Rubriken skulle kanske kunna användas som slogan för företaget Apple. Om de gör det hoppas jag att ovanstående räcker för att bevisa att jag har rätt till en del av deras intäkter. 😀 (”Lieutenant Dan got me invested in some kind of fruit company.” – Forest Gump)
Som ni säkert redan vet syftade jag i själva verket på det äpple som Newton såg falla och som inspirerade honom till att formulera sin teori om gravitationen. Nej, det verkar inte vara fråga om en påhittad händelse. Det tvistas till och med om vilket specifikt äppelträd det var som äpplet föll ifrån. Men att äpplet skulle ha träffat Newtons klipska skalle är förstås bara vetenskaplig slapstick-humor.
Men varför kom Newton att tänka på detta just då han såg ett äpple falla? Alla visste väl att om man kastar upp något i luften så faller det till marken, likaså om man tappar det. Jag tänker mig att det är en sak som är lite annorlunda just i äppel-scenariot – kanske hjälpte det Newton att se det som en kraft som drog i äpplet: Äpplen sitter ju fast. När man plockar ett äpple drar man loss det från trädet. Alltså, när ett äpple ”faller” är det egentligen något som drar loss det från trädet. Det drar tills fästet ger vika.
När jag introducerar begreppet gravitation för mina elever brukar jag släppa en massa saker till marken medan jag ständigt upprepar att ”de inte faller, det är Jorden som drar dem till sig”. Så fort deras ögon öppnats och de börjar se hur denna mystiska kraft drar i sakerna – så fort de känner att de börjar greppa det hela – berättar jag att äpplet faktiskt drar lika hårt i Jorden som Jorden drar i äpplet. Det brukar faktiskt vara lite svårare att acceptera. 😉
En annan sak med just äpplet som fick Newton att börja tänka i de här banorna var just observationen att alla äpplen faller RAKT NER. (Det är lite svårare att se det när någon t ex kastar eller tappar något så att det är i rörelse åt flera håll.) Varför faller inte äpplet åt sidan? Varför inte uppåt? Detta i kombination med vetskapen att Jorden är rund och att frukter på andra sidan Jorden faller lika vinkelrätt mot jordytan ledde Newton till att förstå att det måste finnas en kraft i all materia som drar annan materia till sig, och att summan av all Jordens materia finns i Jordens centrum. Newton förstod också att denna kraft inte bara kunde nå saker som fanns nära marken, utan även högre upp – ja, varför inte så högt som till Månen?
Är det bara jag eller är det inte fascinerande att försöka förstå hur Newton tänkte – att tänka Newtons tankar efter honom? Eller ännu mer fascinerade: ”att tänka GUDS tankar efter Honom”, som min namne Johannes Kepler uttryckte det (en kristen vetenskapsman som levde före Newton).
Nästa gång kommer det att handla om ett annat välkänt äpple (som dock inte var ett äpple). Till sist vill jag bara dela med mig av detta briljanta klipp från Anders och Måns: 😀
Thomas Schwartz
6 februari, 2012 at 08:18
Storyn blir bättre om du försöker tänka dig in i Newton fran ett Scholastiskt/Renesäns-perspektiv jämfört med att tänka dig in i hans tankegang fran ett modern perspektiv.
Johannes Axelsson
6 februari, 2012 at 10:16
Sant. Om vi verkligen vill veta hur Newton tänkte måste vi förstå hans samtid. Du får gärna dela med dig av det om du vill.
Katja Alm
6 februari, 2012 at 14:03
Åh, tack för ett intressant och välskrivet inlägg johannes 😀 Det ska bli skoj att läsa fler!
Och det hade ju varit något om apple kontaktade dig och ville ha din slogan xD jag tyckte i alla fall att den var bra 😛
LarsN
11 februari, 2012 at 18:47
För egen del har jag mycket svårare för att tro på gravitationsteorin än evolutionsteorin. Det låter så konstigt och flummigt det där med att gravitation skulle orsakas av någon slag krökning i rumstiden. Och Higgs-partikeln, som tydligen skall ge en bättre förklaring, har man inte ens hittat!
Men vad bra att du ändå väljer att undervisa om det!
Johannes Axelsson
12 februari, 2012 at 17:11
Ja, visst är det lite knäckande att vi efter alla dessa år fortfarande inte vet vad gravitation egentligen är för något. (Tänker ta upp det i ett kommande inlägg.) Men en stor skillnad mellan de båda teorierna är att de modeller vi har tillgängliga för gravitation (Newtons och Einsteins) faktiskt har visats sig mycket användbara i många sammanhang, medan evolutionsteorin inte har bidragit på motsvarande sätt utan snarare förhindrat framsteg.
Och självklart undervisar jag om evolutionsteorin också, fastän jag inte tror på den. Precis som att en ateistisk religionslärare måste undervisa om en massa religioner som hon/han inte tror på.
Thomas Schwartz
9 april, 2012 at 18:55
En lista som sägs härstamma från Newtons penna…
http://www.brainpickings.org/index.php/2012/01/04/isaac-newton-list-of-sins/