan man kanske fråga sig. Men egentligen är den frågan fel. Det har nämligen alltid varit så, ända sedan den första kristna församlingen grundades. Även under tider och i länder med kristendom som uttalad statsreligion, har man tittat snett på (och ofta förföljt) dem som hållit fast vid Bibeln.
Detta är verkligen inget man som kristen bör förvåna sig över. Jesus själv sa att det skulle bli så:
Jag har gett dem ditt ord, och världen har hatat dem därför att de inte tillhör världen, liksom inte heller jag tillhör världen. Jag ber inte att du skall ta dem ut ur världen utan att du skall bevara dem för det onda. De tillhör inte världen, liksom inte heller jag tillhör världen. – Joh 17:14-16
Med andra ord befinner sig alla Jesus lärjungar i ständig exil. Det är därför orealistiskt att som bibeltroende förvänta sig respekt från alla håll. Samtidigt finns det ingen ursäkt för den främlingsfientlighet som en del hyser – alltså inte bara främlingsfientlighet mot människor som kommer från ett främmande land, utan också mot människor som har en främmande tro.
Ett samhälle som eftersträvar att vara demokratiskt – med allt vad det innebär – måste förstås dämpa all sådan intolerans. Alla ska känna sig hemma. Alla ska kunna trivas. Alla ska mötas av respekt.
Vad bör man då göra som kristen om man ändå blir utsatt för intolerans mot kristna (även kallat kristofobi). Bör man tona ner sin kristna tro? Bör man ta det lite mer försiktigt och inte uttrycka sina åsikter? Vad bör man göra med det lilla ljus man har?
Filip Alven
6 september, 2012 at 23:38
Ett mycket bra inlägg Johannes. Det uttrycker vad många av oss känner och upplever. Det är en intressant tid vi lever i. En tid då Jesus efterföljare och Bibelns förespråkare är förlöjligade och hånade, en tid då många har böjt sitt knä till ‘baal’ och naturalismens religion… Men det är inget ovanligt som händer.
”Köttets sinne är ju fiendskap mot Gud. Det underordnar sig inte Guds lag och kan det inte heller. De som följer sin syndiga natur kan inte behaga Gud.”
(Rom 8:7-8)
Jesus sa till sina lärjungar:
”Se, jag sänder ut er som får mitt ibland vargar. Var därför listiga som ormar och oskyldiga som duvor. Akta er för människorna. De skall utlämna er åt domstolar, och i sina synagogor skall de gissla er. Och ni kommer att föras inför landshövdingar och kungar för min skull, för att vittna inför dem och hedningarna. Men när man utlämnar er, så bekymra er inte för hur ni skall tala eller vad ni skall säga. Det kommer att ges åt er i den stunden, och då är det inte ni som talar, utan er Faders Ande kommer att tala genom er. En bror skall utlämna sin bror till att dödas och en far sitt barn, och barn skall sätta sig upp mot sina föräldrar och döda dem. Och ni skall bli hatade av alla för mitt namns skull. Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst. Och när man förföljer er i en stad, så fly till en annan. Amen säger jag er: Ni hinner inte igenom Israels städer, förrän Människosonen kommer. En lärjunge är inte förmer än sin lärare och en tjänare inte förmer än sin herre. Det är nog för lärjungen att det går med honom som med hans lärare, och för tjänaren att det går med honom som med hans herre. Har man kallat husets Herre för Beelsebul, hur mycket mer skall man å inte kalla hans tjänare så. Var alltså inte rädda för dem. Ty ingenting är dolt som inte skall uppenbaras, och ingenting är gömt som inte skall komma i dagen. Vad jag säger till er i mörkret skall ni säga i ljuset, och vad ni hör viskas i ert öra skall ni ropa ut på taken. Var inte rädda för dem som dödar kroppen men inte kan döda själen.”
(Mat 10:16-28)
Mattias
7 september, 2012 at 01:59
Hmm
Huffington post hade ett test nyligen där man kunde prova huruvida de religiösa friheterna var i fara. Många av punkterna kan du säkert återanvända för Sverige.
http://www.huffingtonpost.com/rev-emily-c-heath/how-to-determine-if-your-religious-liberty-is-being-threatened-in-10-questions_b_1845413.html
Mattias Larsson
8 september, 2012 at 05:56
Klockrent, Mattias!
Rolf Lampa
8 september, 2012 at 21:35
Mattias Skrev : ”Huffington post hade ett test… religiösa friheterna var i fara.”
Det finns personer som är betydligt mer insatta i frågan. Enligt direktor Johan Candelin, World Evangelical Alliance (WEA) som rapporterar till FN i frågor rörande religiös förföljelse, inleds förföljelse av kristna i tre typiska steg. Jag har personligen träffat Candelin, som vet mer om religiös förföljelse än de flesta andra personer i världen, och han uppger följande typiska mönster:
Först fråntas kristna sitt rykte genom felaktig information. Samtidigt förhindras man att bemöta anklagelser i tidningar, tv och radio.
Därefter följer diskriminering genom påverkan av den allmänna opinionen genom smutskastning av kristna och felaktig information.
I tredje steget, när de två föregående stegen satt normala rättsliga och mänskliga skyddsmekanismer åt sidan, kommer förföljelserna.
Ett händelseförlopp som slutar med förföljelse initieras ofta av extrema grupper, staten, polisen eller militären eller av en annan religion.
Slut citat
http://missionxp.webblogg.se/171105191123_credo_jesus_r_herre.html
En ”annan religion” eller ”extrem grupp” är evolutionstroende fanatiker och kreationisthatare som de som hetsar mot skapelsetroende inom Europarådet (se Resolution 1580 http://rilsource.org/wiki/Resolution_1580_Farorna_med_skapelsetro_inom_utbildningen/sv
Länken är olyckligtvis ”död” men jag kopierade personligen texten från den uppgivna källan.
// Rolf Lampa
Lennart Nilsson
8 september, 2012 at 22:20
Anser du att citatet ovan är lika giltigt om man byter ut ordet ”kristna” mot t.ex. judar, muslimer eller hedningar?
Mattias
9 september, 2012 at 12:25
Du får såklart ha träffat och skakat hand med vem du vill men med kyrkor, friskolor, tidningar, tv-kanaler, radio-kanaler, bloggar, inlägg i dagstidningar, politiska partier mm så torde det inte vara någon större fara på taket vad gäller de kristna möjligheter att synas och komma till tals? Anser du på allvar att trots alla ovanstående möjligheter så är kristna förtryckta? Hur många muslimska politiska partier har vi i västvärlden? Hur ofta får de komma till tals i dagstidningar, hur kontroversiellt är det att upprätta en moske jämfört med att upprätta en kyrkolokal? pfft!
Mattias
9 september, 2012 at 13:24
Ja de kristna är verkligen förföljda och förtryckta i väst…
http://www.knoxnews.com/news/2012/sep/07/controversial-lenoir-city-teacher-says-he-loves/
Mattias
9 september, 2012 at 13:46
WEA är för övrigt ingen obunden bevakare av religiös förföljelse vilket man kanske kunde få intryck av från ditt inlägg, utan en kristen organistation som arbetar för att främja kristendomen runt om i världen. De har en avdelning kallad The religious liberty commission som bevakar religiös förföljelse av primärt kristna. Bara ett klargörande.
Nonfiction
7 september, 2012 at 07:57
Johannes,
På vilket sätt tycker du att den här intoleransen yttrar sig? Kan du erbjuda några konkreta exempel?
Johnny Lilja
7 september, 2012 at 12:03
Precis min tanke också.Vad menar du konkret, Johannes?
kris08
7 september, 2012 at 11:53
”Det har nämligen alltid varit så, ända sedan den första kristna församlingen grundades. Även under tider och i länder med kristendom som uttalad statsreligion, har man tittat snett på (och ofta förföljt) dem som hållit fast vid Bibeln.”
Ursäkta, men sedan 300-talet var det ju de kristna som förföljde andra! Vissa av de förföljda grupperna var som bekant andra kristna, men vilka som höll hårdast fast vid Bibeln är väl svårt att bedöma… (särskilt som vissa av de inblandade var med och väljde och vrakade bland dokumenten som skulle bilda Bibeln!)
Johnny Lilja
7 september, 2012 at 12:05
När kristendomen blev statsreligon i romarriket förbjöds andra religioner, sedan brann bålen friskt i 1000 år!
Rolf Lampa
10 september, 2012 at 16:21
NOT OF THIS WORLD
Japp. Och nu bestämmer vi kristna att ”vi vill bli statsreligion och styra Sverige” och ”Vips” – så blir det så?
Jag säger inte att du har fel, men en aning nyanserad analys finns det säkert rum för.
Till exempel, exakt vem tyckte att man kunde ha nytta av en statskyrka? Vad ledde till att den (kyrkan) blev korrumperad? (för det blev den).
Vad kan alltså ha gått snett (för snett gick det, det erkännes) med tanke på att grundaren av kristendomen (Jesus) sade så här: ”Mitt rike är icke av denna världen.” (Joh 18:36)
// Rolf Lampa
Rolf Lampa
10 september, 2012 at 16:55
SVÄLJ
Albigenser och Waldensare var inte så imponerade av kyrkligt prål, och det fick de betala dyrt för när katolska kyrkan skulle upprätthålla sin särskilda form av ”enhet”. Kyrkoledarna lärde sig snabbt, inte av Jesus, utan av kejsare, hur man ”skapar enhet” (Stalin var också bra på sånt, mfl):
http://en.wikipedia.org/wiki/Albigensians
http://en.wikipedia.org/wiki/Albigensian_Crusade
http://en.wikipedia.org/wiki/Waldensians
RKK har inte Bibeln som högsta auktoritet, det vet ni kanske, de vill bestämma själv, och de som inte rättar sig efter deras godtycke…. folk har redan glömt morden på bortåt 50 miljoner människor som inte gillade påvar och förgyllda katedraler och allt övermåttligt prål som behövs för att presentera den enkla sonen till en timmerman i Nasaret. Och än idag verkar det vara de mest bibeltrogna grupperna man inte står ut med, eftersom det är bibeltrogna som sticker ut mest jämfört med världsliga system (ni vet, maktspel, bössor och bajonetter och sånt).
RKK är inte ensam om att sära på benen åt maktapparaten, men de vill så väldigt gärna vara den som rider vilddjuret.
Kolla slutsekunderna i denna video. Även om inte allt som sagts och gjorts är svart eller vitt så är detta något som ger rysningar: En uppvärmning inför Uppenbarelsebokens mörkaste scenarier?
Gulp.
// Rolf Lampa
Rolf Lampa
10 september, 2012 at 16:56
Detta var svar till kris08 ovan, (10 september, 2012 at 16:55)
Johnny Lilja
10 september, 2012 at 19:08
RKK= katolska kyrkan? Att en motsättning finns fattar även en ateist som jag. Jo, I nordirland så pågår ju intensiva diskussioner mellan de kristna grupperna, det finns ju även inom protestantismen. Det finns frikyrkogrupperingar i Sverige som inte tål varandra.
En fördel med RKK är ju att de har bättre kyrkokonst, bättre musik. Jag hade nöjet att besöka vatikanen för några år sedan. Protestantismen har inget i närheten av Pieta i Peterskyrkan eller Teresas hänförelse i Santa Maria della Vittoria. Nu förstår jag att det inte är detta som är väsentligt för dig Rolf, men för oss ateister så framstår svenska kyrkan och kanske i ännu högre grad frikyrkomiljön som lite torftig. De moderna kyrkorna liknar lagerlokaler och de frireligösa sångerna är enkla trudelutter gränsande till barnviseklass. Katolska kyrkan har sinne för tradition och ritual och av den anledningen tror jag katolicismen har en ljusare framtid än protestantismen. Men visst är något ruttet i katolska kyrkan, tänk bara på pedofilin. Nu har ju sådant förekommit i protestantiska sammanhang också. Jag har noterat att du gjort en bra insats för att dra upp ett sådant fall. Det blev lite off topicsnack detta men; Bra gjort!