RSS

Valentine the valiant – att våga stå för sin övertygelse

14 Feb

Vad associerar du till alla hjärtans dag? Kärlek, förälskelse, hjärtan, kärleksbrev, alla hjärtans dag-kort, rosor, chokladpraliner, gelégodisar? Om du hade levt för tusen år sedan hade du förmodligen inte räknat upp något av ovanstående.

Som du kanske har hört heter det Valentine’s Day på engelska. Det beror på att den 14 februari under en lång tid har varit minnesdag för ett helgon kallat Sankt Valentin. Och med ‘lång tid’ menar jag från år 496 till år 1969, då katolska kyrkan gallrade bort alla helgon med legendursprung från sin kalender. Det där med helgondyrkan får bli ett senare inlägg. Vad som är intressant just idag är kanske om det verkligen existerat någon vid namn Valentin och vad legenden i så fall säger om honom.

Den första frågan är enkel att besvara. Valentin (eller Valentinus) var ett populärt namn i det antika Rom (och under senantiken). Valentia betyder nämligen ”styrka” och ”värdighet” och från detta latinska ord härstammar engelskans ”valiant”, ”valor” och ”prevalent”. I kemins värld har vi valenselektroner! (Hädanefter kommer jag i kemiundervisningen förklara kemiska reaktioner och jonbindningar som att de mindre elektronegativa atomerna förlorar sin styrka och värdighet när blir av med sina elektroner. ;)) Så … att det funnits någon vid namn Valentin är ju bara att konstatera. Frågan är väl snarare vem av alla valentiner som avsågs. Det verkar ha funnits en man vid namn Valentin som begravdes den 14 februari norr om Rom. Han föddes på datumet 16 april, men vi vet inte vilket år det var och vi vet inte vad just denne Valentin var känd för.

Men det fanns sammanlagt 14 valentiner som led martyrdöden under Romarrikets styre, så det lär ha varit någon av dem. (Kanske åsyftades fler av dem samtidigt när påven Gelagius I bestämde att man skulle fira ”Sankt Valentin”.) Innan kristendomen blev till en romersk statsreligion blev den kraftigt och våldsamt motarbetad. Många som bekände sin tro på den uppståndne Jesus Kristus fick gå i Stefanos fotspår (Apg 7) – den förste kristne martyren. De fick alltså betala med sina liv. (Ordet martyr kommer förresten från grekiskan och betyder ”vittne”.) Det var inte ovanligt att den kristne före avrättningen gavs chansen att bli benådad genom att ”helt enkelt” avsäga sig sin tro.

Enligt en av legenderna om Sankt Valentin (från ca 1260) gavs han just en sådan chans av en kejsar Klaudius. Kejsaren blev imponerad av Valentin och började diskutera med honom för att få honom att omvända sig till romersk hednisk tro. Men Valentin tackade bestämt nej och försökte istället omvända kejsaren till den kristna tron – men det föll inte i god jord om man säger så. 😉 Innan Valentin avrättades säger legenden också att han återgav synen till fångvaktarens dotter (vilket ledde till att fångvaktarens familj blev troende).

Denna legend har först senare byggts på med romantiska inslag. T ex att kejsaren egentligen var sur på Valentine för att han ville att unga par skulle få gifta sig istället för att vara soldater i hans armé. Ett modernt tillägg till legenden (utan någon som helst historisk grund) var att Valentin var kär i fångvaktarens dotter och skrev ett brev till henne (undertecknat ”from your Valentine”) innan han avrättades, vilket förstås var ursprunget till traditionen att skriva alla hjärtans dag-kort.

Även om den första berättelsen om Valentin (skriven på 1200-talet) är omöjlig att bekräfta eller koppla till någon specifik historisk person, så finns det sanning i denna legend. För oavsett om det hände just någon vid namn Valentin eller inte så vet vi att förföljelsen och avrättandet av kristna var ett historiskt faktum. Det är ju till och med så att denna förföljelse pågår än idag! En del förföljs med livet som insats, andra kommer lindrigt undan med att få sina karriärer förstörda – bara för att de vågat stå för sin övertygelse.

Det är självklart inte bara kristna som blir förföljda på detta sätt. Att våga bekänna färg trots att det är riskabelt är förstås alltid ett beundransvärt karaktärsdrag oavsett vilken färg det är man bekänner. Vi skulle kunna lära något av hur den här dagen firades för tusen år sedan och göra det till en dag då vi uppmärksammar värdet av valentia – att våga stå för sin övertygelse och att säga det som är sant när det behövs.

Vilket förstås även kan innebära att man törs säga: ”Jag älskar dig” 😀

Annons
 
 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: