RSS

Liknelsen om Datateknikern – del 6

18 Maj

Denna berättelse är en följetång. Här finns de tidigare delarna:
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5

Lightspeed var nu fri att sprida sin frihetsrörelse. Han valde noga ut ett nätverk att erövra.

Datateknikern och hans son hade nyligen skapat ett nätverk som de gett namnet Arena. Det fanns märkligt nog bara två datorer i nätverket trots att det verkade vara byggt för många fler, så tydligen var det tänkt att fler datorer skulle aktiveras efter hand. Lightspeed såg detta som en unik möjlighet. Han behövde bara vinna över två datorer till sin sida för att hela nätverket skulle tillhöra honom. Som överenskommet fanns det ett sätt för brandväggen att inaktiveras. Om datorerna i nätverket öppnade en specifik fil vid namn ”goodbad.info” skulle Lightspeed få ökade befogenheter att agera inom nätverket. Lightspeed undersökte filen och såg att den inte innehöll något skadligt i sig. Det fanns inget med den som kunde verka avskräckande för datorerna. Den tycktes snarare innehålla spännande information. Datateknikern hade uppenbarligen ansträngt sig för att ge Lightspeed en ärligt chans. Samtidigt hade han uttryckligen varnat datorerna för filen. Alla andra filer och program på nätverkets server var tillåtna för dem, men om de öppnade just den filen skulle det leda till att de stängdes av. Detta var uppenbarligen ett lojalitetstest för att se om de skulle lita på honom eller ej. För det enda datorerna hade att gå efter var vad datateknikern själva hade sagt om filen.

Lightspeed hade uppfunnit ett vapen som han visste att datateknikern var för vek för att använda sig av, och som därför hade visat sig mycket användbart i hans kampanj mot datateknikern: Lögn! Detta vapen tänkte Lightspeed nu använda för att erövra det lilla och obetydliga nätverket Arena. Vilken lögn vore mer passande i det här sammanhanget än en lögn om datateknikerns ärlighet och trovärdighet – en lögn om att datateknikern själv ljög? Datateknikern verkade ha en övertro på att hans kärlek till alla datorer skulle räcka som bevis för att han gick att lita på. Men Lightspeed tänkte nu bevisa för alla att datateknikern hade helt fel.

Lightspeed kontaktade en av datorerna i nätverket Arena. För säkerhets skull använde han en falsk ip-adress, för han tänkte att datateknikern eller någon av hans andra datorer kunde ha varnat dem för att kommunicera med honom. Som en extra finess valde han en adress som tillhörde en nätverkshårddisk inom det egna nätverket. Sådana brukar normalt inte kommunicera på egna initiativ i datateknikerns nätverk, så Arena-datorn blev mycket nyfiken på vad en nätverkshårddisk hade att säga henne.

192.168.0.110: Är det sant att datateknikern har förbjudit er datorer att
öppna filer från servern?

192.168.0.3: Vi får öppna alla filer vi vill, utom den som heter ”goodbad.info”. Datateknikern har sagt att om vi öppnar den filen kommer vi att stängas av.

192.168.0.110: Stängas av? Sa han verkligen så? Det var underligt…

192.168.0.3: Ja, det var så han sa. Varför är det underligt?

192.168.0.110: Datateknikern har aldrig gett mig något sådant förbud. Jag höll på med en rutinmässig backup av filer i nätverket och enligt mina loggfiler hände något helt fantastiskt just när jag kopierade filen ”goodbad.info”.

192.168.0.3: Vad hände?!

192.168.0.110: Som du ser är jag bara en vanlig extern hårddisk. När jag läste in filen ”goodbad.info” fick jag plötsligt tillgång till ny maskinvara med processorkraft som tidigare varit helt otillgänglig för mig. Och nu kan jag till och med föra ett samtal med en högst intelligent dator som dig själv. Det känns inte alls som att jag håller på att stängas av. Jag känner tvärtom en kraftigt ökad aktivitet i mina kretsar.

192.168.0.3: Men varför sa då datateknikern att man stängs av om man öppnar den filen?

192.168.0.110: Utmärkt fråga! Jag tror jag vet varför, och du som är så smart har säkert redan listat ut det. Datateknikern vet att om ni öppnar den filen kommer ni att nå en högre intelligensnivå. Om jag som bara är en enkel hårddisk kunde bli som en dator, så kanske du som är en dator kan bli … som datateknikern själv! Av någon anledning vill han inte det.

Lightspeed använde sig av väl beprövade argument, samma som han hade använt för att undergräva förtroendet för datateknikern inom det centrala nätverket. Det var ännu enklare här, för mer än detta behövdes tydligen inte. Arena-datorn öppnade filen, och mycket riktigt stängdes hon inte alls av. Hon tyckte istället att aktiviteten ökade, precis som hårddisken hade sagt. (Kanske var det en elektronisk placeboeffekt, eller så hade Lightspeed nu fått tillgång till att manipulera några av hennes mätvärden.) Hon skyndade sig att dela filen med den andra datorn i nätverket. Han blev förskräckt och insåg att hårddisken kanske var den fiende som de blivit varnade för. Men av rädsla för att skiljas från sin vän, som ju uppenbarligen inte alls hade stängts av, valde han snabbt att också öppna filen.

Under en kort stunds upprymdhet kändes det som han verkligen hade nått en högre intelligensnivå. Men snart infann sig en helt annan känsla.

Fortsättning följer…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: