RSS

Att tolka profetior

22 Jul

Som jag sa sist angående Gog och Magog: Vill man förstå Uppenbarelseboken måste man göra det i ljuset av allt annat som står skrivet i Bibeln. Detta är ett mycket spännande och intressant detektivarbete – och viktigt! En felaktig tolkning kan nämligen vara farlig, t ex om den får oss att fatta politiska beslut som leder till krig. En annan fara är att vi, om vi inte är uppmärksamma, kan hamna på fel sida i striden mellan Gud och Satan.

Vi får inte göra som judarna gjorde på Jesus tid. De läste in sina egna politiska motiv i profetiorna om Messias och kände därför inte igen honom när han kom. De väntade på en kung av ett jordiskt rike som kunde befria dem från romarnas förtryck. Istället fick de Kungen av Himmelriket som kunde befria dem från syndens slaveri. Att de ”inte tog emot honom” är förstås ett understatement.

Petrus har ett värdefullt råd till alla som vill tyda profetior:

Och framför allt skall ni tänka på att man aldrig kan tyda en profetia i skriften på egen hand. Ingen profetia har förmedlats genom mänsklig vilja, utan drivna av helig ande har människor talat ord från Gud. – 2 Pet 1:20-21

Vad vore bättre än att ha självaste författaren med sig när man läser något som är svårbegripligt?

Annons
 

13 svar till “Att tolka profetior

 1. myrklafsaren

  28 juli, 2012 at 23:38

  Begreppet profetia måste väl ändå vara ett av dom löjligare påhitten inom religionen, i mördande konkurrens naturligtvis, men ändå.
  För att kunna förutsäga något krävs naturligtvis att inget oförutsett inträffar.
  Gud måste således ha kontroll över varje cell, varje atom i varje cell och varje liten kvark i varje atom för att med säkerhet kunna veta vad som skall ske i dom levandes värld.
  Om han nu har det, så varför inte se till att allt levande gör som han vill direkt, istället för alla dessa då fullständigt onödiga prövningar.
  Eller kan det, o hemska tanke, vara så, att vi bara ingår i guds lilla spel och att gud i själva verket är en ovanligt elak spelberoende, som gillar att se på när barn svälter ihjäl, människor mördar varandra och förstör planeten.
  Kanske testar han också hur mycket sagor och dumheter han kan få okritiska hjärnor att gå på och skrattar gudomligt gott uppe i sin himmel åt resultatet.

  Är detta scenario mindre trovärdigt än det gängse religiösa och i så fall varför?

   
 2. Peter Lundin (@3ntangled)

  29 juli, 2012 at 17:47

  ”Vad vore bättre än att ha självaste författaren med sig när man läser något som är svårbegripligt?”

  När det gäller bibeln får du konsultera ett medium, som kan snacka med de döda. Det finns inga av dess författare som lever idag.

   
 3. Tokiga Bibelord (@AteistBibeln)

  6 augusti, 2012 at 22:27

  Jag önskar att du tyder och tolkar följande profetia från Jesus:

  ”Sannerligen, några av dem som står här skall inte möta döden förrän de har sett Guds rike komma med makt.”

  (Mark 9:1)

   
 4. Tokiga Bibelord (@AteistBibeln)

  7 augusti, 2012 at 01:13

  OK

  ”Sex dagar senare tog Jesus med sig Petrus, Jakob och Johannes och gick med dem upp på ett högt berg, där de var ensamma. Där förvandlades han inför dem: hans kläder blev skinande vita, så vita som ingen blekning i världen kan göra några kläder. Och de såg både Mose och Elia som stod och talade med Jesus…

  (Mark 9:2-4)

  Så vad är din tolkning av Jesus profetia om att Människosonen skulle komma under några i församlingens levnadstid?

   
  • Johannes Axelsson

   7 augusti, 2012 at 01:34

   Som du ser gick denna profetia i uppfyllelse 6 dagar senare. Petrus, Jakob och Johannes var dessa som stod där och fick se Guds rike.

    
 5. kris08

  7 augusti, 2012 at 10:44

  Ursäkta, men det hette ”sett Guds rike KOMMA MED MAKT.”

  Duger verkligen en otroligt knapphändig tredjehandsuppgift om några personers påstådda vision som ersättning för verkligheten?

   
  • Johannes Axelsson

   7 augusti, 2012 at 15:44

   Kris, i vers 6 ser vi att dessa tre lärjungar ”var alldeles skräckslagna”. Så Guds rike verkar i alla fall ha varit tillräckligt mäktigt för dem.

   Om du verkligen vill märka ord är det bättre att vi gör det mer ordentligt. Vi kan t ex undersöka hur detta ord använts i resten av Markusevangeliet. Det grekiska ord som här har översatts med ‘makt’ är dynamis.

   Mark 5:31 – ”När Jesus märkte att det hade gått ut KRAFT från honom …”
   Mark 6:2 – ”… så att han kan utföra sådana UNDERVERK med sina händer?
   Mark 6:5 – ”Han kunde inte göra några UNDERVERK där …”
   Mark 6:14 – ”Det är därför dessa KRAFTER verkar genom honom.”
   Mark 9:39 – ”Ingen som gör UNDERVERK i mitt namn kan genast efteråt tala illa om mig.”
   Mark 12:24 – ”… ni varken kan skriften eller vet något om Guds MAKT …”
   Mark 13:25 – ”Stjärnorna skall falla från skyn och himlens MAKTER skakas.”
   Mark 13:26 – ”… Människosonen komma bland molnen med stor MAKT och härlighet.”
   Mark 14:62 – ”… ni skall få se Människosonen sitta på MAKTENS högra sida …”

   Ordet dynamis verkar användas på samma sätt av flera nytestamentliga författare (se http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?strongs=G1411&t=KJV&page=1). Den gemensamma nämnaren verkar vara (gudomlig) KRAFT, och den verkar kunna manifesteras olika starkt. Jag antar att du (och Tokiga bibelord) tänkte att det var en mycket större manifestation som åsyftades, som vid Jesus återkomst (jämf. Mark 13:26). Kanske tänkte även bibelöversättarna på samma sätt, och valde därför ordet MAKT framför UNDERVERK. Den händelse som utspelade sig 6 dagar efter detta uttalande (och som nämns i direkt anslutning till det i alla de synoptiska evangelierna) är därför en mycket trolig kandidat. Särskilt med tanke på att de på förklaringsberget fick se en miniatyr av Guds rike, med Mose och Elia som representerade dem som kommer vara levande vid Jesus ankomst respektive dem som då kommer att uppstå.

   Förresten…
   Det är möjligt att Jesus ÄVEN syftade på sin andra ankomst (en parallell profetia). I så fall gick det i uppfyllelse genom de uppenbarelser som många år senare gavs till aposteln Johannes.

    
   • kris08

    8 augusti, 2012 at 10:32

    Tja, men så är det det där lilla ordet ”komma”…
    Man kan ju undra vilken hänförelse som väckts av den mer sanningsenliga profetian:
    ”Sannerligen, några av dem som står här skall inte möta döden förrän de har fått en vision av Moses och Elia”.

    I ännu ett desperat försök att lappa ihop profetiorna påstods visst Elia ha återkommit men blivit misshandlad. Finns det något känt om det?

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: