Men en sak får ni inte glömma, mina kära: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag. Det är inte så som många menar, att Herren är sen att uppfylla sitt löfte. Han dröjer för er skull, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig. (2 Pet 3:8-9)
Ibland hör jag denna text (det som står med fetstil) citeras som stöd för uppfattningen att skapelseveckans dagar inte skulle vara vanliga 24-timmars-dagar utan representera tidsperioder på tusen år eller mer.
Gud står utanför tid och rum
Som man ser av sammanhanget handlar texten inte om skapelsedagarnas längd, utan om att Guds tidsperspektiv är ett helt annat än vårt. Att det är detta Petrus talar om blir extra tydligt när man ser på den psalm (av Mose) som han uppenbarligen vill påminna läsarna om:
Tusen år är i dina ögonsom den dag som förgick i går,som en av nattens timmar.
(Ps 90:4)
Petrus syfte är att bemöta frågan ”Hur blir det med löftet om hans ankomst?”. Denna text är ännu mer aktuell nu än när Petrus skrev den, för det har snart gott två tusen år sedan vi fick löftet att Jesus skulle komma tillbaka (Apg 1:11). Ur en människas synvinkel är det som en evighet, men man kan väl minst sagt säga att Gud har ett annat perspektiv på det där med evighet. För små barn är det alltid här och nu som gäller. Att leva i nuet är förstås en bra inställning. Men ibland gör det att barn blir väldigt otåliga. ”Varför blir det aldrig julafton någon gång?” ”Hur många dagar är det kvar till min födelsedag?” ”Jag blir ju aldrig stor!” Om man bara har levt fyra år så är ett år en fjärdedels livstid. När man är vuxen tycks åren rulla på i rasande takt. Perspektiv.
För Den Evige är tusen år som en dag … och en dag som tusen år. Som Skaparen av tid och rum, står Gud nämligen utanför tid och rum! Det är alltså inte bara det att han har ett annat tidsperspektiv och tycker att tusen år inte är så farligt lång tid – han är inte ens bunden till tiden! Därför är det t ex inga problem för Gud att hinna lyssna på allas böner. Därför är det inte meningsfullt att fråga ”Vad fanns före Gud?”. Och därför är det inte heller några problem för Gud att hinna skapa hela Universum på en vecka. Han hade kunnat göra det på en nanosekund om han ville, men av någon anledningen valde han att göra det på en vecka (enligt vår tideräkning).
Så hur långa var skapelsedagarna?
Bokstavliga 24-timmars-perioder. Vad annars liksom? Det står ju till och med uttryckligen om dessa dagar att ”Det blev kväll och det blev morgon. Det var den [1-6] dagen” (1 Mos 1:5, 8, 13, 19, 23, 31). På gamla testamentets tid räknades dygnet från solnedgång till solnedgång (3 Mos 23:32; 5 Mos 16:6). Det finns ingen anledning att tro att detta uttryck betydde en bokstavlig dag i t ex 3 Mosebok men tusentals eller miljontals år i 1 Mosebok.
Det ord som översatts med ”dag” i Bibelns första kapitel är iom (יום). Ordet iom kan i sig ha lite olika betydelser, men när det står tillsammans med ett tal (första, andra, tredje…) avses alltid bokstavliga 24-timmars-dagar. Se till exempel 1 Mos 7:11 eller 2 Mos 16:1 där ordet används på detta sätt för att ange faktiska datum.
Sedan har vi förstås sabbatsbudet. Det är svårt att tolka detta som något annat än bokstavliga dagar:
Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. Sex dagar skall du arbeta och sköta alla dina sysslor, men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. /…/ Ty på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt vad de rymmer, men på den sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och gjort den till en helig dag. (2 Mos 20:8-11)
Här anar vi även anledningen till varför Gud skapade på sju dagar. Som sagt kunde Gud ha skapat allt på mycket kortare tid men valde att göra det på en vecka. Varför? För vår skull! För att vi behöver en dags vila var sjunde dag. Och för att skapa en helig mötesplats där människorna och Skaparen kunde träffas regelbundet för att umgås. Han skapade inte en mötesplats i rummet, som världens utspridda befolkning skulle ha svårt att vallfärda till en gång i veckan. Gud skapade en helig mötesplats i tiden, så att den kommer till oss var vi än befinner oss. Den sjunde och sista dagen i veckan var således en viktig del av Guds skapelseverk (”fullbordandet”, 1 Mos 2:2-3). Den utgör ett monument över skapelsen.
Idag är det den sjunde dag, så: Grattis på Jordens födelsedag! 😀
Sikay91
22 april, 2012 at 00:36
Skriver du (eller iaf lägger upp) ett blogginlägg under sabbaten? Vad hände med det fjärde (eller tredje om du är katolik) budet? 😉
Johannes Axelsson
22 april, 2012 at 02:23
Vad är du syftar på Simon? Att mitt bloggande på sabbatstid är ett brott mot sabbatsbudet?
När Jesus botade sjuka på Sabbaten anklagade fariséerna honom för att ha brutit mot sabbatsbudet. Jesus – som själv hade varit med och skapat allt, instiftat Sabbaten på den sjunde dagen och påmint om den i de tio budorden – förklarade för dem att de hade förvrängt syftet med Sabbaten.
Jag är glad att jag nu får följa i hans fotspår! 😉
sikay91
23 april, 2012 at 07:52
Jag kan, som du säkert förstår, inte peka på ett bibelcitat med ”I skolen icke blogga under sabbaten”, men från vad jag har förstått så ska sabbaten vara till för ”/…/ vila och gemenskap med Herren Jesus Kristus, församlingen och familjen”. (http://www.adventist.se/artikel/1713/sabbatsfirande-vaxande-trend-enligt-dagen.aspx, rubrik: Adventister och Sabbaten)
Med tanke på att mannen som nämns i 4 Mos 15:32-36 stenades till döds (på Guds direkta order) eftersom han samlade ved under sabbaten så verkar det inte riktigt som att Gud är särskilt nådig vad gäller brott mot sabbatslagen… (http://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20Mosebok%2015:32-41&version=SFB, jag slängde in 4 Mos 15:37-41 där Gud direkt efter stenandet går över till viktigare saker, att man ska ha tofsar på sina kläder…)
Ang. Jesus och fariséerna: Anser du att ditt bloggande är livsnödvändigt pga hunger eller att du ska hela någon? För det verkar vara Jesus skäl till att bryta sabbaten (Matteus 12:1-15, http://www.biblegateway.com/passage/?search=Matt%2012:1-15&version=SFB)…
nanowire
23 april, 2012 at 09:07
sikay91,
Vad du är jobbig! Måste du hålla på och kränka skapelsetroende med krav på konsekvent logik och evidens hela tiden?
Kan du inte bara låta dem få vara i fred med sin tro? Det är ju inte så att de vill att resten av samhället ska respektera följa deras tok-heliga ord, att de påstår att det bara är deras subjektiva religionstolkningar som gäller, att deras ”sanningar” ska undervisas i skolan eller att hela samhället ska byggas på dessa.
Du överreagerar verkligen… 😉
sikay91
23 april, 2012 at 09:23
😉
Emil Karlsson
22 april, 2012 at 19:40
Johannes, Gud vilade ju faktiskt på den sjunde dagen. Skapandet var klart redan på den sjätte dagen? Dessutom så fanns väl planeten jorden på sjätte dagen (vart befann sig växter och djur på annars)?
Stefan D
22 april, 2012 at 21:28
Se detta!
http://real-world-news.org/articles-rwn/laminin.html
Mvh Stefan
nanowire
22 april, 2012 at 23:34
Varför då!
Mvh nanowire
Christian K.
22 april, 2012 at 23:39
väldigt långsökt måste jag säga 😛 Kul att du skrev iaf Stefan.
Erik L
24 april, 2012 at 09:57
Det mest häpnadsväckande är väl att en kosmisk och evig intelligens som står utanför tid och rum, som skapade universum, formade galaxer, planeter och stjärnor, designade atomen, skapade grundämnen, startade liv och evolution och dessutom har förmågan att lyssna på 7 miljarder människors böner var tvungen att VILA.
…men vem är jag att ifrågasätta Guds kapacitet, hade inte jag också varit trött om jag gjorde allt detta?
Christian K.
24 april, 2012 at 11:45
hehe, förstår din förvirring Erik. Det Hebreiska ordet som beskriver Gud’s vila
är *שׁבת* – Shabat från vilket vi får order ‘Sabbat’ – vilodagen. Bibeln är klar över Gud’s uthållighet: ”Vet du inte, har du inte hört att HERREN är en evig Gud, som har skapat jordens ändar? Han blir inte trött och utmattas inte, hans förstånd kan inte utforskas.”
(Isa 40:28)
Så ordet som beskrivs här är inte en vila från fysiskt arbete utan att ta en paus i sitt arbete, ‘ett avbrott för att stå och beundra sitt verk’. Tack för kommentaren.
Robert
1 juni, 2012 at 10:29
Om det nu är så att det handlar om 24-timmarsdygn vid skapelsen, hur kan man avgöra när dygnet börjar och slutar de första dagarna? Det fanns ju inga klockor?