RSS

Gud är redan i framtiden

03 Aug

Gud – som själv har skapat tiden – är inte en del av den. Han står utanför tidslinjen och är helt oberoende av den. Alla hans skapade varelser är dock bundna till tiden. Det behöver vi vara, för vi kan inte hantera tidlöshet eller ens förstå det – lika lite som en tvådimensionell seriefigur skulle kunna förstå sin tredimensionella serietecknare.

Ett annat ord för tidlöshet och att vara obunden av tid är: evig. Bibeln beskriver Gud som evig, oftast med innebörden att han alltid har funnits och alltid kommer att finnas.

När Mose mötte Gud vid den brinnande busken och frågade efter Guds namn – vem skulle han hälsa från? – då presenterade Gud sig själv som: Jag är (2 Mos 3:14)

I Uppenbarelseboken presenterar sig Gud på liknande sätt ”Jag är A och O, säger Herren Gud” – Alfa och Omega, första och sista bokstaven i grekiska alfabetet, alltså början och slutet – han som är och som var och som kommer, allhärskaren.” (Upp 1:8)

En text som jag redan har citerat några gånger i det här sammanhanget är 2 Pet 3:8 – “för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag– i vilken Petrus refererar till Ps 90:4: ”Tusen år är i dina ögon som den dag som förgick i går, som en av nattens timmar.”

En Gud som på detta sätt är oberoende av tiden behöver inte utgå från gissningar eller beräkningar för att kunna säga något om framtiden. Han är redan där! Det är en av anledningarna till att vi kan lita på honom. Gud leder oss alltid på det sätt som vi själva skulle vilja bli ledda, om vi kunde se slutet från början. Vi kan inte det, men den Evige kan.

Jag tycker att Casting Crowns uttrycker det så bra i låten Already there (spotify-länk):

To You my future is a memory
Cause You’re already there

 

 

Annons
 
4 kommentarer

Publicerat av på 3 augusti, 2012 i Bilden av Gud, Profetior

 

4 svar till “Gud är redan i framtiden

 1. Johnny Lilja

  21 augusti, 2012 at 12:57

  Haltande analogi. Utan tid är ju en dimension mindre och inte en mer. Analogin med en tvådimensionell figur som inte förstår tre dimensioner är alltså fullständigt bakvänd.

   
  • myrklafsaren

   21 augusti, 2012 at 13:15

   He he, gud är tvådimensionell och vi är tredimensionella, vi är också serietecknarna och gud den tvådimensionella seriefiguren.
   Undrar just hur hård indoktinering en unge måste utsättas för, för att i vuxen ålder fortsätta tro på seriefigurer.
   Johannes, vad är din gissning att du hade haft för tro, om dina föräldrar varit muslimer och du hade utsatts för deras variant av hjärntvätt?

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: