RSS

En närmare titt på Javans söner: Hello Kitti?

28 Jul

Se först startsidan för serien om Noas 16 sonsöner och inlägget om Javan Jafetsson.

Javans söner var Elisha och Tarshish, kitteerna [Kittim] och rodaneerna [Rodanim]. Från dem kom folken som spred sig till öarna och kustlandet, vart och ett i sitt land och med sitt språk, i olika stammar och folk. – 1 Mos 10:4-5

Javan är som sagt det bibliska namnet på Grekland. Alla hans söner är på något vis förknippade med det grekiska folket. Ibland används i Bibeln ett av sönernas namn för att beteckna flera av de grekiska öarna.

Kitti

Kittim och Rodanim är pluralformer, vilket också är anledningen till att dessa namn återgivits på detta sätt i Bibel 2000 (”kitterna och rodaneerna”). Om man plockar bort pluraländelsen återstår bara ”kitt”, sedan antar jag att det kan ha funnits någon vokal efter kitt som dolts av pluraländelsen och det verkar ha varit ett i-ljud – alltså Kitti.

”Kittim” (alltså pluralformen) nämns åtta gånger i Bibeln: ”skepp från kitteernas kuster” (4 Mos 24:24), ”kitteiska skepp” (Dan 11:30), ”cedrar från kitteernas kuster [eller öar]” (Hes 27:6), ”kitteernas kuster [eller öar]” (Jer 2:10), ”kitteernas land” (Jes 23:1 och 23:12), samt i släkttavlorna. Vad det än var för land Kittis ättlingar bosatte sig i verkar det ha bestått av kuster, troligtvis på en eller flera öar.

Encyclopedia Britannica anger att ”Kittim” är Cypern. Josefus påpekade att staden Citium/Kition på Cypern (idag Larnaca) vittnar om detta tidigare namn. Zenon från Kition (Zēnōn ho Kitiéŭs) – stoicismens grundare – är nog den mest kända personen från denna stad. Egypterna kallade befolkningen på Cypern kheto, grekerna kallade dem ketei, fenikerna kallade dem kt eller kti.

Zenon från Kition (Zēnōn ho Kitiéŭs) kanske var en av kitteerna, som alltså härstammade från ”Kitti Javansson” – Foto: Shakko (Wiki)

 

 
4 kommentarer

Publicerat av på 28 juli, 2012 i Noas 16 sonsöner

 

4 svar till “En närmare titt på Javans söner: Hello Kitti?

 1. Lex

  8 augusti, 2012 at 00:15

  Enligt Jesajas uttalande mot Tyros är det i Kittim (Cypern) som de östgående Tarsisskeppen får höra om Tyros fall, och ”Sidons dotter” uppmanas av Jehova att ”fara över till Kittim” för att söka skydd där, men hon skall inte få någon vila. (Jes 23:1, 11, 12) Detta stämmer med de historiska vittnesbörd som visar att det fanns feniciska kolonier på Cypern på Jesajas tid (ca 778–e. 732 f.v.t.). En av Sanheribs inskrifter berättar att Luli, Sidons kung, flydde till ön Iadnana (Cypern) på grund av det assyriska angreppet. (Ancient Near Eastern Texts, utgiven av J. B. Pritchard, 1974, sid. 287, 288) Likaså var det uppenbarligen många från Tyros som, i uppfyllelse av Jesajas uttalande, flydde till Cypern under Nebukadnessars 13 år långa belägring av Tyros.

   
  • Johannes Axelsson

   8 augusti, 2012 at 00:31

   Tack Lex! Mycket intressant. Jag hade läst flera verser från Jes 23 var för sig, men inte stannat upp och läst helheten. Kan tillägga för andra som läser detta att Tyros och Sidon är två mycket gamla hamnstäder nära varandra i dagens Libanon. De ligger alltså norr om Israel och i sydostlig riktning från Cypern. Precis som Jesaja skriver (i Jes 23:1) skulle Tyros ha varit Tarshish-skeppens ”trygga hamn” när de seglade från kitteernas land. Detta är alltså ytterligare stöd för att identifiera Bibelns Kittim med Cypern.

    
 2. Lennart Nilsson

  8 augusti, 2012 at 07:30

  På tal om Cypern, befann sig Javan och hans barn på sten- eller bronsåldersnivå?

   
 3. Jonathan

  12 augusti, 2012 at 20:56

  I Septuagintan (Grekiska översättningen av GT) kallas Tarsisskeppen i Jes 23:1 för skepp från Kartago (http://www.blueletterbible.org/Bible.cfm?b=Isa&c=23&t=LXX#1). Fenicerna (från Tyros) var ett av de folk som erövrade Cypern. Men deras inflytande var långt större än den lilla ön. Fenicernas största koloni var Kartago, som så småningom gav upphov till folkslaget kartagerna som kämpade mot Rom under de s.k. puniska krigen. Den mest kända figuren i dessa krig var förstås Hannibal som marscherade sina elefanter över alperna och besegrade romarna på hemmaplan. Varför Roms krig med Karthago kallas de puniska krigen är för att kartagerna i sitt ursprung var fenicier (punicus på latin) – http://www.historyworld.net/wrldhis/plaintexthistories.asp?historyid=ac53.
  Encyclopaedia Britannica skriver: ”Fenicierna var väl kända bland sina samtida som sjöhandlare och kolonisatörer… Koloniseringen av områden i Nordafrika (t.ex. Kartago), Anatolien, och Cypern förekom också i ett tidigt skede. Karthago blev den största maritima och kommersiella makten i västra Medelhavet.”
  Så troligtvis är detta folkslag de sanna kitteerna.
  Senare började ordet kitteerna användas av hebréerna för att beskriva alla ö- och kustländer i Medelhavet: ”…medan namnet ursprungligen avsåg enbart fenicierna kom det under senare tid att användas om alla öar och olika bosättningar på havets kuster som de hade ockuperat och sedan av folket som efterträdde dem när det feniciska riket förföll. Därför avser det generellt öarna och kusterna i Medelhavet och de folkslag som bebor dem.” (http://christiananswers.net/dictionary/chittim.html?zoom_highlight=chittim)
  I Mackabéerböckerna i gamla testamentets apokryfer används ordet kitteerna t.ex. för att beskriva grekerna (http://www.bibeln.se/las/2k/1_mack#q=1+Mack+1).

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: