RSS

Ett tips till alla som inte hinner läsa Bibeln

26 Apr

Jag beskriver mig själv som en kristen, bibelläsande, skapelsetroende NO-lärare. Fast det där med ”bibelläsande” borde kanske bytas ut till ”bibellyssnande”. 🙂 Sedan slutet av oktober har jag nämligen fått min dagliga dos av Bibeln i form av ljudbok. Nu, ett halvår senare, har jag lyssnat igenom hela Bibeln och har nyss börjat om.

Jag vet inte varför jag inte tänkt på detta tidigare. Fastän jag tycker om att läsa Bibeln har det länge varit svårt för mig att finna tiden och lugnet till att sitta ner och läsa några längre stycken. Det är alltid så mycket som behöver göras. Men numera lyssnar jag alltså på Bibeln, och det har gjort det mycket lättare att finna tid till det. Lyssna kan man ju göra samtidigt som man gör något annat. Jag kan lyssna medan jag kör bil på väg till och från jobbet, medan jag plockar ur diskmaskinen, medan jag städar, medan jag är ute och springer, etc.

Så upplever du att du aldrig har tid att läsa Bibeln, är mitt tips att lyssna på den som ljudbok. Själv valde jag att lyssna på min favoritöversättning NIV, uppläst av Max McLean. Här finns ett gratis smakprov där McLean läser Johannesevangeliet. Det var när han läste den boken som han lärde känna Jesus och överlämnade sig till honom:

”The event that brought me over the line to fully accept the reality of Jesus came when I read all of John’s Gospel in one sitting. I thought Jesus was going to come right out of the pages of the Bible and take me with him. When I got to the cross I was in tears. I saw the sacrificial love and I responded to Jesus, immediately.”

Det finns förstås en rad olika alternativ, på olika språk, baserat på olika översättningar och med olika uppläsare. Sök t ex på ”Bibeln ljudbok” eller ”lyssna Bibeln” så finner du några att välja mellan.

Varför vill man läsa Bibeln om och om igen, kanske någon undrar. Jo, för att detta är ett av de sätt som man som kristen kan umgås med Gud. Som med alla andra relation behöver relationen med Gud underhållas varje dag. Dessutom glömmer man lätt bort vad man har läst och behöver fräscha upp minnet med jämna mellanrum.

Blir det inte tjatigt då? Det tycker jag inte, för jag lägger märke till helt olika saker och infallsvinklar varje gång jag läser (eller hör) en text. Det beror på var man är i livet och vad man för tillfället har för aktuella frågor och funderingar. Bibelläsningen blir på så vis ett sätt för Gud att nå mig och kommunicera sådant som jag behöver få höra för stunden. Om man vill variera lite kan man välja olika översättningar, eller om det är en ljudbok så kan man förstås variera mellan olika uppläsare.

Hoppas att detta enkla tips kan vara till glädje för någon. 😀

Annons
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 april, 2012 i Tips vid bibelläsning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: