RSS

Bilden av Gud i hela Bibeln

20 Jun

Bibeln är en samling av 66 skrifter, varav 39 är skrivna på hebreiska och samlade i gamla testamentet, och 27 är skrivna på grekiska och samlade i nya testamentet. Som jag sa i föregående inlägg tror jag att det är samma Gud vi läser om i hela Bibeln. Vilken är då den totala helhetsbilden av Gud? Vad får vi för bild av honom när vi väger in hela Bibeln?

Många uppfattar gamla testamentets Gud som en blodtörstig diktator, men jag anser att det är en grovt missvisande bild. Inte ens om jag uteslutande läser gamla testamentet får jag den bilden. Istället ser jag en Gud med ett omänskligt tålamod och som är djupt förälskad i oss människor. Detta blir förstås ännu tydligare i nya testamentets skrifter, som berättar om hur Gud själv blev människa, led och dog för vår skull.

För alla som är intresserade av att se och förstå hur bilden av Gud i gamla testamentet stämmer överens med Gud i nya testamentet, och vad Bibeln som helhet ger för bild av Gud, rekommenderar jag varmt Graham Maxwells serie ”The Picture of God in all 66(i mp3-format). Jag har själv blivit tipsad om den här serien ett antal gånger utan att förstå vad jag gått miste om då jag skjutit upp det. Upplägget är inte predikningar, utan diskussioner i grupp med Maxwell som ledare. Ingen fråga tycks vara för känslig i denna diskussionsgrupp. Varje besvärlig bibeltext lyfts fram och undersöks i ljuset av andra texter. Hela tiden ställs frågan: ”Vad säger detta om Gud? Vad tycker ni om Gud som agerar på det här sättet?” Maxwell uppvisar en beundransvärd saklighet, ärlighet och uppriktighet. Hans värme smittar av sig och vittnar om vad han själv har fått för bild av Gud genom att studera Bibeln på det här sättet.

Så jag kan verkligen rekommendera er att lyssna en stund. Man behöver inte börja från början, utan det går alldeles utmärkt att dyka in i en bok i Bibeln som man är särskilt nyfiken på.

The Picture of God in all 66

Annons
 

Etiketter: , ,

2 svar till “Bilden av Gud i hela Bibeln

 1. Funderaren

  24 juni, 2012 at 00:02

  Om man verkligen, verkligen VILL förstå är detta ett ypperligt sätt att fördjupa sig i ämnet!

   
 2. Nisse Eklöf

  30 juni, 2012 at 10:53

  Ska ge detta en chans. Min fråga i bakhuvudet kommer att vara – ”Är den bild av Gud som växer fram, den som synliggordes av Jesus som gav de fattiga, sjuka, fängslade en chans? Jes 58

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: