RSS

Om bilar, ateism och tro

06 Aug

Bara för att man inte äger någon bil betyder inte det att man saknar åsikter om bilar. Låt oss säga att det bland icke-bilägarna finns två grupper: dem som är övervägande positivt inställda till att äga en bil, och dem som är negativt inställda till att äga en bil.

De som är positivt inställda till bilar men själva inte har någon, kanske längtar efter att få äga en egen. De kan vara ”sökare” som har provkört många bilar av olika bilmärken och modeller, men aldrig funnit den rätta bilen. Det kan ju också finnas dem som känner att de för tillfället inte behöver någon bil, men som planerar att skaffa sig en senare i livet. De har inget emot bilar eller att andra människor äger bilar – ofta är det rätt skönt att ha vänner och grannar som är bilägare – bara inte bilägarna blir för påträngande, kör som galningar eller parkerar på olämpliga ställen. Om någon frågar dessa icke-bilägare varför de inte har någon bil kan det hända att de ändå uttrycker argument mot bilägande, även om de som sagt är övervägande positiva till det och tänker skaffa en när tiden är inne.

Men det finns ju också dem som är negativt inställda till bilar. De har gjort ett aktivt val att inte äga bil och har inga som helst planer på att skaffa någon bil i framtiden. De har starka åsikter om både bilar och bilägare och önskar att det inte fanns några bilar på denna jord – världen skulle vara en bättre plats utan dem. Toleransen mot bilägare är följaktligen väldigt låg, särskilt mot dem som kör som galningar och mot dem som propagerar för bilägares rättigheter.

Bland bilägarna finnas det också grupper. Det finns dem som egentligen inte tycker om bilar men som kör på av gammal vana och tradition, och det finns förstås dem som verkligen älskar sina bilar. I vissa kretsar förekommer det även bråk om vilket bilmärke som är bäst, och till och med vilka modeller av dessa bilmärken som är att föredra.

Någon kanske undrar varför jag skriver dessa helt självklara saker om bilar, bilägare och icke-bilägare. Ifall det inte är tillräckligt tydligt vad allt detta symboliserar kan jag förklara det i ett kommande inlägg. 😀

Annonser
 
17 kommentarer

Publicerat av på 6 augusti, 2012 i Religion och ateism

 

17 svar till “Om bilar, ateism och tro

 1. Johnny Lilja

  22 augusti, 2012 at 09:32

  Det lutar väl åt immateriella bilar som funnits i evighet 🙂

   
  • Rolf Lampa

   22 augusti, 2012 at 14:20

   Fel. Det lutar åt det förment neutrala personliga ställningstagandet till immateriella bilar som funnits i evighet. Hmpf.

    
   • Johnny Lilja

    22 augusti, 2012 at 17:10

    Fel. Det lutar åt det förment neutrala personliga ställningstagandet till immateriella bilar som några TROR har funnits i evighet. Hmpf. 🙂

     
 2. Peter Lundin (@3ntangled)

  22 augusti, 2012 at 09:40

  Den analogin kan jag acceptera. 🙂

   
 3. myrklafsaren

  22 augusti, 2012 at 09:55

  Precis som så mycket annat är ju bilar skapade av människor, för att uppfylla ett materiellt behov.
  Att det bråkas om viket märke som är bäst är utmärkande för sådant som är skapat av människor.
  I det bråket finns ju en del perspektivlösa stackare som upphöjer sina bilar till nästan gudomlig status, men dom ler vi mest åt.

   
  • Johnny Lilja

   22 augusti, 2012 at 17:12

   Bilar är skapade av människor för att fylla ett behov. Ja, då är ju analogin med religionen faktiskt ganska träffande

    
 4. kris08

  22 augusti, 2012 at 10:49

  Med tiden får de flesta modellerna en strömlinjeformad och harmlös design, men det finns alltid några som vill hålla kvar vid veteranbilarna eller sticka ut med mer extrema modeller.
  Sen börjar väl vissa tröttna på bilförsäljarnas eviga löften om en asfalterad värld utan fotgängare. En tidig marknadsföringsguru hade visst lagt in något finstilt om att den ”inte var av denna världen”…

   
 5. MrArboc

  22 augusti, 2012 at 11:30

  Självklar har du ju rätt – alla önskar vi ju i hemlighet att äga en bil. Du går från klarhet till klarhet!

   
 6. Spito

  23 augusti, 2012 at 22:34

  Fenomenet bilar är en intersubjektivt bekräftat fenomen oavsett vad man tycker om dem. Till skillnad från fenomenet Gud. Du hittar personer som förnekar eller ifrågasätter fenomenet Gud men du hittar inte några som förnekar fenomenet bilar.

  Vi talar därför om en usel liknelse. Som så många andra.

   
  • Dan

   23 augusti, 2012 at 23:06

   Om det fanns bilar skulle människor bli skadade om de blev påkörda. Det vore dumt. Det är alltså moraliskt förkastligt att tro att det finns bilar.

    
   • Spito

    23 augusti, 2012 at 23:30

    Tro har inget med saken att göra. Frågan är vad som är intersubjektivt erfarbart eller inte. Går det inte att ordna så tar man ett djupt andetag och försonar sig med det faktum att man inte vet. Man låtsas inte förklaringar.

    Jag gillar den gamla Skalmandevisen att bara tro på sådant som jag vet.

     
    • Dan

     24 augusti, 2012 at 06:38

     Visst, det var bara en fånig liknelse med kreationister som argumenterar för att evolutionen inte stämmer därför att den skulle vara moraliskt förkastlig. (Jodå, det är intersubjektivt erfarbart att sådana muppar finns.)

      
  • DarkwingSwan

   25 augusti, 2012 at 08:36

   Dock så kan man i verkligheten se troendet. Jag gissar på att liknelsen är bilar=religion, bilägare=religiösa snarare än att en bil är en faktiskt gud, men det får vi väl se

    
 7. DarkwingSwan

  25 augusti, 2012 at 08:25

  Finns det verkligen ingen som bara föredrar cyklar och inte har något emot bilar så länge de inte beter sig som svin i trafiken? Eller någon som föredrar att åka buss? Kan man inte ha en neutral inställning till bilar?

   
  • Johannes Axelsson

   25 augusti, 2012 at 10:18

   Som alltid med liknelser blir det snurrigt när man drar dem för långt och försöker få dem att inkludera allt, men jag hakar på för skojs skull:

   Kollektivåkarna torde väl vara de icke-bilägare som bara följer strömmen, i rutter som är uttänkta av trafikplanerare. De tänker inte så mycket själva utan förlitar sig på att andra vet vad de gör.

   Cyklisterna är däremot individualister. De följer inte strömmen utan väljer sin egen väg. Jag misstänker att DarkwingSwan är en cyklist. 😉

   Både cyklisterna och kollektivåkarna tillhör den kategori som inte bekänner sig till någon religion (de är icke-bilägare). De kan vara mer eller mindre positiva/negativa till bilägandet.

   Jag tror för övrigt att begreppet ”neutral” i fråga om livsåskådning är väldigt missvisande eftersom det ger sken av att man helt saknar åsikter i frågan. Möjligen skulle man vara neutral i betydelsen att det råder jämvikt mellan det positiva och negativa – att man ger exakt lika mycket tyngd åt det som är positivt med bilägande och det som är negativt. Men hur avgör man att man är exakt i det jämviktsläget?

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s