RSS

Kameran som genomskådar dig i detalj

22 Maj

MR-bild av ett knä (inte mitt) – Foto: Wikipedia

Idag blev insidan av mitt knä fotograferat – inte med vilken kamera som helst utan med en magnetkamera (MRI = magnetic resonance imaging). Ibland brukar man kalla det ”magnetröntgen”, vilket egentligen är felaktigt eftersom man inte alls använder högfrekventa röntgenstrålar för att ta bilderna. Istället används helt ofarliga, lågfrekventa radiovågor.

Det enda som kan vara farligt är det kraftiga magnetfältet som kan få metallföremål att skjutas iväg som projektiler. Jag hörde en gång om en reparatör som glömde kvar en skruvmejsel nära maskinen. När den väldiga elektromagneten startades for skruvmejseln rakt igenom med full kraft och gjorde ett stort märke i väggen. (Tur att ingen stod där.) När man kommer till sjukhuset som patient är det dock ingen fara för man påminns både en, två och flera gånger om att inte ta med sig några metallföremål.

Ändå lyckades jag av misstag smuggla in ett metallföremål förra gången jag var på en MR-undersökning. Jag glömde ta av mig min vigselring 😀 (den är liksom en del av mig). Men det var inga problem. Precis som vid vanliga magneter påverkas olika material olika mycket. Min ring består till 75 % av guld (18 av 24 karat) som inte påverkas så mycket av magnetfältet. Övriga 25 % utgörs mestadels av koppar, och det fick ringen att vibrera lite medan maskinen var igång. Jag har även en liten metallbit inopererad i min axeln, men den är gjord av en metall som inte heller påverkas så mycket (har glömt vilken). Det hade förstås varit dumt att operera in fel sorts metall i kroppen, för då kan man aldrig använda magnetkamera på den patienten. (Ibland har man inget val. T ex om patienten behöver en pacemaker.)

Olika material påverkas som sagt olika mycket av magnetfälten – men alla material påverkas! Även icke-metaller påverkas, och det är just det man drar nytta av med MRI-tekniken. Kroppens atomer riktar i viss mån in sig efter magnetfältet. De far inte iväg någonstans – de riktar bara om sig. Genom att skicka en radiovåg genom kroppen knuffar man till atomerna så att de pekar åt ett helt annat håll (ca 90 graders vinkel mot magnetfältet). Så fort radiovågen stängs av svänger atomerna tillbaka ingen, och när de gör det avger de nya radiovågor. Dessa registreras av en antenn och informationen sätts ihop till en bild.

Eftersom det finns gott om väteatomer i kroppen använder man radiovågor med en frekvens som passar just för väteatomkärnor. Olika typer av vävnad innehåller olika många väteatomer, vilket gör att man i bilderna kan se skillnad på muskler och ben. Att man överhuvudtaget kan se muskler och annan mjukvävnad med så stor detaljrikedom är en stor fördel i sig. Att kunna zooma in och ut mellan olika tvärsnittsbilder och att kunna studera insidan av kroppen från flera vinklar är en annan fördel. Det finns många stora fördelar med denna teknik.

Någon annan gång ska jag berätta om Dr Raymond Damadian som uppfann den första MR-maskinen och som spelade en avgörande roll i att utveckla tekniken. Han är mannen som nobelkommittén ”glömde”.

MRI-Philips

Annons
 
 

Etiketter: , ,

9 svar till “Kameran som genomskådar dig i detalj

  1. Erik Lundin

    22 maj, 2012 at 21:15

    Metallen i din axel är troligtvis Vitallium.

     
  2. MrArboc

    22 maj, 2012 at 21:28

    Trist att du uppenbarligen inte är helt frisk, men vad är syftet med detta Google™-sponsrade inlägg bortsett från att försöka bygga upp ditt anseende som kunnig inom alla vetenskaper?

    Det blir ju lite tråkigt när det blir så uppenbart att du inte behärskar ett enda av de ämnen du skriver om – inte ens när det kommer till bibeln. Du har ju tom erkänt att du tycker att det är jobbigt att svara på kommentarer till dina mer ”vetenskapliga” inlägg eftersom du måste söka efter svaren. (Google FTW?) Du kastar ut brandfacklor och klarar inte ens av att försöka stå emot brandsläckarna.

    Fast det är ju inte ditt fel att din blogg råkade få uppmärksamhet och därför också fick flera otroligt kunniga kommentatorer! 😆 (Dit jag fö inte räknar mig själv.)

     
    • Hubert

      22 maj, 2012 at 22:39

      Är det såna kommentarer man behöver lägga för att försöka ”vinna” debatten. Åhå åhå 🙂

       
    • Johannes Axelsson

      22 maj, 2012 at 23:26

      Herr Kobra,

      När du inte finner något lömskt bakomliggande syfte i mina inlägg, hittar du alltså på ett själv? 😉

       
      • Mattias

        22 maj, 2012 at 23:39

        Hej Johannes, i ett tidigare inlägg tog du upp det kosmologiska argumentet som ett filosofiskt bevis för gud, du fick en hel del kommentarer kring det, skulle du inte kunna adressera hur du använder det för att styrka bevisen för din gud?

         
    • Funderaren

      23 maj, 2012 at 19:53

      Om du inte räknar dig själv till de kunnigas skara, hur kan du då känna dig kvalificerad att uttala dig om vem som är kunnig och vem som inte är det? 😉 Ahaa, en paradox!

       
  3. Peter Lundin (@3ntangled)

    23 maj, 2012 at 09:54

    Ja. Är också nyfiken på svar ang, kritiken av ”kosmologiska gudsbeviset”.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: