
Foto: Wikipedia-användare Greg O’Beirne
Foto: Stuart Smith
Turister som kommer till Cape Leeuwin i Australien för att beundra den fina kusten och dess skinande vita fyrtorn av kalksten, blir förundrade när de får se detta vattenhjul som är omgivet av sten. Vi är så vana vid att höra att sten tar många miljoner år att bildas men här har det uppenbarligen gått mycket snabbare. Vattenhjulet byggdes 1895 för att förse arbetarna som byggde fyrtornet med färskvatten. Vattnet fördes dit från en källa 330 meter bort med hjälp av den vattenledare av trä som syns i bilden. Det mineralrika vattnet har aldrig slutat strömma över vattenhjulet, som stannade några decennier efter att det byggdes, på grund av att mineralerna fälldes ut och bildade kalksten utanpå hjulet.
jon
24 juni, 2012 at 12:25
Dom tykte nog inte om att du länkade bilden.. Gissar att det är denna du syftar på.
Johannes Axelsson
24 juni, 2012 at 12:33
Syns inte bilden hos dig?
jon
24 juni, 2012 at 14:21
Nej.
” this imagen can not be displayed i´ts been”hotlinked”and has therefore been blocked”
Johannes Axelsson
24 juni, 2012 at 15:06
Nu har jag bytt bild. Hoppas att det fungerar bättre nu.
Lars Johan Erkell
24 juni, 2012 at 16:08
Ja, jag vill ju inte vara tjatig, men du har själv tagit upp saken tidigare. Att föremål snabbt kan bli överdragna av utfällningar i mineralrikt vatten är välkänt och inte märkligt, se http://en.wikipedia.org/wiki/Petrification . Jag antar att du tar upp detta för att visa att fossil skulle kunna uppstå mycket snabbt. Fossil är emellertid förstenade strukturer, dvs det organiska materialet har lösts upp och ersatts av mineral, se http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rstenat_tr%C3%A4 , något som tar längre tid. Har du någon information om att så skett i det här fallet? De fossil paleontologer gräver fram är dessutom inbäddade i sedimentära bergarter. Så jag tycker inte det här inlägget är mer än en lite kul grej man kan titta på om man är Australien.
Sedan är jag inte alls van vid att höra att ”sten tar många miljoner år att bildas” – alla barn vet väl vad droppsten är? Det läste i alla fall jag om i skolan. Vulkaniska bergarter kan ju också bildas snabbt. Tar du inte upp detta i din NO-undervisning?