”Det finns så många olika religioner och inriktningar. Alla kan ju inte ha rätt på en gång. Alltså måste alla ha fel.” Har du någon gång hört det resonemanget? Slutsatsen är förstås totalt ologisk. Det vore som att säga att eftersom det finns falska pengar kan det inte finnas äkta pengar. Det vore mycket mer logiskt att säga tvärtom: Förekomsten av falska pengar tyder på att det finns äkta pengar.
Det finns väldigt många berättelser som säger att det en gång har skett en väldig översvämningskatastrof. Det finns omkring 270 dokumenterade versioner från olika folkslag spridda över hela världen. Många av dessa berättelser innehåller orimliga detaljer som gör att vi med all säkerhet kan avfärda dem och säga att det inte kan ha gått till på det sätt de beskriver. Men betyder det att alla dessa berättelser är helt falska och att det inte finns något korn av sanning i dem. Eller vittnar förekomsten av alla dessa orimliga berättelser om att det faktiskt borde finnas en äkta händelse? Tyder inte alla dessa muntliga och skriftliga traditioner på att en stor översvämningskatastrof faktiskt har ha ägt rum inom vår kulturella historia?
Låt oss ta en titt på alla dessa berättelser och se vad de har gemensamt. Så här stämmer de olika berättelserna överens med varandra:
Det är verkligen ingen långsökt slutsats att dessa berättelser har ett gemensamt ursprung och att skillnaderna beror på att folkslagen har gått skilda vägar och spridit ut sig över världen. Särskilt för en evolutionist borde detta framstå som en självklarhet. 😉
När man fortsätter jämföra berättelserna med varandra finner man några intressanta skillnader. Vissa av berättelserna är som sagt mer rimliga än andra. Enligt lolosfolket (en urskinesisk stam) räddades fem personer med hjälp av en stock – och alla var män. (Hur återbefolkades jorden?) Enligt den bolivianska versionen var det två personer som flöt på ett löv. Litauen: nötskal, Indianer i Kanada: flotte, Inka-indianer: låda, Arawak-indianer: kanot.
De flesta säger dock att det var en större farkost – båt eller ark. De babyloniska och sumeriska skildringarna (t ex den i Gilgamesheposet) är de som näst efter Bibeln ger mest överensstämmande information om översvämningskatastrofen. Dessa är ju också bevarade i skriftlig form, medan t ex indianstammarna har återberättat händelsen muntligt vilket förstås möjliggör att detaljer ändras eller går förlorade från generation till generation.
Enligt Bibeln spreds alla folkslag ut från Mesopotamien (som brukar kallas ”civilisationens vagga”). Det stämmer överens med vad vi ser när vi jämför alla versioner med varandra. De som innehåller flest av de gemensamma huvuddragen finner vi i närheten av denna spridningspunkt. Men ju längre bort från Mesopotamien vi kommer, desto mer har berättelserna förvrängts.
Allt detta – i kombination med alla geologiska bevis på kraftig översvämning – ger en mycket god grund till uppfattningen att det faktiskt har skett en världsvid översvämning.
Ludvig Grahn
26 februari, 2012 at 21:05
Först och främst, din liknelse med pengar håller inte. Det du pratar om är ju pengar och ”antipengar”, vilket inte alls är detsamma som att värdera olika religioner mot varandra. En bättre liknelse (men inte perfekt) med pengar är ju i så fall att det finns en massa olika valutor, som ju går att växla mot varandra.
Det ursprungliga uttalandet om religioner håller ju dock, eftersom alla stora religioner har som kardinalregel att man inte får tro på NÅGON ANNAN GUD. Alltså KAN de inte alla vara sanna, dvs om vi inte lever i en värld med tusentals samtidigt existerande gudar, något jag tror vi alla tar avstånd från.
Sedan är det ju väl belagt att det finns en mängd gemensamma berättelser och folksagor hos olika folkgrupper. Det betyder ju dock inte att det handlar om sanningar. I de flesta kulturer finns ju tex legender om drakar, men det betyder ju inte att dessa har funnits i verkligheten, eller hur?
En annan fråga som jag är nyfiken på, Johannes, är denna: om den överväldigande majoriteten av alla vetenskaper anser att jorden är 4,5 miljarder år gammal och att livet utvecklats i enlighet med evolutionsteorin – och om det sedan visar sig vara så lätt att motbevisa detta att till och med en NO-lärare i grundskolan kan argumentera för det, hur kommer det sig att den vetenskapliga världen inte har ändrat sig för länge, länge sen? Vad har vetenskapen för motiv att hålla fast vid en totalt motsatt position till din – om det inte är för att den är den som är bäst underbyggd och ständigt bekräftas av aktuell forskning?
För om du har rätt, så betyder ju det allt. Det betyder att det finns en skapare samt att vi kan se fram emot evigt liv efter döden. Det är ju fantastiskt! OM bevisläget för skapelsetro är så starkt och bevisläget för evolutionen och miljardårsgeologi är så svagt – VARFÖR I ALL SIN DAR skulle de klokaste hjärnorna i vårt samhälle vara så urbota dumma att de inte insåg detta och berättade för oss vanliga människor så att vi alla får chansen till ett evigt liv?!?!
Jag får inte detta att gå ihop. Hur går det för dig?
Theodor
26 februari, 2012 at 21:29
Jo, jag anser nog att dessa berättelser om en stor översvämning tyder på att något har hänt. Att tro att det bara handlar om myter ter sig orimligt.
De där drakarna du pratar om Ludvig tror jag faktiskt tyder på att människor har mött dinosaurier, stora, mäktiga! I ett mycket gammalt samhälle som det kinesiska har minnet bevarats i målningar och sånt. Förresten även vissa grottmålningar ger intryck av att de som gjorde dessa ritningar har mött sådana. Det är inte rimligt att de bara målar något som de bara skulle sett i drömmar eller så..
Anders
26 februari, 2012 at 23:16
Det med bibelns flodberättelse tycker jag är mycket intressant, tack för att du tog upp det. Det jag minns från min egen skoltid var betoningen på att de sedimentära lagren hade bildats under mycket lång tid och att de ligger i ungefär samma ordning där de återfinns. Vad jag aldrig kunnat förstå är varför så oerhört många kompletta djur har blivit begravda i sedimenten om de bildats i långsam takt och under lång tid. Antingen borde de blivit uppätna av andra djur, eller bara bestå av lämningar typ de jag ser när jag är nere vid stranden. Där ser jag högar av tomma skal från skaldjur uppspolade på land bland tång och annan bråte. Ibland ser jag något enstaka fiskskelett gunga omkring på havsbotten. För att det skulle kunna bli hela kompletta djur inbäddade i sediment så borde det varit en mycket stor världsvid katastrof så att många djur dött samtidigt och blivit inbäddade i slam. Eftersom det i så fall varit så stora mängder döda djur torde inte eventuella överlevande djur hunnit ta hand om alla goda matbitar som funnits serverade? De tillfällen då levande eller redan döda varelser blir helt begravda i sediment i modern tid är alltid i samband med någon lokal katastrof, en tsunami, ett jordskred ett vulkanutbrott eller något liknande. Det jag tycker jorden bär spår av är som sagt en världsvid katastrof, de sedimentära lagren ligger ju i ungefär samma ordning på de platser där de återfinns.
Men vad väger en stackars lekmans funderingar mot alla dessa som det framställs, eniga vetenskapsmän? Jag är ju bara en järnvägstekniker utan universitetsutbildning.
Ludvig Grahn
26 februari, 2012 at 23:49
Theodor, jag pratar förstås om flygande, eldsprutande drakar, såsom de beskrivs i legender. Visst kan vi vara eniga om att dessa antagligen inte existerat?
Men visst har ju människor troligen låtit sin fantasi löpa när de stött på ett dinosaurieskelett, och byggt en saga på det. Och på samma sätt har ju troligen myten om syndafloden uppstått! Självklart har det i alla tider funnits översvämningar, de gamla flodkulturerna (främst Nilenområdet) var ju beroende av dessa – och ibland fick de mer än de bett om.
Men att därifrån gå och tro att det funnits en världsvid översvämning är faktiskt lika grundlöst som att tro på de eldsprutande drakarna.
Och visst, om man inte accepterar en gammal jord så får man svårt att förklara hur fossil har kunnat (och hunnit) bildas.
nanowire
29 februari, 2012 at 14:59
Anders,
Du ska vara medveten om att det är som du säger, att det är en osannolik händelse att ett helt djur fossiliseras. Följaktligen finns det också mycket få fossiler i förhållande till hur många individer som funnits totalt.
Theodor
29 februari, 2012 at 15:22
Ändå finns de, Anders. En världsvid översvämning tror jag kan mycket väl vara en förklaring för det.
Mattias
3 mars, 2012 at 07:23
Nej Theodor, det kan det inte, därför att sedimentens struktur och fördelningen på fossiler tydligt visar att fossilbärande lager har lagts ner under lång tid. Men det är väl för mycket begärt att du ska sätta dig in i sådant istället för att bara tycka och tro lite som du vill.
jon
6 juni, 2012 at 21:10
Det har nog varit många världsvida översvämningar i historien. Människornas värld var bara lite mindre på den tiden.
Om vi leker med tanken att det faktiskt varit en världsvid översvämning sä bevisar det trots allt bara att… det varit en världsvid översvämning. Inget annat
nanowire
29 februari, 2012 at 16:21
Jo visst, mycket kan på ytan se enkelt ut tills man börjar sätta sig in i det djupare, och man börjar inse att det är mer komplicerat än det kan förefalla. Om man inte åkallar magi när man själv inte förstår, förstås. Då blir allt så väldigt enkelt; Jag förstår inte, alltså måste det vara magi.
Man måste dock då också vara bered på att utomstående kan tolka en som lite inskränkt och naiv 😉
kris08
3 mars, 2012 at 00:37
Fast hittade den antike infödingen snäckskal på ett berg så var det väl naturligt att tro på en översvämning. Sen krävde väl en god historia att det var en enda, ”världsvid” (åtminstone de kända kvadratmilen) översvämning, att den var ett straff och att bara en familj räddades.
Tillräckligt goda historier har en tendens att spridas, och dessutom nedtecknades många myter av missionärer som redan berättat sina egna historier i grannbyn…
Hanna
1 september, 2012 at 21:03
Ja pladdra på du!
Peter Lundin (@3ntangled)
1 september, 2012 at 22:18
Till skillnad från dig, Hanna?
Christer Brodén
6 april, 2014 at 20:50
Tja, vid istidens slut steg havet 185 meter enligt mitt gamla Lexikon. Våra nuvarande grundhav översvämmades. Från den tiden kan vi ha många händelser, som lämnat spår i myterna.
Hur fort kan nutidens hav stiga, om tempen stiger flera grader? Tre meter på 100 år? Vad händer då med Holland, Bangla Desh och andra lågländer?
Fast myterna tror inte jag handlar om sådana minnen. I Gilgamesh-eposet från Mesopotamien (äldre än Moseböckerna) användes de för att illustrera en reinkarnationsberättelse. Se bloggen http://christerbroden.wordpress.com