RSS

När skapades världen?

15 Aug

Baserat på de uppgifter som ges i Bibeln (se Bibelns kronologi 101) tror jag att vår värld är omkring 6000 år gammal. Jag ska nu visa hur detta härleds från Bibeln.

I Första Mosebokens femte kapitel kan vi följa släkttavlan från Adam till Noa. Den börjar så här:

När Adam var 130 år fick han en son som liknade honom och var hans avbild; han gav honom namnet Set. – 1 Mos 5:3

Sedan får vi veta hur gammal Set var när blev far till Enosh, och hur gammal Enosh i sin tur var när han blev far till Kenan, och så vidare hela vägen till Noa. Genom att addera dessa åldrar får vi reda på hur lång tid som gick från skapelsen till Floden. I 1 Mos 8:13-14 står det sedan att Noa var 601 år gammal när de gick ut ur arken.

Som ni ser i tabellen blir summan av alla dessa åldrar 1657, vilket innebär att Flodens slut var år 1657 e S (efter Skapelsen). Detta kan sedan adderas till de 1337 år som varade från Floden till att kung Salomo började bygga templet (den uträkningen kan följas i inlägget När var Noas flod?). Den sistnämnda tidpunkten har fastställts till år 966 f Kr.

966 + 1337 + 1657 = 3960

Enligt de uppgifter som Bibeln ger ägde alltså skapelsen rum kring år 3960 f Kr.
I så fall kan man säga att Jesus korsfästes omkring år 4000 e S.

Båda listorna anger åldrar för nio personer vardera vilket ger en sammanlagd felmarginal på 18 år (se Bibelns kronologi 101). Det finns dock andra faktorer som skulle kunna påverka desto mer, för det finns olika manuskript som inte är helt överens gällande åldrarna. De flesta bibelöversättningar har dock i huvudsak använt sig av den masoretiska texten, som anses överlägsen de andra i tillförlitlighet. Den längsta möjliga ålder vi kan få fram med hjälp av dessa andra versioner är ungefär 1400 år längre, vilket alltså skulle innebära att skapelsen istället ägde rum för omkring 7400 år sedan. Dessa andra versioner har dock en del interna problem. T ex skulle Metushelach dö flera år efter Floden.

Så vitt jag kan se har det ingen teologisk betydelse vilken av dessa åldrar som är den rätta. Det finns inte heller något behov av att fastställa det exakta datumet för världens skapelse. Man kan i alla fall konstatera att det inte finns utrymme i texten för miljoner eller miljarder år.

Annons
 

8 svar till “När skapades världen?

 1. Spito

  30 augusti, 2012 at 22:16

  Dess värre för texten iom att den naturliga uppenbarelsen predikar något helt annat.

   
  • Rolf Lampa

   30 augusti, 2012 at 22:31

   STARK TRO

   Spito, det är ju inte på det viset. Du vet, och alla vet, att radiometriska mätning av sönderfall omräknas till tid. Detta är den enda indikation du har som kan tolkas som stöd för längre tidsåldrar än 6000 år. Och jag kan nog förstå dem som fokuserar på detta.

   Men så har vi resten av verkligheten. Det finns ju hur många andra exempel på naturliga processer i verkligheten som helt utesluter de radiometriska långa åldrarna. De visar istället på betydligt kortare maximiåldrar. Och lägre maximiåldrar sätter taket, de falsifierar tolkningar som antyder högre åldrar. Hur skall man göra med dem? Sådan processer visar definitivt inte ålder, i form av ”år”, men de visar maximala åldrar. Dessa bevisar att

   1. vi inte har någon säker metod för att ”mäta” redan förfluten tid.
   2. och att jorden är maximalt några tusen år gammal.

   Även om de lägsta maximiåldrarna ger mellan 10 till 100 000 år är de mer i linje med Bibelns berättelse än de uppenbart spekulativa åldrarna på miljoner och miljarder år.

   Man behöver stark tro för att helt bortse ifrån motbevisen mot höga åldrar, dvs de många och låga maximiåldrarna.

   // Rolf Lampa

    
   • MrArboc

    31 augusti, 2012 at 00:55

    Jag tycker lite synd om Johannes som måste dras med en kommentator som dig. Han försöker ändå skriva en seriös blogg trots sin brist på kunskap, och sedan hoppar du in och ”hjälper” honom…

     
   • jon

    31 augusti, 2012 at 07:17

    Rolf

    Detta kan vara en intressant sida för dig.
    http://www.tellus.geo.su.se/geologi_i_skolan/Pages/aldersbestamning1.htm

    Om vi inte tar hänsyn till radiometriska mätning så finns det ett antal andra metoder att ta till. Och dessa visar, som du kan se, att jorden passerar 6000 år med råge.

     
   • Spito

    31 augusti, 2012 at 07:53

    Du har fel Rolf. Vi har t.ex dendrokronologiska tidserier som sträcker sig 10 000 år tillbaka i historien och vi har många andra former av skikt av årliga avlagringar, i is och i geologin som sträcker sig ännu längre. Det finns inte heller någonting som stärker idéen om att hela jordens befolkning och landlevande djur kommer från en båtbesättning för 4 300 år sedan. Den naturliga uppenbarelsen talar i det avseendet ett helt annat språk än bibeln.

     
   • ljohank

    31 augusti, 2012 at 09:06

    Det bästa är kanske att låta bli att mata troll-Rolf.

     
 2. ljohank

  30 augusti, 2012 at 22:43

  Jo, detta, att existensen ”skapas”, är väl det som tydligast visar att kristendomen är självmotsägande och falsk.

   
 3. Johnny Lilja

  31 augusti, 2012 at 09:38

  . ”De visar istället på betydligt kortare maximiåldrar” För vad?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: