RSS

Mediens och persiens lag

23 Jul

Hört talas om ”mediens och persiens lag”? Man brukar till exempel säga ”men det är ju inte mediens och persiens lag” om regler som det inte är så noga med. I medernas och persernas rike var däremot alla lagar helt orubbliga. När kungen väl hade signerat (satt sitt sigill på) en lag kunde den inte ändras – inte ens av kungen själv.

Denna orubblighet kunde ibland orsaka en del probem. Till exempel var det en som hette Haman som övertalade kung Xerxes att utfärda ett påbud om att alla judar skulle förintas (Ester 3:9). När kungens favoritdrottning Ester (som själv var av judisk börd) fick kungen på andra tankar var det aldrig tal om att ändra lagen, för ”en skrivelse utfärdad i kungens namn och bekräftad med kungens sigill kan inte återkallas” (Ester 8:8). Istället utfärdades en ny skrivelse som gav judarna rätt att försvara sig och slå tillbaka om någon uppträdde fientligt mot dem (Ester 8:11).

I Daniel 6 kan vi läsa om hur kung Dareios blir lurad att utfärda en lag vars syfte var att döma hans närmaste man Daniel till döden. Kungen mådde fruktansvärt dåligt över detta. Han gjorde allt för att rädda Daniel och arbetade in i det sista med att hitta något sätt att kringgå lagen. De män som ville se Daniel död började bli oroliga så de gick för säkerhets skull och påminde kungen:

”Konung, betänk att enligt medisk och persisk lag är alla påbud och förordningar som kungen utfärdar oåterkalleliga.” – Dan 6:15

Kungen hade inget annat val än att kasta Daniel till lejonen. ”Den gud som du ständigt dyrkar må rädda dig!” ropade han efter honom innan stenen rullades för och förseglades (Dan 6:16). Kungen låg sömnlös hela natten. Tidigt nästa morgon sprang han till lejongropen och fann till sin stora glädje att Daniel var välbehållen (Dan 6:21-23).

Guds orubbliga lagar

Guds lagar är lika orubbliga som mediens och persiens lag. Detta gäller morallagarna såväl som naturlagarna. Det går inte att bryta mot tyngdlagen – vi kommer bara att bryta oss själva om vi försöker. På samma vis går det inte att bryta mot morallagarna – vi bryter bara oss själva. ”Syndens lön är döden …” (Rom 6:23)

När Gud ingriper i vår fysiska värld upphäver han inte naturlagarna utan tillför istället något nytt – som i fallet med Xerxes och Ester. När Gud räddade mig då jag svimmade i ett träd, upphävde han inte tyngdlagen utan agerade i enlighet med fysikens lagar genom att istället tillföra en kraft som kunde rädda mig.

När vi människor bryter mot morallagen (aka ”syndar”) kan inte Gud upphäva den för att rädda oss. Precis som i fallet med Dareios och Daniel måste Kungen verkställa dödsdomen. Men istället för att kasta oss till lejonen låter han domen drabba honom själv. Och precis som att Daniel kom ut levande ur lejongropen kom Jesus levande ut ur graven. Lagen uppfylldes. Domen verkställdes. Guds lagar kan inte upphävas för de är orubbliga.

Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. – Matt 5:17

 

8 svar till “Mediens och persiens lag

 1. Jonathan

  30 juli, 2012 at 20:41

  Tack Johannes!
  Jag uppskattar verkligen detta inlägg.

   
 2. jon

  30 juli, 2012 at 21:17

  Eeeh… är naturlagarna jämställda med ex. mose lag? Naturlagarna är väl en mänsklig benämning på hur världen omkring oss fungerar. Sedan är väl guds lagar lite godtyckliga och har ändrats med tiden. Om man läser moseböckerna så finns det en hel del lagar som har ändrats. Det är väl inte förbjudet att koka en killing i dess moders mjölk längre? Förbudet mot att äta allsköns kött och skaldjur upphävdes i apostlagärningarna trots Petrus (?) vilda protester.

   
  • Filip Alven

   31 juli, 2012 at 09:32

   Jon,
   Om du läser Apg 10 så handlar det absolut inte om diet utan om hur man ska behandla hedningar som ansågs ‘orena’ av judarna. På så vis kunde kristendomen spridas snabbt då denna ‘skiljemur’ blivit nedriven.

    
   • jon

    31 juli, 2012 at 11:10

    Men fortfarande handlar det om att ändra en av guds lagar som nu skulle vara orubbliga.

     
  • Janolof

   31 juli, 2012 at 19:06

   Även förhållandet till budorden tycks godtyckliga. Ibland är det fel att dräpa, och ibland är det tvärtom påbjudet.

    
  • Johannes Axelsson

   26 augusti, 2012 at 20:28

   jon,

   Angående förbudet mot att koka en killing i sin moders mjölk: https://newtonbloggen.wordpress.com/2012/08/11/varfor-inte-koka-en-killing-i-sin-moders-mjolk/

    
 3. Lennart Nilsson

  30 juli, 2012 at 22:35

  ”När Gud räddade mig då jag svimmade i ett träd, upphävde han inte tyngdlagen utan agerade i enlighet med fysikens lagar genom att istället tillföra en kraft som kunde rädda mig.”

  Jag vill bara lite försynt påminna om Newtons tredje lag och energilagarna 🙂

  Hur manifesterade sig motkraften och hur kunde detta ske utan att bryta mot energilagarna?

   
 4. ljohank

  31 juli, 2012 at 20:06

  Johannes inlägg förutsätter både naturlagarnas och morallagarnas primat över Guds medvetande. Detta går inte ihop med guds allsmäktighet samt det faktum att existensen är en produkt av en fri viljehandling hos Gud (enligt den kristna världsbilden).

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: