RSS

Återställ gärna din hjärna till fabriksinställning

22 Aug

Bland kommentarerna till inlägget Somliga tror att de inte tror ställde signaturen myrklafsaren denna fråga:

Johannes du har väl trott på gud sedan du var liten, var det möjligtvis någon som påverkade dig till det? Själv är jag övertygad om att tron på övernaturliga sagofigurer i princip bara kan upprätthållas genom stark indoktrinering av barn, undantag finns naturligtvis, men är du ett av dom?

Det stämmer att jag har trott på Gud sedan jag var liten, vilket jag bland annat berättar om i den här intervjun. Men det var nog det enda som stämde i det du skrev. Please, allow me to remonstrate… 😉

Fabriksinställningen

Att tro på Gud är helt naturligt, särskilt för ett barn. Det är helt självklart för dem att någon har gjort allt de ser. De förstår att det är någon som har byggt husen, bilarna och allt annat som finns i deras närhet. Alltså måste någon också ha gjort skogen, havet, Solen, Månen och allt det där andra.

Att tänka så är förstås det mest självklara och logiska. Det är liksom defaultinställningen. Då är bara frågan vem som har gjort allt detta?

Så, vad svarar vi barnen? Vilket av nedanstående svar tror ni är lättast för ett barn att acceptera?

 1. Det finns någon som har skapat allt detta.
 2. Allt som finns har blivit till av sig självt.

Om du var ett barn, skulle du inte känna dig väldigt förvirrad om du hörde alternativ två? Vadå, ”av sig självt? Hur kan något göra sig självt innan det finns? (Se förresten gärna Robotar kan byggas av robotar – men vem byggde de första robotarna?) Barn överraskar ofta oss vuxna med kloka och djupa frågor som dessa.

Omprogrammeringen påbörjas

Om du dessutom skulle få höra att allt blev till utan någon som helst anledning, skulle inte det känns underligt? För att inte tala om uttryck som: ”Det är egentligen bara en olyckshändelse att vi finns till.” Får man ens säga så till ett barn? Är det inte att betrakta som barnmisshandel att tuta de små liven att allt egentligen är meningslöst? Barn är inte dumma. De förstår vart resonemanget leder.

Jämför ovanstående med att man istället berättar för barnen att det finns en Gud i himlen som älskar dem och har en särskild plan för deras liv. Är det inte bättre att barnen får tro på det? Varför måste de omprogrammeras till att betrakta Gud som en sagofigur?

Oavsett vad vi anser om omprogrammering till meningslöshetens religion, så är det i alla fall verklighet i Sverige. Här inleds processen tidigt. Redan i förskolan kan barnen möta vuxna som berättar att de inte tror på Gud. Om vi vuxna – för barnens skull – till och med låtsas att vi tror på tomten (!), varför är vi då inte mer försiktiga med att utsätta dem för ateistiska tankar och säga att Gud inte finns?

Varför berättar man något sådant för ett barn … eller en tonåring? Jag utgår från att det sker i all välmening. Den vuxne har kanske själv blivit omprogrammerad, först som barn och därefter med en kraftigt utökad dos under högstadie- och gymnasieåren. Med tanke på hur länge detta har pågått är det verkligen inte konstigt att så många är övertygade om att Gud bara är en sagofigur. Egentligen är det konstigt att det fortfarande finns så många i vårt land som ändå kan tänka sig att det finns en Gud, alltså trots denna mångåriga omprogrammering. Kanske tyder det på att våra intellekt kämpar emot programmeringen.

Återställ till fabriksinställning

Jag är medveten om att detta resonemang uppfattas som upp-och-nedvända världen för många – tyvärr. Vi är alla så vana vid att tänka att det är den som tror på Gud som är indoktrinerad och tänker konstigt. Ja, den tanken är så djupt rotad hos oss svenskar att till och med många som tror på Gud kommer att läsa detta och tänka: ”Men så kan man väl inte säga!”. Även det är ett tecken på att det har skett en omprogrammering.

Tänk efter en stund. Tänk om det är det ateistiska tänket som är upp-och-ned. Tänk om vi alla behöver vända det tänket rätt igen så vi att kan se rättvänt – så att vi kan se Gud. Tänk om vi alla behöver återställa till fabriksinställning, och bli som … bli som… barn igen!

Sannerligen, om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni aldrig in i himmelriket – Matt 18:3

 

Annonser
 
55 kommentarer

Publicerat av på 22 augusti, 2012 i Religion och ateism

 

Etiketter:

55 svar till “Återställ gärna din hjärna till fabriksinställning

 1. Dan

  4 september, 2012 at 07:08

  Att du anser att det är helt naturligt att tro på gud, betyder inte att alla andra människor också tycker så. Speciellt inte barn. Barn tror blint på det deras föräldrar säger!

  T.ex att tomten finns. Hur skulle annars paketen kunna hamna under granen?

   
 2. Janolof

  4 september, 2012 at 07:29

  Vad väljer kristna själva att berätta och inte berätta för barn? Vad jag minns från söndagskolor och barnbiblar så var det starkt censurerade berättelser som tillhandagavs, där tillexempel allt övervåld mot människor och speciellt mot barn, från Gud och från andra mäniskor på order av Gud, uteslöts eller förskönades.

   
 3. MrArboc

  4 september, 2012 at 07:47

  Så… Som barn klarade du inte av att höra att ditt liv inte hade en gudomlig mening? Alltså kan inga andra barn eller vuxna heller göra det? Vi ska alltså tro på gud eftersom vissa barn tycker det är jobbigt att inte bli curlade?

   
 4. Erik Lundin

  4 september, 2012 at 08:46

  Huruvida barn automatiskt tror på gud eller inte när de är små är något du måste styrka med bevis. Och även om så är fallet så bevisar det ju knappast guds existens.

   
 5. Filip Alven

  4 september, 2012 at 09:45

  Jag tycker det är en allvarlig tanke Johannes. Folk kallar det för en barnslig, självisk och humanocentrisk tanke att ”vi är skapade av Gud i hans egen avbild”, ”vi har en mening och ett syfte med livet”. Och att ”när man växer upp så inser man att detta är bara lika sant som att tro på tomten”.
  Jag tror inget påverkar ett barn så mycket som vilket värde han anses ha. Att barn blir indoktrinerade att de, och allt omkring dem är en slump och ett misstag – en reaktion som råkade starta någon gång för biljoner år sedan – är inte särskilt uppbyggande. För många barn är tro en nyckel till glädje. Att ta det ifrån barnen är misshandel av högsta grad. Läs gärna denna studie: http://www.bccf.ca/professionals/blog/2010-04/children-spirituality-happiness som gjordes på barn i Indien.
  Jag har en allvarlig fråga till humanister och evolutionstroende: Säg att kristendomen hade fel och att evolutionen hade rätt om vårt ursprung och Guds existens. Jag kan förstå att en kristen ÄNDÅ skulle hålla sig fast vid kristendomen då den har en kraftig positiv påverkan på alla aspekter av våra liv (familje relationer, glädje, frid, tillfredsställelse, mening med livet, värde i sig själv och andra, uppbyggande av samhället mmm.) MEN, i vilket fall som helst kan jag INTE förstå varför någon skulle vilja klänga sig fast vid evolutionismen. Om inte för att folk felaktigt tror att evolution = vetenskap.
  Correct me if I’m wrong. Men jag ser inte poängen i det hela. Och kom inte med något argument om att evolutionism har inget med livsstil att göra – då lurar man bara sig själv – för hur man ser på världen (speciellt i skapelsetankar) avspeglar sig både internt mentalt och fysiskt på oss människor.

   
  • kris08

   4 september, 2012 at 10:55

   Fast hur uppbyggligt är det att vara en skapad marionett i händerna på en svartsjuk och hänsynslös Gud? Att fråga sig vems skuld det är att otrevliga saker händer? Att ens icke-kristna kompisar inte har samma värde?
   Vissa trivs i ”paradiset” medan andra känner sig instängda bland kulisser och tar en tugga av kunskapens frukt…

    
   • Jonathan

    4 september, 2012 at 13:25

    Usch! Sådana saker vore ju hemskt att tro på. Tur att ingen kristen gör det normalt.

     
    • kris08

     5 september, 2012 at 16:13

     Det är ju som bekant bara en bråkdel av de kristna som är bokstavstroende, men de borde ställas inför dessa problem.
     Märklig tanke att ens liv med familj, vänner, arbete etc. skulle vara ”meningslöst” om inte något osynligt väsen har ”en plan för det”.

      
     • Jonathan

      7 september, 2012 at 08:31

      Självklart finns det ingen mening med ens liv om inte ett högre väsen hade ett syfte med att skapa dig. I så fall är du bara en olyckshändelse och vad du gör med ditt liv kvittar fullständigt i det långa loppet. Vårt värde som människor skiljer sig inte från nötkreaturens metangasutsläpp. Inte undra på att folk begår självmord i så hög grad idag.

       
      • jon

       7 september, 2012 at 08:36

       Jonathan

       Varför skulle det inte finnas någon mening? eller frågan ska kanske ställas, varför måste det finnas en högre mening? Kan du inte njuta av livet, njuta av människorna runt om kring dig, naturen, upplevelserna om det inte finns någon gud?

        
       • Jonathan

        27 september, 2012 at 14:20

        Jon, du erkänner i alla fall att det inte finns en mening. Din andra fråga är filosofiskt relevant. Om det inte finns en mening med livet kanske du kan ha roligt i vissa stunder i livet. Men vad om man har ett tråkigt eller olyckligt liv? Vad med när du känner tomhet eller inte har ork, när hustrun lämnar, när ens barn dör, när olyckan är framme, när de svåra frågorna uppstår? När livets svårigheter tränger sig på, varför fortsätta plågeriet?
        Så tänker otaliga människor.

         
      • kris08

       7 september, 2012 at 11:13

       Inte undra på att religiösa begått folkmord i så hög grad!

       ”Kill them all. God will know his own.”

        
      • myrklafsaren

       7 september, 2012 at 11:35

       Jonathan.
       Dig är det verkligen synd om, utan sagoboken är du alltså en kofjärt i dina egna ögon.
       Du har ju inte ens fattat det stora med att leva, alla upplevelser, känslor och möjligheter som vi har i våra korta liv.
       Fruktansvärt vad religiös indoktrinering kan göra med oss stackars människor.

        
       • jon

        7 september, 2012 at 11:48

        Vi kan ju lyfta frågan till nästa nivå. Om gud var det enda som fanns för universum, varför fanns i såfall han? Vad var meningen med det?

         
       • Jonathan

        27 september, 2012 at 14:10

        Det jag säger är helt filosofikt konsekvent. Visst önskar du och jag att vi är mer värda än en mossbit på en sten. Men eftersom det, enligt din världsbild, inte finns något som kan avgöra ens värde så är vi värdelösa. Vi kan skapa egna godtyckliga värderingar förstås. Men om man har en materialistisk världsbild är de värderingarna inte sanna, endast önsketänkande.

         
        • Johnny Lilja

         27 september, 2012 at 14:32

         Återigen Jonathan. Varför är värdet inte ”sant” om det är bestämt av människor? Varför är det ”sant” om det är bestämt av gud?

          
         • Rolf Lampa

          28 september, 2012 at 17:03

          Gud, för en kristen, implicerar Skapare, eller konstruktör. Och det som en konstruktör säger om sin konstruktion är sant, absolut sant, oavsett vad konstruktionen (människan) själv senare hittar på. Den tanken klarar du.

          Det är hela saken.

          // Rolf Lampa

           
         • Jonathan

          27 oktober, 2012 at 14:14

          Hoppas du finner svar här:
          var VideoID = ”536”; var Width = 425; var Height = 344;

           
        • janolof

         27 september, 2012 at 15:29

         Önsketänkande är det väl att skapa sig en fantasifigur som ska ge en mening och fasta värden?

          
        • myrklafsaren

         27 september, 2012 at 16:02

         Men Jonathan, har religionen fördärvat dig så grundligt så du inte kan känna vilket mirakel det är att leva.
         Att njuta av fågelsången en vårmorgon, att se barnen leka och växa upp, att ha trevligt med sina nära och vänner, allt det och massor därtill kan vi känna och uppleva för att evolutionen har format oss till tänkande varelser.
         Det värde du talar om är rent strunt, vi och alla andra djur älskar livet därför att evolutiuonen har gjort oss sådana och om du inte kan se det fantastiska i att leva utan någon sagofigur som bekräftar det åt dig, så blir jag nästan orolig för din hälsa.
         Släng bibeln Jonathan och lev medans du kan, du får ingen mer chans.

          
         • jon

          27 september, 2012 at 16:32

          Måste stämma in i kören. Oavssett orsak, syfte eller om det är en total tillfällighet att vi finns, njut! Men du behöver inte slänga bibeln om du inte vill. Men låt den inte styra hela ditt liv. Gud (om han finns) sköter det himmelska, vi människor (som faktiskt finns) är satta att sköta det jordiska. Kan inte tänka mig att våra liv ska gå ut på att förbereda oss på något som kommer. Det viktiga är vad vi gör här och nu och hur vi förvaltar våra liv.

           
         • Jonathan

          27 oktober, 2012 at 14:11

          Det är just dessa tankar som är fullständigt förödande för all moral, glädje och mening.

           
        • Mattias Larsson

         27 september, 2012 at 20:19

         Vad man än kan säga om den här bloggen så bjuder den åtminstone på strålande underhållning. Det är annars inte ofta som man serveras en sådan utsökt kompott av absoluta sanningar och ödmjukhet från äppelkindade kristna gossar. Ingen har väl sedan Kjell Höglund på ett så lysande sätt sammanfattat den filosofiske materialistens hårda livslott:

         Nej bättre då att följa den uppbyggliga livsvisdom som erbjuds kristna gossar från annat håll:
         http://www.thetruthforyouth.com/main.htm

          
         • Johnny Lilja

          28 september, 2012 at 09:18

          Lite off-topic, men det är ett säkert vårtecken när man ser Kjell komma knallande nerför oxbacken i Västerås i sin kavaj! 🙂

           
      • Johnny Lilja

       7 september, 2012 at 12:17

       Så om en ande skapat dig. Jonathan är ditt liv meningsfullt men inte annars? Nu är det ju inte alls som du skriver, för de flesta av oss kvittar det inte alls vad vi gör med våra liv.
       ???
       Varför är det så meningsfullt att bli skapad för ett syfte någon annan bestämt då? Visst kan man förstå att grisens livs mening för grisfarmaren är själv syftet. Grisfarmarens syfte. För grisens del är det dock ett ytterligt meningslöst liv att ha ett syfte som någon annan bestämt. Klart mycket sämre än vildsvinen….
       Jag tycker du resonerar bakvänt.

        
  • Nonfiction

   4 september, 2012 at 16:41

   ”MEN, i vilket fall som helst kan jag INTE förstå varför någon skulle vilja klänga sig fast vid evolutionismen. Om inte för att folk felaktigt tror att evolution = vetenskap.”

   Då for du nog först förtydliga vad ”evolutionism” är för något. Om du pratar om evolutionsläran så pratar du om en vetenskaplig teori och ingen livsstil — och nej, jag förstår inte heller varför någon medvetet skulle vilja hålla fast vid en vetenskaplig teori som är falsk. Vad i hela fridens namn skulle meningen vara med det?

    
  • Dan

   4 september, 2012 at 16:49

   ”Jag har en allvarlig fråga till humanister och evolutionstroende (…)”

   Tror du missade att skriva själva frågan. Du kom enbart med ett par påståenden.

    
 6. myrklafsaren

  4 september, 2012 at 10:11

  Men Johannes, nästa fråga är ju lika självklar, ”vem har gjort gud mamma?”…..ruta ett!
  Ganska meningslöst inlägg tycker jag, varför inte försöka vara ärlig mot barnen istället, skall det vara så svårt, för varken du eller jag vet ju hur allt har blivit till.

   
 7. nanowire

  4 september, 2012 at 10:57

  Varför kalla det troliga alternativet till den gudomliga skapelsehypotesen för ”misstag” och ”olycka”? Så känner inte jag i alla fall.
  Jag har även svårt att tro att det är så ni skulle känna inför världen även om ni naturligtvis skulle bli besvikna om era önsketankar inte visade sig stämma.

  ”Tur” och ”lyckosamt” är uttryck jag tycker passar bättre.

   
 8. Johnny Lilja

  4 september, 2012 at 11:01

  Delvis håller jag med Johnnes. Forskning visar att barn gärna har just den inställning Johannes beskriver. Det är vid stycket ”omprogrammering” som jag har en annan uppfattning. Det handlar om utveckling. Alltså ett barn lär sig att en ”agent” (ifilosofisk mening, inte semantisk) t.ex enbmänniska kan sätta en boll i rullning. Associationen blir då att en rullande boll FÖRUTSÄTTER en agent och att det är en medveten handling. Om en boll kommer blåsande med vinden tittar det lilla barnet efter agenten. Nu snackar vi små barn. Om man visar ett barn två punkter som rör sig i samma bana så ”jagar” den bakre punkten den främre. Det är ett bra exempel på agenttänkande som ju inte har någon täckning i verkligheten.
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-critical-thinkers-lose-faith-god
  http://blogs.scientificamerican.com/bering-in-mind/2012/01/25/natural-theologians-are-gods-psychoanalysts/

  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=are-we-born-to-be-religious
  Many people change their religious affiliation during the course of a lifetime. Overall attitudes toward belief, however, are generally stable in adulthood.
  Specific clusters of personality traits correlate highly with particular kinds of religious belief.
  Although environmental influences play a large role in determining a person’s religious beliefs during adolescence, genetic factors emerge as more important in adulthood.

  Sedan måste jag naturligtvis invända mot Filips absurda påstående att kalla undervisning för indoktrinering. Evolution är vetenskap. Om du sedan är övertygad om motsatsen ändrar inte detta faktum. Jorden är rund även om folk protesterar för att de ser att den är platt.
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=creationism-feels-right-but-that-doesnt-make-it-so
  Visst är det din sak om du inte tycker att kunskaper om omvärlden har ett värde. För de flesta av oss är det en märklig inställning. Vad ger kunskaper om evolutionen då förutom en begriplig och klar världsbild? Ganska mycket som religionen INTE ger. En förståelse varför människor och natur är som de är. Detta inkluderar ”evolutionisten” själv!
  Religiösa talar gärna om ”mening med livet” utan att närmare utveckla det hela. Jag kan inte se att livet skulle vara vare sig mer meningsfullt eller meningslöst pga religionen.
  Vi slipper blunda och bedra oss själva med alla de där bortförklaringarna om fossil, ljushastighet, radiometriska mätningar, geologi och kosmologi och allt annat ni måste blunda för. Vi behöver inte lura oss själva att alla forskare är odugliga och förstår mindre än vår lokala pastor om den samlade vetenskapen.

  Vi kan leva som fria och självständiga människor utan en mall som drogs upp av ett ökenfolk för några tusen år sedan.

  PS. Filip. Evolutionsteorin säger ingenting om guds existens. Du kan mycket väl tro på gud utan att för den skull förneka evolutionen.

   
 9. Johnny Lilja

  4 september, 2012 at 11:11

  PS (igen) Myrklafsaren har i princip rätt när han skriver:
  ”Själv är jag övertygad om att tron på övernaturliga sagofigurer i princip bara kan upprätthållas genom stark indoktrinering av barn, undantag finns naturligtvis, men är du ett av dom?Själv är jag övertygad om att tron på övernaturliga sagofigurer i princip bara kan upprätthållas genom stark indoktrinering av barn, undantag finns naturligtvis, men är du ett av dom?”
  Nyckelordet är UPPRÄTTHÅLLAS, inte skapas…… Och visst finns det undantag…..

   
 10. nanowire

  4 september, 2012 at 11:39

  Att bara gå på sin intuition (tankesystem 1) hela tiden är troligen ett säkert recept på katastrof. Att stanna kvar på barnets nivå av förståelse för omvärlden krävs säkert för att behålla ett genuint oproblematiskt förhållande till den religiösa världsbilden vilket verkar vara önskvärt enligt Johannes.
  Men samtidigt talas det vitt och brett om hur viktigt det är att tänka själv, vara kritisk osv. Men detta reflekterande ska alltid ske inom ramen för att bibeln är sann… Regel 1) Bibeln är sann. Regel 2) Reflektera. Om motsägelser och konstiga känslor uppkommer se dock regel 1.

  Jag tror att denna blogg, liksom Mats Moléns bok, creation.com, etc., medvetet eller inte, är spel för gallerierna. Det ger tvivlande kristna ett strå att ta tag i som ”hjälper” dem att hålla fast vid sin undflyende religiösa tro. Ett sätt för dem att kunna försvara sig mot dissonansen, känna att ”- Om en lärare/PhD/auktoritet kan få det hela att gå ihop så är det nog ok i alla fall”…

   
  • Johnny Lilja

   4 september, 2012 at 17:51

   Molens bok är en pärla.:-) Mycket underhållande. Fick tag i den på loppis för några år sedan. Särskilt gillar jag hans feltolkning av T.rex anatomi och tänder. Om jag minns rätt trodde han att den åt blad. Ännu härligare är en amerikansk (naturligtvis) kreationistisk barnbok som hävdar att rexen åt MELONER!
   En vetenskapsman med dinosaurier som specialitet skrev om det i Sceptical Inquirer nyligen 🙂
   Om nu barndomstron är så stark. Varför ska barn nödvändigt gå i söndagsskola och tutas i sånt här?
   På tal om intuition: http://psycnet.apa.org/psycinfo/2011-21081-001/

    
 11. Jonathan

  4 september, 2012 at 13:34

  Tack för ett upplysande inlägg! Jag tror nästan Sverige är det enda land där denna omprogrammering gått så långt att det är ”allmänt accepterat” i samhället. Om du åker till vilket annat land som helst t.ex. Norge eller Finland så är inställningen mycket annorlunda. De flesta där har en gudstro även om desto färre utövar den. Sedan tror vi att vi är bättre och intelligentare än resten av världen. Vi har glömt vår historia och vad det var som gjorde oss till det fria och upplysta land vi är.

   
  • nanowire

   4 september, 2012 at 13:49

   ”Vi har glömt vår historia och vad det var som gjorde oss till det fria och upplysta land vi är.”

   Vad var det som gjorde oss till det fria och upplysta land vi är enligt dig?

    
   • Jonathan

    7 september, 2012 at 08:45

    Reformationen som förde oss ut ur vidskepelse och auktoritetstänk. Sverige kom ut ur medeltiden långt före många andra europeiska länder och vi kan vara mycket tacksamma för det. Ett försprång vi gynnats mycket av.

     
  • myrklafsaren

   4 september, 2012 at 14:11

   Hallå Jonathan om vi nu är så fria och upplysta som du påstår, så kanske vi rentav kan ta oss friheten att tro att vi är lite bättre och intelligentare än resten av världen, åtminstone än den del av välden som är mindre fri och mindre upplyst.
   Frihet är ju bra och upplysning borde väl ha en positiv påverkan på intelligensen, eller snarare kunskapsnivån, intelligensen är väl fel ord i sammanhanget.
   Tror du sade emot dig själv där lite där.
   Frihet och upplysning har säkerligen också en stor del i att nästan alla överger gammal vidskepelse och istället vänder sig till sådant som verkar rimligt.

    
  • Johnny Lilja

   4 september, 2012 at 18:04

   Det där stämmer inte enligt de uppgifter jag ha, Jonathan! Religiositeten i Norge är bara marginellt högre än i Sverige.
   http://nonicoclolasos.wordpress.com/2009/02/12/religiositet-i-varlden/

    
   • Jonathan

    7 september, 2012 at 08:40

    Jag har bott i både Sverige, Finland och Norge. Man märker en tydlig skillnad i media och i den allmänna inställningen bland människor. Statskyrkorna är långt starkare och mer inflytelserika (oavsett om det är positivt eller inte) och söndagar är nästan helt nedstängda i Norge och Finland.

     
    • Johnny Lilja

     7 september, 2012 at 12:21

     Nu var det ju ditt citat om graden av religiositet jag kommenterade alltså det här:
     ”De flesta där har en gudstro även om desto färre utövar den” Tycker diskrepansen mellan dina två uttalanden om grannländerna är rätt stor.

      
 12. DarkwingSwan

  5 september, 2012 at 09:25

  Det här inlägget skrämmer mig faktiskt. Visst, vissa låter barnen tro på tomten upp till en hög ålder, men det finns vissa skillnader. Barn som tror på tomten får (oftast) inte ta del av en massa regler och normer som tomten utropat. Att du sedan tycker det är beklagligt att man som förskollärare kan hävda sin icke-tro på Gud är i sig högst beklagligt. Att barnen skulle känna sig meningslösa för att en vuxen inte hävdar sig veta att det finns en Gud som skapat allt är att underskatta barnens fantasi. Om de inte är nöjda med att ”vi skapades utan intelligent design” så kan de hitta på sitt eget högre väsen för att förklara det de inte kan förstå, förhoppningsvis utan religionens uteslutande proportioner. Att barn skulle behöva just kristendom är en slutsats med många brister i ledet.

   
 13. myrklafsaren

  5 september, 2012 at 10:05

  En annan reflektion Johannes, Rolf Lampa skrev i ett av sina fantasibubblande inlägg, att Allah var Guds värste fiende.
  Vad tycker du om att muslimska föräldrar lär sina stackars ungar att tro på denne suspekte figur?

   
  • jon

   5 september, 2012 at 10:23

   ”…….att Allah var Guds värste fiende.”

   Det är väl inte bara Allah det handlar om. Även folk med en mer liberal tolkning av både kristendomen och bibeln måste väl också ligga i farozonen. Om man lär sina barn att jesus fanns men att jorden och universum skapades enligt gängse rådande uppfattning (evolutionen), kan det vara ok?

    
   • nanowire

    5 september, 2012 at 15:44

    Men jon,

    Du måste förstå att jordens och universums skapelse inte är något som evolutionsteorin ger förklaring till… 😉

     
   • janolof

    6 september, 2012 at 09:57

    Jon, den gängse uppfattningen är inte att evolutionen har något som helst med jordens och universums skapelse.

     
    • janolof

     6 september, 2012 at 09:58

     ..att göra.

      
     • kris08

      6 september, 2012 at 10:41

      Den gängse uppfattningen är väl snarare att ”skapelse” inte har något som helst med jordens och universums utveckling (evolution) att göra. 😉

       
      • jon

       6 september, 2012 at 11:53

       Det blir en lite intressant konflikt. Vatikanen gick ut för ett par år sedan och försökte städa upp lite efter sin smutsiga historia. Dels släppte man ut Galliei ur sitt husarest. Tack Vatikanen , äntligen får han andas frisk luft igen, dels har man sagt att man accepterar evolutionen mm som ett sätt för gud att skapa universum, jorden och livet. När man läser kommentarer från vissa som är mer vänligt sinnade till skapelsen får man liksom för sig att tro på evolutionen är lika med tro på satan.

       Då tanken om evolution verkar vara så laddat blir ju den naturliga frågan, vad händer med alla kristna som accepterar en gammal jord och som accepterar att evolutionen är ett faktum? Åker dom upp eller åker dom ner?

        
       • janolof

        6 september, 2012 at 12:13

        Sklij nu på de vetenskapliga teorierna. Evolutionsteori handlar inte om skapelse, vare sig av universum, jorden eller livet, utan om livets utveckling.

         
        • jon

         6 september, 2012 at 12:22

         Jag ser detta ur ett helt teologiskt perpektiv och är nyfiken på hur våra vänner skapelsetroende ser på saken. Måste man köpa hela konceptet eller…..

          
 14. Johnny Lilja

  10 september, 2012 at 12:23

  Kort sagt verkar inte många vara så intresserade av regression.

   
 15. Maria

  16 september, 2012 at 08:05

  Ett glädjebud om ankomsten av räddaren, en budbärare från judarna Elia, de kristnas Jesus och muslimernas Almhadi till människor. Hans namn är Ahmad Alhassan. Han omnämns i de stora skrifterna Toran, Bibeln och Koranen med beskrivningar och egenskaper. Hans uppgift är att förbereda mänskligheten på ankomsten av de tre ovannämnda.
  http://saviorofmankind.com/
  http://www.trostaren.se

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s