RSS

Är vi bara spelpjäser i Guds schackspel?

01 Aug

Jag är gärna en vit bonde i Guds schackspel! – Foto: MichaelMaggs (Wiki)

Ja och nej:
Ja, vi är spelpjäser i Guds schackspel.
Men nej, vi är mycket mer i hans ögon än bara spelpjäser.
Och nej igen, för det är inte så bara att få vara en spelpjäs i detta fantastiskt spännande parti. Inte för mig i alla fall.

Vem är motståndaren?
Motståndaren är motståndaren! Gud spelar mot Satan, vars namn betyder just ”motståndare” på hebreiska.

Vem började partiet?
Det var motståndaren som började partiet genom att väcka tvivel bland änglarna om Guds karaktär. Är Gud verkligen så god som han utger sig för att vara? I schack är det alltid vit spelare som gör första draget. Motståndaren hade fräckheten att öppna partiet och påstod därmed att han själv stod på den goda sidan. [Här får vit symbolisera det goda.]

Så vem är ond och vem är god?
Det är just denna fråga som partiet handlar om! Det är detta som gör partiet så intressant – och viktigt! Gud kunde ha vägrat spela. Han kunde ha slagit näven i bordet och hävdat att det var han som den gode, punkt slut! Men vad skulle han ha bevisat genom det? Han skulle bara ha gett motståndaren rätt i alla åskådares ögon. Då skulle han ha förlorat mer än bara partiet. Gud antog istället utmaningen. Genom sitt schysta sätt att spela demonstrerar han även sin karaktär, och vinner mer än bara partiet. Genom årens lopp har det blivit alldeles för uppenbart för alla åskådare – mest all önskvärd övertydlighet – att det är motståndaren som står för allt det onda och att Gud står för det goda.

Vilka är dessa åskådare?
Bland andra de skapade varelser Bibeln kallar änglar är åskådare till detta parti. Motståndaren är själv en ängel – den som en gång stod Gud allra närmast (Hes 28:14). Men han var inte nöjd trots denna upphöjda position. Han var själv ute efter Guds mästartitel (Jes 14:13). Han ville själv styra och ställa i Universum. För att hävda denna rätt var han tvungen att utmana Mästaren.

Var spelas detta parti? Kan man komma och titta?
Du är med! Det är den här världen som är schackbrädet. Och vi människor är spelpjäserna.

”Vi står på arenan inför hela världen, inför både änglar och människor” – 1 Kor 4:9

Vi som står här på scenen (som det heter i en del översättningar) ser inte allt som händer bakom kulisserna. Vi står här på schackbrädet och är alltför sällan medvetna om vår roll i detta spel – att vi är med i en strid som handlar om Guds karaktär.

Så vi är alltså bara spelpjäser i Guds schackspel?
Själva striden handlar huvudsakligen om Gud och inte om oss. Men att vara en schackpjäs i detta parti är inte så bara. Själv räknar jag det som en stor ära. Tänk att få vara en liten bonde i Guds lag! Tänk om han kan använda mig för att göra motståndaren schack matt!

Nästa gång: Schack matt på 2000 drag!

Annons
 

Etiketter:

8 svar till “Är vi bara spelpjäser i Guds schackspel?

 1. Janolof

  15 augusti, 2012 at 10:31

  ”Är Gud verkligen så god som han utger sig för att vara? I schack är det alltid vit spelare som gör första draget.” ”Motståndaren hade fräckheten att öppna partiet och påstod därmed att han själv stod på den goda sidan”

  Hur definierar du då ”god”? Det måste ju vara en definition som både Gud och Satan är överens som eftersom båda, efter vad du hävdar, ansåg sig stå på den goda sidan.

   
  • Johannes Axelsson

   15 augusti, 2012 at 11:54

   Att visa alla vad som är gott och ont är faktiskt en del av vad det hela handlar om. Det var också därför det där trädet hette så – ”trädet som ger kunskap om gott och ont”.

    
 2. Janolof

  15 augusti, 2012 at 16:36

  Nu svarade du inte på min fråga. Om båda påstod sig stå för det goda så måste det väl funnits en uppfattning om vad detta goda var?

   
 3. ea2084

  17 augusti, 2012 at 22:42

  Varför inte bara klämma livsmusten ur den där satan…

  Gud är ju allsmäktig, så visst kan han jaga ifatt satan och daska till honom på rumpen och säga ”aja baja, det är jag som är pappa här!”

   
  • Johannes Axelsson

   17 augusti, 2012 at 22:48

   … och därmed bevisat för alla att Satan hade rätt i en av sina anklagelser mot Gud: Det går inte att styra Universum med kärlek som en ovillkorlig princip.

    
   • Dan

    17 augusti, 2012 at 22:50

    Varför är det kärleksfullare att dränka alla människor än att bara peta bort Satan?

     
    • Johannes Axelsson

     17 augusti, 2012 at 23:02

     Fanns det människor i den världen som borde ha blivit räddade? Fanns det t ex barn som vädjade till sina föräldrar att få gå ombord på arken, men som hölls kvar mot sin vilja? Fanns det oskyldiga människor i de städer som intogs av israeliterna? Förmodligen. I så fall kan det ju vara relevant att påminna sig om att Bibeln också lär att dessa domar inte var slutgiltiga domar. Många som aldrig hört talas om Jesus kommer bli räddade, på grundval av vad de gjort med det ljus de fått.

      

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: