RSS

Nobelpristagaren fick magsår – av stress eller?

13 Feb

Jag läste just dagens artikel på creation.com, om Robin Warren och Barry Marshall som fick nobelpris i medicin 2005. De hade upptäckt att magsår inte orsakas av stress eller dåliga matvanor (vilket man länge hade trott). Magsår orsakas istället av en bakterie! De hittade en liten rackare (se bilden) som fick namnet Helicobacter pylori, eftersom den är helixformad (spiralformad) och håller till vid pylorus (där magsäcken övergår till tolvfingertarmen).

Men det var inte helt enkelt för Warren och Marshall att övertyga andra läkare och forskare om denna upptäckt. Alla var så tvärsäkra på att inget skulle kunna trivas i den mänskliga magsäckens ogästvänliga miljö. Vem skulle vilja bo i en miljö som är lika sur som i ett bilbatteri? Man till och med refuserade en av deras artiklar för att deras slutsats var omöjlig.

Men Warren och Marshall gav inte upp. De fortsatte forska och publicera. För att bevisa att det verkligen var en bakterie som orsakade den smärtsamma sjukdomen, smittade Marshall sig själv (!) med den och fick magsår. (Om det inte hade orsakats av en bakterie hade det ju varit ett sammanträffande att han fick magsår just då.) Därefter botade han sig själv med antibiotika. (Om det inte hade orsakats av en bakterie hade det varit ett märkligt sammanträffande att det försvann just när han tog antibiotika.) Till slut började man lyssna på dem och förstod att de hade haft rätt hela tiden. Så idag behandlar man magsår med en kur antibiotika (eller något som enbart minskar symptomen, t ex Losec), och man slutade genomföra besvärliga och kostsamma operationer till ingen nytta.

2005 fick de båda herrarna alltså nobelpris för sin upptäckt. Kommittén berömde dem till och med för deras envishet och för att de vågat utmana den rådande uppfattningen. Så om du någon gång drabbas av magsår kan du vara glad för att det finns de som vågar trotsa etablerade ‘sanningar’. 😉

Annons
 
10 kommentarer

Publicerat av på 13 februari, 2012 i Människokroppen och medicin

 

Etiketter: , , , ,

10 svar till “Nobelpristagaren fick magsår – av stress eller?

 1. Ludvig Grahn

  13 februari, 2012 at 11:18

  Precis – tänk vilken tur att de flesta människor låter sig övertygas av vanlig enkel, rak, upprepningsbar, verifierbar vetenskap, istället för att lita på auktoritära doktriner, författade för tusentals år sedan.

   
 2. LarsN

  13 februari, 2012 at 12:38

  Bra Ludvig! -Sådana här exempel är så lustiga när dom kommer från kreationister.

  Tänk att du har så dålig självinsikt, Johannes, så att du inte inser att det är du, i detta exempel, som står kvar och envist hävdar att magsår visst beror på stress.

   
  • Anders

   13 februari, 2012 at 17:21

   Ha, ha vad lustiga ni är! På vilket sätt är evolutionen en upprepningsbar eller verifierbar vetenskap?
   Hela teorin bygger ju bara på tolkningar av gjorda fynd. I mina ögon är evolutionen en mycket auktoritär doktrin.

    
 3. Ludvig Grahn

  13 februari, 2012 at 21:13

  Anders, vad roligt att du tycker att vi är lustiga – we aim to please! 🙂 Men, du verkar ha en mycket snäv, alternativt felaktig bild av evolutionen. Jag tar ett stycke av mitt lilla Wikipediacitat igen:

  ”Evolutionsteorin är en övergripande huvudteori som kastar ljus över alla biologiska delvetenskaper, t.ex. genetik, biokemi, fysiologi, beteendevetenskap, etc. Teorin stöds i gengäld av alla dessa delvetenskaper. Det finns också en enorm mängd olika vetenskapsgrenar som såväl tillsammans som var och en för sig bekräftar att en evolution ägt rum och äger rum.”

   
  • Anders

   14 februari, 2012 at 15:59

   Ludvig, jag tvivlar inte alls på att det går att finna visst stöd för evolution i de olika vetenskapsgrenarna men jag menar att det lika gärna finns stöd för en kreationistisk tolkning. Min huvudtanke var verifierbarheten i teorin.

    
 4. Thomas Schwartz

  14 februari, 2012 at 08:46

  Anders,

  Du far ga tillbaka till tidig medeltid eller antiken om du vill ha en vetenskap som inte bygger pa tolkningar av gjorda fynd. Vetenskap helt baserade pa logiska resonemang utan nagon form av inflytande fran fynd eller observation hade sin glansperiod i Platon.

   
 5. Anders

  14 februari, 2012 at 16:05

  Tomas, så klart måste vi tolka fynden och försöka bilda oss en uppfattning om vad som har hänt.
  Personligen upplever jag inte att evolutionsteorins tolkning är överlägsen gentemot den kreationistiska.

   
 6. Ludvig Grahn

  14 februari, 2012 at 21:47

  Anders, vi får då konstatera att dina uppfattningar inte ligger i linje med modern vetenskap.

   
 7. Katja Alm

  21 februari, 2012 at 23:50

  Väldigt intressant att du tar upp det här, jag och en läkare har snackat en del om det där, och han berättade att han långt tidigare än de kom på det sa att det var bakterier som orsakade magsår – men han hade ju inge bevis för det då – och fick en kille att forska på det 😛

  Och ungefär som det var för dem att nå ut till ”vetenskapsvärlden” med det där, lika svårt är det idag att få ”vetenskapsvärlden” att inse att borrelia är bra mycket mer svårbotat och komplicerat än vad de vill påstå i dagsläget. Och så länge de envist blundar för den forskning som säger annat, så länge de inte kan svälja sin stolthet, ja så länge får vi borreliadrabbade lida och vissa till och med dö. Vi får ju ingen hjälp av sjukvården! De blundar för något som finns rakt framför näsan på dem…
  Den där forskarvärlden är inte lätt att ha att göra med, det handlar så mycket om stolthet, och många får lida för deras stolthets skull. Tur att det finns de som vågar gå emot strömmen…

   
  • Johannes Axelsson

   22 februari, 2012 at 12:56

   Det måste vara fruktansvärt jobbigt för dig och andra som dras med borrelia! 😦 Hoppas det blir ändring på situationen snart!

   Jag ska fråga om din läkare ställer upp i en intervju. Det skadar ju inte att problemet uppmärksammas.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: