RSS

Meteorologer tror att Solen kretsar kring Jorden!

16 Feb

Ja, ni hör ju varför man inte kan lita på väderleksprognoserna. Meteorologerna vet ju inte ens en så självklar sak som att natt och dag orsakas av jordens rotation! De tror istället att det är solen som vandrar över himlen. Hur jag vet jag att de tror så? För att jag har hört dem säga det själva: Imorgon går solen upp klockan … och solen går ner klockan … Skandalöst! 😮

Som alla säkert förstår håller inte ovanstående anklagelse. Att ”solen går upp och ner” är helt enkelt vårt vardagsspråk. Det är ett talesätt som alla kulturer använder sig av och som alla förstår. Vi har inget smidigare sätt att säga det. Man skulle ju bli tokig på den som envisades med att säga ”Imorgon kommer jordens rotation kring sin egen axel kombinerat med dess förflyttning i en elliptisk omloppsbana kring solen göra så att solljuset når oss klockan…”. Och om vi hade ett smidigare sätt (någon har t ex förslagit orden ”tillsol” och ”frånsol”) finns det ändå ingen större vinst med att ändra på det.

Hursomhelst är det helt orimligt att utifrån meteorologernas användande av orden soluppgång och solnedgång dra slutsatsen att de inte vet vad de pratar om. (I alla fall verkar meteorologerna på SMHI ha koll på läget när det gäller den biten. ;))

Lika fel blir det när någon påstår att Bibeln är full av felaktigheter genom att hänvisa till att den pratar om soluppgång och solnedgång. Bibeln är inte dikterad av Gud. Den är skriven av människor av sin tid, med sin tids begränsade kunskaper om omvärlden. Dessutom talade de sin tids språk. Vad hade det tjänat till om Gud hade gett varje författare en astronomilektion för att de skulle använda vetenskapligt korrekta begrepp? Ingen skulle ha förstått vad de skrev. Och det hade förstås varit totalt onödigt med långa vetenskapliga utläggningar för att säga något så enkelt och vardagligt som att ”solen gick ner”.

Bibelns syfte är att uppenbara kunskap om Gud och livet som vi annars inte hade fått reda på, inte att uppenbara kunskap om sådant vi själva kan undersöka. Snacka om att Gud hade varit en glädjedödare om han hade gett oss en handbok om hur hela skapelsen fungerar. 😉 Han gav oss skapelsen att studera och undersöka. Och skapelsen vittnar om Honom.

”There are two books laid before us to study, to prevent our falling into error; first, the volume of the Scriptures, which reveal the will of God; then the volume of the Creatures, which express His power.” – Francis Bacon

Annons
 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Meteorologer tror att Solen kretsar kring Jorden!

 1. Carina scherstein

  17 februari, 2012 at 07:23

  Men Johannes det vet du väl! Att små barn som ljuger mycket blir meteorologer när de blir stora.B-)

   
  • Tord Svanberg

   19 februari, 2012 at 22:01

   Och jag som trodde de blev politiker när de blir stora…..;-)

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: